Відділ охорони праці

Начальник відділу Шаповал Світлана Леонідівна

Телефони: (044) 527 80 36, (067) 239-94-26 - Ігор Попович

E-mail: [email protected]
Адреса: вул. Героїв Оборони, 14В, адміністративно-господарський корпус, 2 поверх. 

Основні завдання Відділу:
  1. Впровадження ефективної системи управління охороною праці в Університеті та сприяння удосконаленню діяльності у цьому напрямку кожного структурного підрозділу, кожного працівника, здобувача вищої освіти. 
  2. Контроль за проведення профілактичних заходів, спрямованих на усунення шкідливих і небезпечних виробничих факторів, запобігання нещасним випадкам на виробництві, професійним захворюванням та іншим випадкам загрози життю або здоров'ю працівників та здобувачів вищої освіти.
  3. Сприяння впровадженню у виробництво досягнень науки і техніки, прогресивних і безпечних технологій, сучасних засобів колективного та індивідуального захисту працівників та здобувачів вищої освіти.
  4. Контроль дотримання працівниками вимог законів та інших нормативно-правових актів з охорони праці, положень (у разі наявності) галузевої угоди, розділу "Охорона праці" Колективного договору та актів з охорони праці, що діють в межах Університету.
  5. Інформування та надання роз'яснень працівникам Університету з питань охорони праці.
  6. Участь спільно з іншими підрозділами Університету у розробці комплексних заходів для досягнення встановлених нормативів та підвищення існуючого рівня охорони праці, планів, програм поліпшення умов праці, запобігання виробничому травматизму, професійним захворюванням, надання організаційно-методичної допомоги в виконанні запланованих заходів.
  7. Участь спільно з представниками інших структурних підрозділів та представників професійної спілки у перевірках з дотримання працівниками вимог нормативно-правових актів з охорони праці.
  8. Проведення з працівниками вступного інструктажу з охорони праці.
  9. Контроль ведення обліку та проведення аналізу причин виробничого травматизму, професійних захворювань, аварій, заподіяної ними шкоди.
  10. Участь у складанні разом з керівниками підрозділів Університету переліків професій, посад і видів робіт, на які повинні бути розроблені інструкції з охорони (безпеки) праці, що діють в межах підприємства, надання методичної допомоги під час їх розроблення.
  11. Участь у розслідуванні нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві відповідно до Порядку розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, 
  12. Складання переліків професій і посад, згідно з якими працівники повинні проходити обов'язкові попередні і періодичні медичні огляди.
  13. Організації навчання з питань охорони праці.
  14. Участь у роботі комісії з перевірки знань з питань охорони праці.
  15. Контроль за виконанням заходів, передбачених програмами, планами щодо поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища, Колективним договором та заходами, спрямованими на усунення причин нещасних випадків та професійних захворювань.
  16. Контроль за своєчасного проведення навчання з питань охорони праці, всіх видів інструктажу з охорони праці.
  17. Контроль за санітарно-гігієнічними і санітарно-побутовими умовами працівників згідно з нормативно-правовими актами.
  18. Контроль за своєчасним і правильним наданням працівникам пільг і компенсацій за важкі та шкідливі умови праці, забезпеченням їх лікувально-профілактичним харчуванням, молоком тощо відповідно до вимог законодавства та Колективного договору.
  19. Контроль за дотриманням у належному безпечному стані території Університету, внутрішніх, доріг та пішохідних доріжок.
 
Працівники Відділу мають право:
  1. Видавати керівникам структурних підрозділів Університету  обов'язкові для виконання приписи щодо усунення наявних недоліків, одержувати від них необхідні відомості, документацію і пояснення з питань охорони праці. 
  2. Зупиняти роботу виробництв, дільниці, машин, механізмів, устаткування у разі порушень, які створюють загрозу життю або здоров'ю працівників.
  3. Вимагати відсторонення від роботи осіб, які не пройшли передбачених законодавством, медичного огляду, навчання, інструктажу, перевірки знань і не мають допуску до відповідних робіт або не виконують вимоги нормативно-правових актів з охорони праці.
  4. Надавати ректору Університету подання  про притягнення до відповідальності посадових осіб та працівників, які порушують вимоги щодо охорони праці.
Чинні документи з питань охорони праці в НУБіП України:

1. Закон України «Про охорону праці»
2. Положення про організацію роботи з охорони праці та безпеки життєдіяльності учасників освітнього процесу в установах і закладах освіти
3. Наказ НУБіП України від 18.01.2024 №39 «Про оганізацію роботи з охорони праці та призначення відповідальних осіб»
4. Додаток № 3 до НАКАЗУ НУБіП України №39
5. НАКАЗ НУБіП України від 03.09.2021 №902 «Про організацію виконання робіт з підвищеною небезпекою у НУБіП України»
6. Наказ НУБіП України від 11.12.2023 №1281 «Про організацію роботи з охорони праці»
7. Алгоритм дій при нещасному випадку на підприємстві
8. Наочна інформація – Надання домедичної допомоги за контузії
9. Наочна інформація – Надання домедичної допомоги при нещасних випадках  

10. Порядок забезпечення молоком працівників
 

 
 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook