Студенти-лісівники на сторожі ерозійних процесів

31 жовтня 2018 року

  Якість вищої освіти нині є важливим питанням і залежить не тільки від викладацької майстерності та зацікавленості студентів у отриманих знаннях, але й від застосування студентами отриманих знань на практиці. Так, оптимальне співвідношення теорії і практики у студентському навчанні дає можливість отримати відповідні знання та засвоїти спеціальні навички, що формують сучасного фахівця. 

    Дисципліна «Лісова меліорація», що викладається для студентів спеціальності «Лісове господарство» 4 курсу та 3 курсу скороченого терміну навчання, окрім практики, яка передбачена у весняному семестрі упродовж тижня, також передбачає виконання практичних робіт не тільки в аудиторії, але й в натурі. Враховуючи складний характер рельєфу території розташування НУБіП України, де наявна водна ерозія, студенти здебільшого проектують різні гідротехнічні споруди та здійснюють види обробітку ґрунту з їхнім подальшим залісненням. Останнім часом значна увага приділяється Ботанічному саду НУБіП України, на території якого наявна яружно-балкова мережа. Варто звернути увагу на те, що в даній мережі спостерігаються прояви лінійної ерозії. Остання, в свою чергу, загрожує шляхам сполучення і розмиває ґрунтові дороги.
  
    Зазначені вище процеси розвиваються, переважно, внаслідок антропогенного впливу. Так, людина втручаючись у природу лісу та порушуючи його складові, завдає йому значної шкоди. Для припинення лінійної ерозії, що відбувається вздовж відвершку яру, було вирішено провести обробіток ґрунту терасами з подальшим висадженням на них різних тіневитривалих ґрунтоскріплюючих деревних та кущових видів рослин, серед яких граб звичайний (Carpinus betulus L.), свидина паросткова (Swida stolonifera (Michx.) Rydb.) та смородина альпійська (Ribes alpinum L.). Звичайно, без необхідного садивного матеріалу зазначений проект так і залишився б проектом, але завдяки розсаднику кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій і за сприяння його керівника Косенка Юрія Івановича ми мали змогу підібрати вказаний асортимент рослин. Безперечно, студенти неабияк зацікавилися теоретичними основами даного питання і охоче виконували поставлені практичні задачі, таким чином втілюючи здобуті знання.
 
 
  
    Наостанок варто відмітити, що для виконання подібних робіт однієї ідеї замало, необхідна відповідна робоча база та згуртований колектив, який здатний працювати на конкретну ціль. Саме таким колективом є кафедра відтворення лісів та лісових меліорацій. У планах кафедри – під час практичних занять залучати студентів до реалізації завдань зі створення екологічної стежки, подальшої боротьби з ерозійними процесами території університету та продовження історичних традицій кафедри з лісомеліоративного спрямування. Отже, бажаємо майбутнім лісівникам плідно використати наданий державою час, а творчому колективу кафедри втілювати нові ідеї, поліпшуючи навколишнє середовище!
Доцент кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій,
заступник директора ННІ ЛіСПГ Соваков О. В.;
доцент кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій,
Малюга В. М.

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook