Змінюємо підходи до профорієнтаційних заходів!

6 травня 2019 року

Профорієнтаційна робота зі школярами має бути результативною!
Саме таке завдання поставив перед колективом факультету землевпорядкування декан Тарас Євсюков ще минулого серпня на стартовій у навчальному році вченій раді. Адже, не секрет, що банальне відвідування шкіл з «сухими» розповідями «які ми хороші» нікому вже не цікаві. Учні, перевтомлені від подібних розповідей. В найкращому випадку ввічливо пропустять повз вуха подану інформацію і на другий день забудуть, хто до них вчора завітав.


Як зацікавити потенційного абітурієнта? Як розкрити усі переваги спеціальностей саме в НУБіП, а не іншому столичному чи закордонному виші?


Звісно, задача не з легких. Проте, факультету землевпорядкування НУБіП є що показати і є чим пишатися. Мало хто зі школярів розуміє тонкощі спеціальності «Геодезія та землеустрій», тому викладачі мусять досить детально все пояснити і продемонструвати.
Тож останнім часом, найбільшою популярністю користується виїзний майстер-клас з використання безпілотників. Десятки шкіл і коледжів з початку навчального року прийняли у себе на базі такі заняття, про що ми вже неодноразово оповідали на офіційній сторінці.


І ось такий незвичайний урок отримали учні Голосіївського ліцею №241 міста Києва. Декан факультету Тарас Євсюков та доцент кафедри землевпорядного проектування Олександр Чумаченко продемонстрували усі можливості сучасного приладу, а школярі отримали знімки свого рідного ліцею з висоти пташиного польоту і звісно ж свої.

А наступного дня у шкільному середовищі тривали обговорення можливостей «чудо-птаха», і де можна навчитися ним керувати.
Користуючись можливістю, Тарас Олексійович люб’язно запросив учнів відвідати НУБіП. Оскільки інформацію про університети та факультет молодь вже почула напередодні, при першій зустрічі, було вирішено показати й інші «родзинки» нашого навчального закладу. Ботанічний сад, Музей лісових звірів і птахів, спортивний корпус, величні споруди архітектора С. Дяченка справили неймовірне враження на школярів, і хоча Ліцей розташований відносно неподалік від університету, проте мало хто відвідував територію НУБіП раніше, і детально знайомився з перспективами навчання тут.

Привітливо зустріли ліцеїстів колеги з ННІ лісового і садово-паркового господарства – завідувач кафедри ботаніки, дендрології та лісової селекції Юрій Марчук і доцент цієї кафедри Марія Шевчук. Марія Олександрівна провела школярів таємничими доріжками ботанічного саду, продемонструвала їм таксаційний майданчик, ліцеїсти встигли послухати цікавий урок в екокласі та дізналися багато нового про флору і фауну України. Допитливі учні задавали багато питань господарям ботсаду. А щоб відповісти на одне з них (Звідки походить назва дерева тис?) довелось залучати фахівців філологів бо практично вся наукова література стверджує, що етимологія цього слова неясна. Але ж хіба це можна пояснити п'ятикласнику? Тож тепер, завдячуючи проф. Марчук Л.М., учні знають, що назва цього дерева походить з індоєвропейського Tig (або teg| tog), що означає "товстий, густий". Яке згодом перейшло в латину taxus "тис", або ще співвідносять з польським cigieds "чаща", грецький переклад як лук (зброя).

А на завершення подорожі ботсадом завідувач кафедри Юрій Марчук із своєю командою підготували для школярів сюрприз – на згадку про свій перший візит до Ботанічного саду НУБіП п'ятикласники власноруч висадили Сосну румелійську (балканську). Як зазначив Юрій Миколайович, тепер це дерево посаджене Вашими руками і його Ви будете показувати своїм батькам, діточкам, внукам, а можливо й правнукам, а воно завжди нагадуватиме Вам ту мить, коли Ви вперше завітали до НУБіП.

Потому на школярів чекала зустріч із заступником завідувача кафедри лісівництва Наталією Пузріною та завідувачем лабораторії Сергієм Шевченко у Музеї лісових звірів та птахів ім. професора О.О. Салганського. Незабутні враження залишилися після його відвідування. Сергій Шевченко розповів дуже багато цікавого про жителів лісу, учні ознайомилися з колекціями опудал птахів і ссавців, пташиних гнізд і яєць, рогів копитних, а також скелетів, тушок, хутра.

Анна Таран, класний керівник школярів, була приємно вражена побаченим та з задоволенням прийняла запрошення завітати до НУБіП ще. Анна Вікторівна висловила слова вдячності за організацію і проведення екскурсій до Ботанічного саду та Музею звірів і птахів. Це було цікаво і пізнавально, зазначила вона. А окрема дяка за можливість посадити наше класне дерево у ботанічному саду. Це чудова нагода відвідувати сад знову і знову, щоб спостерігати як вона зростає.

Школярі приємно і корисно провели час, задавали безліч запитань, робили знімки на фоні неймовірних пейзажів Ботанічного саду та Музею звірів і птахів, а дехто обіцяв повернутися в стіни НУБіП вже студентом.

Ласкаво просимо!

 

Наталія Мединська,
доцент кафедри земельного кадастру
 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook