Яким буде землеустрій 2020?

17 грудня 2019, 10:32
     Саме на це питання намагалися знайти відповідь на факультеті землевпорядкування представники академічної спільноти, землевпорядники-виробничники, законотворці, магістри та аспіранти. Всеукраїнський науково-практичний семінар «Землеустрій 2020» зібрав землевпорядників з 18 обласних центрів України, представників Державної служби України з питань геодезії, картографії, Центру Державного земельного кадастру, Харківського національного аграрного університету ім. В.Докучаєва, Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, Львівського національного аграрного університету та багатьох інших установ, організацій і підприємств.

     Традиційно співорганізаторами семінару виступили Всеукраїнська громадська організація «Асоціація фахівців землеустрою України», факультет землевпорядкування НУБіП України та асоціація «Земельна спілка України». Розпочали захід із Державного Гімну України, а модератором заходу виступив декан факультету землевпорядкування Тарас Євсюков.

     На початку проректор НУБіП України Сергій Кваша передав вітання учасникам семінару від ректора Університету Станіслава Ніколаєнка та зазначив, що запорукою успішності фахівця є його щоденна напружена робота. Сьогодні НУБіП України позиціонує себе як дослідницький університет, в тому числі за рахунок проведення цікавих і масштабних науково-практичних семінарів за участю відомих вчених, практиків, представників органів центральної влади. Останнім часом, факультет землевпорядкування став майданчиком для професійних дискусій, експерти тут обмінюються думками, обговорюють проблемні питання щодо подальших перспектив розвитку галузі і це правильно.

     Олександр Краснолуцький, заступник голови Держгеокадастру поділився інформацією про зміни, що чекають землеустрій у наступному році. За його словами, головна увага у 2020 буде прикута інвентаризації земель. Необхідно внести інформацію до Державного земельного кадастру про земельні ділянки природозаповідного фонду, землі лісогосподарського призначення, водного фонду. Все це падає на плечі землевпорядників. Заплановано проінвентаризувати близько півмільйона гектарів земель державної власності, запроваджуватимуться найсучасніші підходи до роботи з просторовою інформацією, що базуватимуться на утворенні системи Національної інфраструктурі геопросторових даних.

     Від академічної спільноти виступив професор кафедри земельного та аграрного права Київського національного університету імені Тараса Шевченка Анатолій Мірошніченко, який висловив сподівання щодо якісного покращення використання земель та підвищення ролі професіоналів-землевпорядників. Президент Асоціації «Земельна спілка України» Андрій Кошиль у своєму виступі зазначив про важливість громадських організацій та про важливість об’єднання землевпорядників для вирішення існуючих проблем.

     Голова правління Всеукраїнської громадської організації «Асоціація фахівців землеустрою України» Анатолій Полтавець свій виступ присвятив головним здобуткам очолюваної ним Асоціації упродовж 2019-го року. Зокрема, тільки разом з факультетом землевпорядкування протягом року було проведено 14 Всеукраїнських науково-практичних семінарів на актуальні теми у сфері землеустрою та геодезії, а також представив результати сумісної співпраці із державними установами, організаціями та підприємствами.
     Серед доповідачів цього дня був і директор ТОВ «ЕЛНАВ» Андрій Менько, який наголосив на необхідності пошуку компромісів для вирішення проблем галузі та акцентував, що важливо роботодавцям долучатися до підготовки студентів – майбутніх фахівців. Підтримав його директор ТОВ «Кайлас А» Андрій Галайда, який представив учасникам семінару сучасні технології в геодезії та землевпорядкуванні. Потому радник комітету аграрної і земельної політики Верховної Ради України Сергій Біленко розповів про перспективи розвитку земельного законодавства, а завідувач кафедри землевпорядного проектування НУБіП України Андрій Мартин звернув увагу присутніх на змінах, що чекають сферу геодезії та землеустрою (зокрема у наступному році передбачається скасування експертизи землевпорядної документації, планується запровадити пілотний проект, щодо самостійного внесення сертифікованими інженерами землевпорядниками відомостей до Державного земельного кадастру, а також передбачається впроваджується електронної форми архівного фонду документації із землеустрою).

     Далі були запитання, відповіді та емоційне обговорення. Активну участь в обговоренні взяли директор ТОВ "Земінформ" Павло Матвєєв, перший проректор Харківського національного аграрного університету ім. В.Докучаєва проф. Руслан Шелудько, директор Департаменту технологічного забезпечення ДП "Центр Державного земельного кадастру" Антон Тарасенко, голови обласних осередків «Асоціація фахівців землеустрою України» Леонід Шевчук, Інесса Зозуль, Анна Окрепка, Дмитро Приймак, Олег Кулініч, Володимир Кобилянський, В'ячеслав Антонюк, представник ПрАТ «Systems Solutions» Михайло Туряниця та інші.

  

     Студенти факультету землевпорядкування на завершення подарували учасникам семінару святковий концерт.

Людмила Гунько,
доцент кафедри землевпорядного проектування

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook