Газета "Вечірній Київ". Декан Лариса Баль-Прилипко: студентів НУБіП ще до випуску розбирають работодавці!

15 червня 2018 року

     Орден княгині Ольги III ступеню — цю президентську нагороду вручили професору, доктору технічних наук, академіку Ларисі Баль-Прилипко, яка знає про їжу значно більше, аніж дієтологи: є визнаним експертом харчової промисловості, експерт багатьох телеканалів і постійний учасник телепрограми «Сніданок з 1+1», де коментує якість і безпечність українських і зарубіжних харчових продуктів: м'ясних, молочних, кондитерських, хлібопекарських виробів, овочів, фруктів і напоїв тощо. Посада зобов’язує: вона — декан факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК Національного університету біоресурсів і природокористування (НУБіП).

— Ларисо Вацлавівно, поділіться секретом: за що Вас удостоїли такої високої нагороди?

     — Весь секрет — моя улюблена робота (вже понад 40 років), студенти, колектив НУБіП і нашого факультету, який здійснює підготовку висококваліфікованих фахівців для харчової та переробної галузей з питань якості, стандартизації та сертифікації продукції АПК України. Тому моя висока нагорода — Орден княгині Ольги — це тернистий шлях від виробництва (Київський м’ясокомбінат 1979-1982 р.р.) до аспірантури, наукових здобутків. Як результат, є наукові досягнення, колективний і особистий внесок у наданні якісної освіти та забезпечення держави висококваліфікованими спеціалістами.

— У чому полягає концепція освітньої діяльності Вашого факультету?

    — Концепція полягає у наступних засадах: професійне управління питаннями якості, безпеки, стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції в період її виробництва, транспортування, переробки, зберігання і реалізації; створення екологічно-безпечних технологій виробництва, переробки та зберігання продукції АПК. Ми також працюємо над удосконаленням сучасних методів управління якістю та безпекою сировини та харчових продуктів, розширенням використання альтернативних видів сировини та енергоносіїв для одержання харчових продуктів. Успішно розробляємо і вводимо у практику наукові методи та інноваційні технології, які б забезпечували виробництво якісної та безпечної продукції. Здійснюємо адаптацію навчальних планів і програм підготовки фахівців до умов майбутньої діяльності. Проводимо підготовку висококваліфікованих фахівців з харчових технологій та якості, стандартизації і сертифікації продукції АПК.

— В цьому році Ви вперше в Україні відкриваєте магістерську програму «Нутриціологія» у межах спеціальності «Харчові технології». Але ж, як відомо, наука про харчування — сфера медична…

    — Це не зовсім так. Нутриціологія — інтегрована наука, яка вивчає поживні речовини та інші компоненти, що містяться у продовольчій сировині та продуктах харчування, їх дію і взаємодію, роль у підтримці здоров’я або виникненні захворювань, процеси споживання продуктів харчування. Лікарі звертають увагу на калорійність і раціони харчування, наприклад, без вживання цукру, жиру тощо. А ось ми, технологи, вміємо (з урахуванням рекомендацій медиків) розробити збалансований харчовий продукт. Саме наш факультет, до складу якого входять спеціалізовані кафедри та сучасні лабораторії завершує в НУБіП ланцюг державної програми — «Від лану до столу». Тому для підготовки фахівців за даною освітньою програмою запрошені доктори та кандидати наук за відповідним профілем спеціальності.

— У Києві, як відомо, є Національний університет харчових технологій (НУХТ). Для чого ж у Вашому університеті створили факультет, який теж пов'язаний із харчовими технологіями?

     — Я теж навчалася у НУХТ і пропрацювала там 25 років. Раніше в аграрних вузах не було такого профілюючого факультету, пов’язаного з харчовою промисловістю. Враховуючи досвід європейських і американських вузів, у 2003 році було створено факультет харчових технологій та управління якістю продукції АПК. З тих пір ми випускаємо не просто технологів, а фахівців, які відповідають за безпечність і якість продуктів Агропромислового комплексу України.

— Як вирішується питання з працевлаштуванням після закінчення університету?

     — В цьому нашим випускникам дуже пощастило. Ми маємо свою раду роботодавців — близько 100 підприємств і компаній, які мають відношення до харчової, переробної промисловості, до розробки, впровадження і контролю державних стандартів, нормативних документів тощо. Студенти мають унікальну можливість брати активну участь у міжнародних програмах. У практичних навчаннях, які проводяться не лише в Україні, а й за кордоном, щороку беруть участь 140-150 студентів. Наприклад, у 2018 році вони пройдуть стажування на підприємствах у таких країнах: Німеччина, Норвегія, Швейцарія, Данія, США, Нідерланди та Франція. Без перебільшення можна сказати, що студентів НУБіП ще до випуску розбирають работодавці. Ті, хто навчаються в магістратурі, як правило, вже працевлаштовані.

— Чим зумовлений такий попит на ваших випускників?

     — Будь-які продуктові товари, які вивозять за кордон чи привозять до України, потрібно обов’язково перевіряти на відповідність нормативним документам. Зважаючи на це, на нашому факультеті поєднали технології харчування з якістю продукції. Як кажуть студенти, наш факультет вічний як любов. Адже любов «приходить і відходить», а їсти хочеться завжди! А ще в університеті є такий лозунг, який полюбляє проголошувати наш ректор Станіслав Ніколаєнко: «хай буде в Україні сало, м'ясо й хліб — віват славетному НУБіП!». І по секрету додам: «харчовики» впевнені, що в даному контексті мається на увазі саме факультет харчових технологій та управління якістю продукції АПК.

Довідка «Вечірки»

     Лариса Вацлавівна Баль-Прилипко підготувала 4 кандидатів наук. Вона є керівником дисертацій семи аспірантів і докторантів університету, автором понад 500 науково-методичних праць, у тому числі — 11 підручників, 7 навчальних посібників, 5 монографій, понад 50 авторських свідоцтв та патентів України, більше 80 науково-методичних розробок.

     За роки наукової та педагогічної роботи отримала державні відзнаки: Почесну Грамоту Кабінету міністрів за вагомий особистий внесок у розвиток харчової промисловості, багаторічну сумлінну працю, Подяку Кабінету міністрів за особистий внесок у розробці загальнодержавної програми «Добробут через аграрний розвиток України», Грамоту Верховної Ради «За заслуги перед Українським народом».

     У 2009 році стала переможницею всеукраїнської премії «Жінка III тисячоліття» у номінації «Рейтинг».Також має відомчі нагороди: Подяку Міністерства аграрної політики та продовольства за розробку та впровадження серії харчових добавок до м’ясних та кулінарних виробів, Грамоту Мінаграполітики за вагомий особистий внесок у розробку та впровадження інноваційних технологій якісних та безпечних м’ясних виробів.

Валентин Ковальський

за матеріалами газети «Вечірній Київ»

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook