Дитяче харчування: доступність, безпечність, конкурентоспроможність
26 березня 2019 року стартував ХХІІІ Міжнародний форум товарів та послуг для дітей «BABY EXPO 2019». Під час його роботи Міністерством аграрної політики та продовольства України разом з Національною асоціацією виробників дитячого харчування, молочноконсервної та сокової продукції «Укрконсервмолоко», Національною асоціацією виробників дитячого харчування, молочноконсервної та сокової продукції «Укрконсервмолоко» і Національного університету біоресурсів і природокористування України була організована VІІ галузева спеціалізована науково-практична конференція «Дитяче харчування: доступність, безпечність, конкурентоспроможність» за участю зацікавлених центральних органів виконавчої влади, провідних підприємств галузі, науково-дослідних установ і ЗМІ. НУБіП представляли викладачі і студенти факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК.
На конференції обговорювалися питання сучасного стану, потенціалу та тенденції розвитку дитячого харчування; обговорення основних положень ЗУ «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», актуальні питання технічного регулювання, стандартизації, маркування продуктів дитячого харчування; специфіка діяльності у сфері експорту продуктів дитячого харчування. розробки стратегії розвитку виробництва продуктів дитячого харчування до 2025 року; прийняття проекту Закону України «Про дитяче харчування», внесення зміни до Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку виробництва продуктів дитячого харчування і збереження пільги для виробників дитячого харчування при прийнятті нової редакції кодексу та затвердження переліку вітчизняних продуктів дитячого харчування та товарів дитячого асортименту для немовлят, операції з постачання та продажу, яких звільняються від оподаткування ПДВ. А також розроблення регіональних пілотних проектів із забезпечення дітей дошкільного та шкільного віку молоком, дитячими соками і водою, встановлення норми додаткового споживання молока у загальноосвітніх навчальних закладах, удосконалення нормативної та науково-методичної бази для розвитку виробництва продуктів дитячого харчування, внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров`я України «Про затвердження Гігієнічних вимог до продуктів дитячого харчування, параметрів безпечності та окремих показників їх якості» (окремі вимоги якого не узгоджуються з директивами Євросоюзу), встановлення вимог до сировини для виробництва дитячого харчування, гармонізованих з регламентами Європейського Парламенту та затвердження їх Кабміном.
Студентам було презентовано новий асортимент продукції таких виробників, як ПАТ «Яготинське для дітей», ПАТ «Одеський консервний завод дитячого харчування», ПрАт «Вімм-Білль-Данн Україна», ТОВ «Фірма «Фавор», «Белфуд Продакшн» та були активними і професійними дегустаторами готових виробів.
Наталія Голембовська,
доцент кафедри технології м'ясних,
рибних та морепродуктів