Міжнародні студії з Романом Безсмертним

1 листопада 2019, 12:24

На гуманітарно-педагогічному факультеті вже традиційними стали зустрічі з відомими і цікавими особистостями. І ось 29 жовтня 2019 року відбулася зустріч із українським політиком і дипломатом, одним із авторів Конституції України, Надзвичайним і Повноважним Послом України Безсмертним Романом Петровичем.

Із вступним вітальним словом до студентів гуманітарно-педагогічного факультету спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» звернувся радник ректора, професор кафедри журналістики та мовної комунікації, член Національної спілки журналістів України, заслужений журналіст України Іван Чиж. Він представив почесного гостя і окреслив основні напрями його роботи.

  

     Роман Петрович запропонував побудувати роботу у форматі короткої промови на невелику частину зустрічі і сесії запитань-відповідей. Так і було зроблено.

     Представляючи себе, дипломат зазначив, що за освітою він – історик, і займається також і викладацькою діяльністю, зокрема читанням курсів «Дипломатичний протокол та церемоніал», «Україна в світовій політиці» тощо.
     Вражаючими були тези гостя про те, що українці належать до золотого мільярду – людей, які не тільки мають холодильник, а ще й мають їжу в ньому. І справді, 2.2 мільярди людей на Землі голодують, тому у світовому масштабі наша нація і держава мають дуже великі можливості й потенціал.
     Як настанову майбутнім дипломатам, Роман Петрович вказав, що будь-яка держава прагне мати послами відомих та цікавих людей, тому треба знати все і потроху. Гість також наголосив на необхідності створення власного іміджу та формування світогляду шляхом саморозвитку та самовдосконалення. Порекомендував також переглянути художній фільм «Рersona non grata» для кращого розуміння особливостей професії міжнародника, дипломата та всіх «підводних каменів», які ховаються за елітною посадою «дипломат» та, загалом, стежити за основними новинами і тенденціями в світі.
     На питання стосовно рекомендацій студентам у їхній майбутній професії, політик дав всеохопну комплексну відповідь: від обрання свого об’єкту досліджень до невербальних маркерів і сигналів. Роман Петрович порадив обрати державу або регіон, який би ми вивчали.

     Торкнулися і проблем сучасного рівня розвитку української дипломатичної служби та шляхів відродження української дипломатії. Роман Петрович надав загальну характеристику сучасним дипломатичним службам та окреслив основні вектори покращення дипломатичної служби України. Він також зазначив специфічні особливості іноземних дипломатичних служб, таких як російська, естонська та інші.
     Звісно, не могли оминути гострі питання стосовно формули Штайнмайєра і реальних планів Російської Федерації щодо території та державності України. Дипломат пояснив витоки цієї формули (ще із 2015 року), її нищівне значення. Цікаво було дізнатися про те, що ця формула була оформлена французько-німецькими спеціалістами і надіслана Клімкіну і Лаврову. Проте була відхилена через відсутність сектору питань про світову безпеку. Проте згодом «…взяли 2 речення з 3-х сторінкового документа та створили навколо цього проблему». З його розповіді можна було зрозуміти, що питання було трактоване абсолютно невірно лексикологічно та юридично. На думку Романа Петровича, більш актуальним є план Сайдіка (2018 р.), який має розповсюдитися і бути обговорюваним офіційно.
     Зрозуміло, що агресія Росії на сході України покликана не тільки відібрати частину українських територій. Аудиторія обговорила, наскільки серйозними насправді є наміри зруйнувати нашу державність, зокрема й викоріненням мови. Було проведено багато паралелей із мовною ситуацією в Білорусі, де Роман Петрович має величезний досвід роботи послом.

     Були обговорені також стратегії та значення Китайської Народної Республіки для світу та України; геополітичне положення України та курс Російської Федерації на континентальний і глобальний конфлікт.
     На завершення гість зазначив, що наша генерація вже в тій ситуації, коли потрібно нарешті відповідати на питання, а не тільки їх ставити.

     Аудиторія віддячила Роману Петровичу за корисні поради, настанови та роз’яснення шквалом аплодисментів та зацікавленістю в дослідженні матеріалів, які були зазначені.


Владислав Пономаренко, Катерина Солодка,
студенти другого курсу групи МВ-18001б,
Наталія Кравченко,
доцент кафедри міжнародних відносин і суспільних наук
гуманітарно-педагогічного факультету

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook