Відповідальний секретар приймальної комісії Віктор Шевчук про підсумки вступної кампанії 2018 року в НУБіП

5 вересня 2018 року

     Ось уже й промайнув День знань, який ознаменував початок нового 2018-2019 навчального року. Та цьому передувала по-справжньому «спекотна» літня вступна кампанія. Якою вона видалася і з яким результатом ми увійшли в новий навчальний семестр, говоримо з відповідальним секретарем приймальної комісії університету Віктором Шевчуком.

 

— Вікторе Миколайовичу, як довго тривала вступна кампанія?

     – Узагалі, приймальна комісія працює цілорічно, а прийом заяв на вступ тривав упродовж липня-серпня. Проте основне навантаження припало на 12-26 липня, коли здійснювався прийом заяв від вступників на бакалаврат.

  — І багато бажаючих вступати до університету було у цьому році?

     – Загалом до базового закладу (м. Київ) прийнято від вступників понад 19 тисяч заяв, що на дві тисячі більше ніж у 2017-му. При цьому більш, ніж удвічі виросла кількість заяв від вступників на контрактну форму навчання.

  — А якою була ситуація з обсягами державного замовлення?

     – На бакалаврат максимальний обсяг державного замовлення на денній формі (на основі повної загальної середньої освіти) складав 1 389 місць, а для вступників – молодших спеціалістів – 478 місць. Для вступу в магістратуру на денну форму навчання за державним замовленням університет отримав 1124 місць.

— А скільки університет виборов місць державного замовлення за широким конкурсом?

     – Кількість рекомендованих до зарахування вступників на основі повної загальної середньої освіти на денну форму навчання зросла до 951 осіб (у 2017 році – 816). Однак цифри різняться за спеціальностями. Так, трійку лідерів з найбільшою кількістю бюджетних місць від загального обсягу по Україні склали спеціальності «Водні біоресурси і аквакультура», «Захист і карантин рослин», «Професійна освіта». Відповідно рекомендовано 43,5%, 33,6% і 32% від загального обсягу по Україні.

— Скільки ж студентів-першокурсників прийшли 1 вересня у навчальні аудиторії університету?

     – Загалом до університету на 1 курс в цьому році зараховано 5587 студентів. З них – 2788 осіб за державним замовленням та 2799 – за кошти фізичних (юридичних) осіб, що складає у відсотковому значенні майже 50:50. Хоча ще чотири роки тому це співвідношення складало 65:35 на користь державного замовлення.
     Порівняно з минулим роком на денній формі навчання ОС «Бакалавр» за державним замовленням зараховано на 154 особи більше. Така ж тенденція і за умов договору – на 373 осіб більше. Варто відзначити, що цьогоріч за багатьма спеціальностями було повністю заповнено ліцензійний обсяг на денній формі ОС «Бакалавр». Зокрема, йдеться про «Технологію виробництва та переробки продукції тваринництва», «Туризм», «Агрономію», «Право», «Філологію», «Психологію» та ін.
     Що ж до магістратури, то загалом зараховано 2416 осіб, що на 149 більше, ніж у минулому році.

Розмовляв Денис Рудень 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook