Еразмус+: можливість підвищити рівень фахових компетенцій та отримати досвід у своїй спеціальності

2 квітня 2018 року

Загребський університет, заснований в 1669 році, є одним з найбільших і найстаріших університетів Хорватії та Південно-Східної Європи. Після оголошення Хорватією про свою незалежність Загребський університет став зближуватися з вищими освітніми закладами Європи і переймати європейські стандарти навчання та організації навчального процесу. На зближення вплинуло підписання Болонської декларації в 1999 році.


Поступаючи в Загребський університет, студенти можуть вибрати для навчання один з 29-ти факультетів, серед яких є і ветеринарний. При університеті створено 3 академії - художня, музична та академія театрального мистецтва. Функціонує видавництво і кілька студентських і університетських центрів.
Саме в цьому вищому навчальному закладі Хорватії у період з 26 по 30 березня мені випала нагода підвищувати свої професійні навики.


Питання, які цікавили, стосувалися переважно цитологічних досліджень біологічних матеріалів, зокрема, кісткового мозку, отриманих від тварин, з метою діагностування тих чи інших патологій. Разом з тим, у переліку того, про що хотілося розширити свої знання, були і техніка виконання біопсії методом «fine-needle aspiration»; методика приготування продуктів крові (PRP, фібриновий гель, еритроцитарна і тромбоцитарна маса) і їх використання для лікування тварин; організація лабораторії переливання крові; методи оцінки крові перед переливанням та показання до переливання; техніка переливання крові та моніторинг реципієнтів під час процедури переливання; організація догляду за тваринами, яким була перелита кров.

Реалізувати заплановане вдалося в повній мірі, оскільки стажування проходило на базі цитолого-біохімічної лабораторії Клініки внутрішніх хвороб тварин. Фахівці лабораторії, серед яких, окрім дипломованих ветеринарів, є кандидати біохімічних та біологічних наук, здійснюють цитологічні, біохімічні, гематологічні та інші види досліджень, зокрема, визначають сумісність крові при гемотрансфузії тваринам-реципієнтам, виконуючи велику та малу перехресну проби. Лабораторія забезпечена сучасними мікроскопами, біохімічними, гематологічними аналізаторами, центрифугами та іншим обладнанням, необхідним для провадження відповідних досліджень, а також спеціалізованими цитологічними та гематологічними атласами.

Безпосередньо підвищувати професійні навики мені допомагали висококваліфіковані фахівці у сфері ветеринарної цитології, гематології та біохімії Valeria Benko, Aleksandra Radonjic, Jadranka Foršek, Blanka Beer Ljubić та Dora Ivšić-Škoda.
В середньому щодня співробітники лабораторії здійснюють близько 60 цитологічних досліджень біоматеріалів: крові, змивів, ефузій, пунктатів, біопсій, сечі тощо, тому стажування виявилося досить продуктивним. Така ж сама кількість зразків крові досліджується у біохімічному відділі.

У складі Клініки функціонують відділення кардіології, дерматології, урології, гастроентерології з ендоскопією, 2 стаціонари. Усі відділення забезпечені сучасним діагностичним та терапевтичним обладнанням. Штат Клініки, не враховуючи допоміжного персоналу, складає 20 висококваліфікованих фахівців. Роботу підрозділу організовує професор Ivana Kiš, щоранку проводячи нараду з усіма співробітниками. При цьому обговорюються клінічні випадки, які трапилися за минулий робочий день, а також завдання на день сьогоднішній.
Співробітники Клініки та лабораторії постійно підвищують свою кваліфікацію у передових американських та європейських вишах, стаючи при цьому конкурентно-спроможними на європейському та світовому ринках надання освітніх та ветеринарних послуг. Значно цьому сприяє участь Загребського університету у програмі Європейського Союзу Еразмус+, що підтримує проекти, партнерства, заходи і мобільність у сфері освіти, підготовки, молоді і спорту.

Щороку Клініка, як і інші структурні підрозділи ветеринарного факультету, проходить експертизу комісією Європейської асоціації закладів ветеринарної освіти (EAEVE). Місія EAEVE полягає у оцінюванні та сприянні подальшому розвитку якості та стандартів надання ветеринарних освітніх послуг навчальними закладами держав-членів Європейського Союзу. Проходження акредитації EAEVE дає можливість відповідній освітній установі залучити додаткові кошти для свого розвитку.
Наприкінці стажування заступник декана ветеринарного факультету з міжнародної кооперації професор Juraj Grizelj провів ознайомчу екскурсію іншими клініками. Зокрема, мав можливість ознайомитися з матеріально-технічним оснащенням та організацією роботи Клініки хірургії, ортопедії та офтальмології (віртуальний тур приміщеннями Клініки), Клініки акушерства та відтворення, Кафедри рентгенівської, ультразвукової діагностики та фізіотерапії. Побачене вразило: надсучасні приміщення для утримання тварин, проведення оперативних втручань, надання рододопомоги, здійснення діагностичних досліджень та фізіотерапевтичних процедур, надсучасне обладнання, раціональна організація простору для здійснення практичного навчання студентів.

 Приміщення Клініки хірургії, ортопедії та офтальмології

В ході спілкування з Juraj Grizelj також було погоджено перші кроки, які стануть передумовою підписання двосторонньої угоди у освітній та науковій сферах між нашими факультетами.

Старший викладач кафедри хірургії і

патофізіології ім. акад. І.О. Поваженка Юрій Харкевич

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook