Ті хто починають не першими, не обов’язково приходять останніми!

9 квітня 2019 року
     Саме такий лозунг виголосив Гарі Джейкобс головний виконавчий директор Word Academy of Art & Science, член Римського клубу, голова ради Word University Consortium, у своєму відео-зверненні до наукової молоді на конференції «Економічне майбутнє України 2.0». Приємно відзначити, що цільовою аудиторією була не бізнес-еліта, можновладці, а саме молоді вчені, студенти та викладачі, які мали змогу почути думки кращих економістів світу. Як влучно сказав пан Джейкобс, людський капітал є більше ніж просто капітал.

     Довгоочікуваною подією заходу був publik-tаlk з професором Еріком Райнертом, засновником фонду «Інший канон», автором бестселеру «Як багаті країни забагатіли і чому бідні залишаються бідними». Пан Ерік Райнерт надзвичайно цікава особистість, у його домашній бібліотеці налічується близько 40 тис. книг, він не працює на Світовий Банк та на уряди країн світу, що робить його вільним науковцем, який має право виголошувати думки у розріз із світовими заангажованими тенденціями. У мене особисто склалася думка, що це закоренілий оптиміст, який із будь-якої ситуації бачить вигоду. Він стверджує, що у світі немає вільного ринку та підтримує дії президент США Дональда Трампа, який перший відважився зупинити «лицемірний» вільний ринок. Сучасну економічно ситуацію в Україні він порівнює із проблемами у США, які були вирішені свого часу планом Маршала. На переконання вченого, Україна поряд із такими країнами як Італія, Португалія та Греція перебуває у «борговому рабстві». Він привернув увагу учасників на такому явищі як «парадокс збереження», який полягає в тому, що коли є великі заборгованості, то найгірше, що можна роботи – це економити. Щодо корупції, то Ерік Райнерт переконаний, що це вікова тінь феодалізму, міцно закрпілена комунізмом. Головним шляхом боротьби з корупцією та міграцією має стати індустралізація України.

     Наступним тезисом професора став принцип розумного націоналізму у економіці або як ще говорять «економічного патріотизму». Пан Райнерт закликає українців замінити імпортні товари на вітчизняні, якщо вони майже однакової якості, а якщо вони гірші, то удосконалити технології свого виробництва. Він підтримує заборони вивозу із України лісу-кругляку, металобрухту та говорить, що потрібно їх перероблявати у межах своєї країни і продавати вже готові товари.
     На конференції модератором заходу було оприлюднено прогнози для України до 2050 року (журнал «The Economist») про те, що кількість жителів становитиме 30 млн, а зростання ВВП щороку буде збільшуватися лише на 1%. Професор зауважив, що у 2008 році на Економічному форумі у Давосі Україні у 2050 році пророкували 19 млн жителів. Усі ці прогнозування у нього викликають лише посмішку, адже він їх називає «астрологічним прогнозування економічних планів» та не вірить у їх здійснення.

     Володимир Панченко, директор «Агенства розвитку Дніпра», директор Інституту Олександра Поля загострив увагу молоді на неолібералізмі та його головних положеннях. Ознайомитися із його думками можна на сторінках Інтернет-видання «Економічна правда», прочитавши статтю «Іван Міклош: історія однієї маніпуляції, або Почому намисто для аборигенів».

     Черговим доповідачем був головний організатор цього заходу, президент Української асоціації Римського клубу, народний депутат України Віктор Галасюк. Пан Галасюк торкнувся питання ВВП і зазначив, що на душу населення в нашій державі він у 5 разів менший ніж у країнах Європейського союзу та у 7 разів ніж у США. Запропонував цей показник український емігрант із Харкова, четвертий лауреат Нобелівської премії з економіки Саймон Кузнець у 1934 році і яким світ користуються дотепер. Потім Віктор Галасюк розповів про історію свого вчителя також українського емігранта Богдана Гаврилишина, який є видатним науковцем, економістом і державним діячем. Важко працюючи у лісництві він щодня вивчав 20 англійських слів, бо розумів, що тільки так він міг змінити своє життя. І таки всі його старання були не марними, адже впродовж 18 років він був керівником Міжнародного інституту менеджменту в Женеві, членом Римського клубу, Світової академії мистецтва та науки, Міжнародної академії менеджменту. Богдан Гаврилишин – почесний доктор у 7 університетах Канади та України. Під його керівництвом був створений Міжнародний центр перспективних досліджень, Міжнародний інститут менеджменту в Індії, Україні. Професор став співзасновником Світового економічного форуму у Давосі. Працював консультантом у компаніях «General Electric», «IBM», «Unilever», «Phillips» та ін.

     Секретами успішного бізнесу поділився Ілля Лаурс, голова венчурного фонду «Nextury Ventures», який сказав, що на успіх людини не впливають енциклопедичні знання. Успіху приходить тільки після багатьох програшів та закликав молодь не боятися змінювати «поле гри» та експерементувати. Навів цікаві факти наукових досліджень, які говорять про те, що на 80% успіх залежить від сили волі, і лише на 20% – від рівня IQ. Також говорив про самоосвіту як найголовніше у розвитку людини та закликав усіх до цього.

     Для пересічних українців наступний спікер більше відомий як головний герой телевізійного шоу «Холостяк 4» Євтушенко Костянтин, який зараз є СЕО та працює у Unit Holding. Його доповідь була присвячена інноваціям в Україні та світі.

     Своїм бачанням розвитку освіти поділився Володимир Співаковський, автор освітньої платформи Edu Future. Головними компетенціями майбутнього, якими повинні володіти конкурентноспроможні працівники повинно бути уміння вчитися, креативність, критичне мислення, комунікативні здібності, навички роботи у команді.
     Ще одним довгоочікуваним доповідачем для наукової молодів був професор Ернст Ульріх фон Вайцзекер, співпрезидент Римського клубу (2012-2018 рр.), співавтор доповіді для Римського клубу «Come on». З присутніми він поговорив про можливості створення світового уряду для управління, про баланс інтересів держави, суспільства та бізнесу. Також пан Ернст говорив про розроблену концепцію екологічного навантаження, сталий розвиток держав та закликав усіх працювати у цих напрямках.

 

     Конференція закінчилася екскурсією інноваційним містечком UNIT.City – першим інноваційним парком в Україні. Місцем, де створюється екосистема та інфраструктура для розвитку бізнесу в сфері високих технологій та креативних індустрій.

     Хочемо подякувати всім організаторам та Українській асоціації Римського клубу за можливість участі у заході та незабутні емоції, які викликали доповідачі.

Богдана Ярова,
старший викладач кафедри геодезії та картографії

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook