Фестиваль-конкурс дитячо-юнацької журналістики «Прес-весна на Дніпрових схилах» 2019

19 травня 2019 року
Київ

Школа. Вечір. За вікном – весна. У класах порожньо. Уроки давно закінчилися. А в 305 кабінеті кипить робота – це діти готують свою особливу газету, репетирують виступ-візитівку, тренуються перед презентацією на фестивалі. Так працює редакція майбутніх журналістів. Формат: «створення газети» під керівництвом головного редактора Хозєєвої Ірини Михайлівни, яка регулярно готує із учнями шкільні видання та інші розвиваючі освітні проекти.

 

Довідка: Ірина Хозєєва – заступник директора з виховної роботи, учитель географії. Закінчила КДПІ ім. Горького за фахом "Учитель географії та біології". Лауреат конкурсу "Вчитель року-1999" з географії у місті Києві. Має вищу кваліфікаційну категорію. Співавтор програми інтегрованого курсу "Природознавство в початковій школі". Розробила програму "Країнознавство в початковій школі".

Цього разу юні медійники свою святкову газету презентували на ХVII Міжнародному фестивалі-конкурсі дитячо-юнацької журналістики «Прес-весна на Дніпрових схилах» – це інтернаціональна співдружність юних журналістів, які щороку зустрічаються у Києві. Газету ліцеїстів достойно оцінили, з цікавістю читали і фотографувалися.

Серед учасників заходу представники із багатьох країн світу. Географія Фестивалю щоразу зростає, розширюючи свої кордони. За час існування Фестивалю до Оргкомітету надходили роботи зі всіх регіонів України, учасники Фестивалю це юні журналісти з 27 країн: Бельгії, Білорусі, Болгарії, Грузії, Данії, Естонії, Ізраїлю, Індії, Італії, Казахстану, Латвії, Литви, Македонії, Молдови, Німеччини, Польщі, Росії, Румунії, Палестини, Сербії, Чехії, Швейцарії, Франції, Словенії, Туреччини, Нігерії, Китаю.

Успішно апробовано нову форму роботи медіаковоркінг «Ми разом з професіоналами». Для учасників фестивалю запропоновано серію професійних майстер-класів «Бліц-досвід роботи медіа-команд» – із залученням до обміну досвідом відомих журналістів та медіа-педагогів з регіонів України.

До команди ліцеїстів долучилася доцент кафедри журналістики та мовної комунікації Вероніка Василівна Чекалюк, яка презентувала школярам особливості роботи медіа і розповіла про те, як нові канони життя змінюють дизайн каналу, видання та його змістове поповнення, як ми працюємо із першокурсниками у НУБіП.

«Журналістикою займаються буквально з перших днів життя, коли до дитини потрапляє планшет із можливістю робити «пости» в соціальні мережі. Спершу це: картинки, потім тексти і картинки, згодом блог, потім портал інформаційний і так поступово можна створити «медіа імперію», - зазначає науковець. В ігровій формі Вероніка Чекалюк розповіла дітям як працює сучасна журналістика. Так школярі дізнаються про переваги професії журналіста, ліцеїсти дуже талановиті й головне наполегливі, цілеспрямовані, готуються до вступу в університет.

Дітям представлено в ігровій формі віртуальну роботу редакції – можна потрапити в кабінет головного редактора, спробувати себе у ролі керівника чи фотографа, дізнатися, як створюють обкладинки та рекламу.
Освітня частина журналістської роботи орієнтована на заохочення дітей розвивати себе у професії, самовдосконалюватися й обирати університет для навчання після завершення школи, готувати творчий доробок.

А наш гуманітарно-педагогічний факультет чекатиме на талановиту зміну юних журналістів.

Прес-служба шкільної газети «Юний ліцеїст»

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook