Навчальна практика з геодезії студентів 1-го курсу ННІ лісового і садово-паркового господарства НУБіП України

15 липня 2019, 12:59

Навчальна практика проходила на базі навчально-наукового комплексу «Боярської ЛДС», що у Дзвінковому. По приїзду курс був розселений у затишному, оновленому гуртожитку, з усіма необхідними зручностями. Важливо зазначити, що територія комплексу доглянута, присутній спортмайданчик, де студенти можуть проводити вільний від занять час, займаючись на турніках та брусах чи граючи у футбол, баскетбол тощо. Також на території комплексу розташовані чисельні бесідки, завдяки яким студенти можуть займатись на свіжому повітрі, гарно проводити вільний час. Харчування протягом практики забезпечує їдальня, їжа смачна та ситна, але навіть така видатна їдальня не могла задовільнити апетити деяких молодих та ростучих організмів, які по повній викладалися на при роботі на полігоні.


Одразу після розселення, студенти отримали необхідне знаряддя для проходження практики: теодоліти, нівеліри, бусолі, рейки тощо. Була проведена розвідка полігону, підготовлені журнали для теодолітного знімання.
На наступний день, після вступного інструктажу та ознайомлення з технікою безпеки, відбулася апробація приладів і їх підготовка до роботи в полі:, студенти перевіряли їх придатність, навчалися знімати виміри. Після обідньої перерви бригади, які були сформовані протягом навчального процесу, відправились на полігон для теодолітного знімання. Теодоліт – прилад, який використовується для вимірювання кутів на місцевості. Кожна бригада нараховувала не менше 6 осіб: 2 особи – рівно тримають віхи, які є орієнтирами точок полігону, ще 2 особи – визначали відстань між точками теодолітного ходу, 1 особа – наводить прилад і знімає дані, а ще 1- перевіряє, записує у журнал і підраховує результати.


 

На кожній точці учасники бригади мінялися місцями, що давало змогу всім в повній мірі ознайомитись на практиці з приладом та розрахунками, а також це давало змогу студентам зрозуміти і навчитися працювати в команді, формувало колектив, що є дуже важливим. Ввечері оформлювалися журнали та робились підсумкові розрахунки.

\

На третій день, коли вже всі проклали полігон та діагональний хід, за допомогою теодоліта робилась прив’язка до полігону, а також з використанням бусолі відбивалась сіножать, визначалось поодиноке дерево способом румбічних засічок.


Також ті, хто не встиг чи отримав невірні дані мали можливість в цей день переміряти кути чи довжини ліній замкнутого полігону. Ввечері студенти після обрахунків отриманих даних та оформлення журналів, відпочивали.


На четвертий день практики почались камеральні роботи, обчислення та оформлення відомостей, перенесення даних на план, побудова планшету та його оформлення. Були задіяні всі члени бригади: 2 особи рахують, 2 -наносять план олівцем і ще 2 - займаються оформленням. Через некоректність даних деяким бригадам довелося знову визначити кути теодолітного ходу (для зменшення нев’язки).
Протягом п’ятого дня перші бригади почали здавати та захищати свої роботи по теодолітному зніманню, в той час як інші бригади закінчували оформлення. Під час захисту робіт кожного члена бригади викладач опитувала по всіх пунктах виконаної роботи - від навичок користування приладом, до методики обрахунку результатів.
В останній день перед вихідним ще до обіду всі бригади захистили свої роботи. Тому розпочалась робота з нівеліром – приладом для визначення різниці висот. Після інструктажу та визначення задач бригади відправились на полігон. Там розпочали роботу з розбивки кривої та пікетажу полігону, а до вечері всі бригади ворались з нівелюванням полігону та повернулись на комплекс для обрахування отриманих даних та оформлення журналів і відомостей технічного нівелювання.
У вихідний всі відпочивали, деякі поїхали додому святкувати Івана Купала.


У перший день другого тижня практики всі бригади, залишивши деяких членів для закінчення камеральних робіт, відправились на нівелювання по квадратах, після закінчення якого розпочалась фінальна стадія підготовки робіт з технічного нівелювання.
В останні два дні закінчувалось оформлення журналів, відомостей і робіт та відбувався їхній захист.


Підбиваючи підсумки, скажу: протягом навчальної практики наш курс навчився застосовувати теоретичні знання з геодезії на практиці, кожен студент попрацював з такими приладами, як теодоліт, нівелір і бусоль та виконував необхідні розрахунки. Окрім цього, студенти отримали досвід праці в команді, а деякі мали можливість застосувати і розвинути свої лідерські навички. Також хочу від всього курсу сказати велике спасибі, нашому керівнику – доценту Рафальській Любов Павлівні та ВП НУБіП України «Боярська ЛДС», на базі якої відбувалася практика.


Студент 1-го курсу ННІ ЛіСПГ
Кравець Володимир

 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook