Гість «Школи лідерства НУБіП» Олександр Мороз: бізнес і влада повинні бути розмежовані!

27 березня 2018 року

     Людина непростої долі, яка двічі очолювала Верховну Раду і спромоглася перетворити Україну з президентсько-парламентської на парламентсько-президентську республіку й сповідує цей принцип до сьогодні, і при цьому поет – все це про Олександра Мороза, який був сьогодні гостем «Школи лідерства НУБіП», говорив про суспільно-політичні витоки становлення успішного лідера.

     Випускник факультету механізації, який закінчив з відзнакою і завжди за часів студентства був там лідером, він завітав до молодої порослі лідерів своєї alma mater, щоб поділитися власними здобутками – людини і політика.

     Ректор Станіслав Ніколаєнко, представляючи його, зазначив: у нас виступають знані політики з різними поглядами, які їх обстоюють. Олександр Олександрович відстоює свою і має на це право.

     Ви можете не вірити мені, можете сумніватися і в собі, але, сумніваючись, – шукайте зерно, визначайте перспективу для суспільства і як лідери втілюйте її в життя – ці слова Олександра Мороза, власне, і відображали всю суть цієї зустрічі.

     Спікер говорив про студентські роки і початок професійної діяльності як аграрія-виробника і педагога. Саме тоді він і почав формуватися як майбутній політичний діяч першої ланки. За його словами, він зрозумів, що для успіху головне – довіра людей. Бо вони йдуть за тим, хто переживає за загальну справу.

    До влади має прийти молодь. Але ці молоді люди повинні бути достойними. А в цьому найперше – хороша базова освіта і професіоналізм. А результативність конкретної справи і особиста позиція забезпечать необхідний авторитет.
     Багатьом нинішнім політикам, на жаль, властиве фарисейство. А це страшна річ. І, звертаючись до студентів, Олександр Мороз підкреслив: будьте чесними перед собою і людьми – вони це оцінять, виробляйте з молодих років систему власного життя, починаючи з елементарного і до справ більш серйозних.

     Він детально спинився на політичних реаліях 2000-х років, дав адекватну відповідь на негативні закиди в інтернеті на його адресу, за якими йому приписують купу гріхів, до яких він не причетний. Відповів на численні запитання присутніх. І першим з них на запитання Станіслава Ніколаєнка: яка, на його думку, сьогодні найкраща форма влади для України? Я і не сумнівався, що відповідь буде такою: парламентсько-президентська при чесній президентській вертикалі.

     Відповідаючи на запитання, в які галузі в Україні можуть бути конкурентноздатними в майбутньому, Олександр Мороз коротко зазначив: їх багато. Зокрема, ІТ та все з нею пов’язане, те ж сільське господарство, хоча Україна не повинна бути великою суто аграрною державою. При цьому агросектор має бути не латифундистським, а спиратися на ефективні технології, задіяні невеликими і середніми товаровиробниками. Треба реалізовувати великі проекти, але на них у державі уваги не звертають.

     Скоро вибори. Як не стати маріонетками у чужій політичній грі? Відповідь – думайте, аналізуйте.
    Наш гість – ще й знаний поет (причому почасти політична діяльність накладає відбиток на його поезію). Олександр Мороз приніс із собою на зустріч чимало своїх книжок, за автографами на яких відразу вишикувалась довжелезна черга. Дуже приємно, що наші студенти поцікавилися: творчість яких поетів його надихає? Це Ліна Костенко, Борис Олійник, Ганна Чубач та інші.

 

Валентин Обрамбальський


Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook