Конференція трудового колективу університету затвердила звіт ректора Станіслава Ніколаєнка за 2017 рік та завдання на поточний

25 січня 2018 року

    25 січня відбулася конференція трудового колективу університету. Їй передувало засідання вченої ради, на якому розглянули рейтинг науково-педагогічних працівників, зміни до Статуту НУБіП України та оплати праці.

     Власне конференція трудового колективу розпочалася із приємностей – нагородження наших колег державними відзнаками. Тож з рук ректора Станіслава Ніколаєнка проректор Вадим Ткачук отримав нагороду «Заслужений працівник освіти», а директор Великоснітинського НДГ ім. О. Музиченка Микола Журавель – «Заслужений працівник сільського господарства».

 

 

     Однак першим і головним питанням порядку денного конференції став звіт ректора університету Станіслава Ніколаєнка за 2017 рік. Оскільки на серпневій вченій раді було детально представлено завдання щодо реалізації нового курсу університету, а вже в листопаді затверджено план реалізації програми розвитку вишу «Голосіївська ініціатива-2020» на 2018 рік, тому Станіслав Миколайович закцентував свою увагу власне на тих показниках, з якими НУБіП завершив минулий рік.

     У 2017 році продовжувалося і поглиблювалося управління всією життєдіяльністю університету. В цій унікальній моделі передбачено все: і посилення ролі кожної кафедри та викладача, керівника структурного підрозділу, постійно діючий контроль за якістю освітнього процесу, обмін досвідом, співбесіди з претендентами на посади, аналіз діяльності кафедр, інститутів, факультетів тощо.

 

     Станіслав Ніколаєнко також виокремив діяльність прес-служби університету. Упродовж року відвідуваність офіційного сайту зросла у 3,5 рази, маємо 7,6 мільйонів читачів, підготовлено і опубліковано майже 14 тисяч матеріалів, більше 30 тисяч відвідувань англомовної версії. Як результат – 55% абітурієнтів приймають остаточне рішення про вступ до університету на основі інформації з офіційного сайту.

     Щодо освітянських рейтингів, то НУБіП закріпився на восьмій сходинці у ТОП-200, та є третім серед вишів Києва. Однак у рейтингах, де за основу беруться показники індексу Гірша та публікацій у Scopus і WoS, результати бажають бути кращими, попри деяке зростання.

     Регулярні опитування працівників і студентів університету, як зазначив Станіслав Ніколаєнко, дозволяють своєчасно реагувати і виявляти проблеми та підвищують ефективність управління, зокрема, у боротьбі з нестатутними відносинами. Щодо останнього, то соціологія говорить нам таке: кількість таких випадків скоротилася в чотири рази, вони – поодинокі прикрості, а на більшості факультетів відсутні взагалі.

     Ректор також говорив і про наших колег, яких було відзначено впродовж останніх двох років, а це – 687 нагород різних рівнів.
     Говорячи про основний вид діяльності університету – навчальну роботу, Станіслав Миколайович закцентував увагу на профорієнтаційній роботі, яка вимагає потроєння зусиль на тлі демографічної кризи та інших факторів. Хоча остання вступна кампанія для університету пройшла з мінімальними втратами. Зменшене держзамовлення вдалося компенсувати контрактниками. Але, за словами ректора, слід звернути увагу на втрату контингенту студентів за результатами академічної успішності. На порядку денному – підготовче відділення та проведення олімпіади для вступників. А ще – якість підготовки в магістратурі, що має бути не формальністю, а творчою роботою.

     Мова йшла і про навчально-методичне забезпечення. Ситуація на факультетах нерівномірна. В поточному році заплановано продовжити традицію друку підручників та навчальних посібників за кошти університету, враховуючи заявку наукової бібліотеки. Серйозно треба поставитися і до атестації електронних навчальних курсів.

     Немало було проліцензовано спеціальностей. Така робота проводитиметься і надалі після ретельного вивчення ринку праці.

    Окремо ректор спинився на основних показниках наукової роботи. За багатьма із них відбулося збільшення. Зросло і фінансування наукових досліджень по загальному фонду. Втричі збільшилася кількість публікацій у наукометричних виданнях, однак цього ще не достатньо. А такі кафедри як фізики і механіки взагалі зробили прорив у цій справі. Стовідсотково виконано державне замовлення на підготовку наукових кадрів, впродовж року захищено 90 кандидатських і 9 докторських дисертацій.

    До існуючих міжнародних зв’язків додалися ще 14 підписаних договорів про співпрацю із закордонними партнерами.

     Маємо гарні показники і в студентському самоврядуванні, спорті та художній самодіяльності. І ще. Ми – єдині, хто має в університеті свою програму виховання студента впродовж усього терміну його навчання.

     Та, за словами Станіслава Ніколаєнка, найвужчим місцем в діяльності вишу і досі залишаються гуртожитки, не дивлячись на проведені величезні об’єми ремонтних робіт (які тривають і зараз).

 

     Піж жорстким контролем ректорату знаходяться навчально-дослідні господарства університету. З об’єктивних причин дещо зменшилася виручка від продукції рослинництва, зате зросла від продукції тваринництва.

     Говорячи про господарські справи, ректор підкреслив, що завдяки ощадливому використанню енерго- і теплоносіїв, вдалося зекономити практично 11 мільйонів гривень.

     Завершив свою доповідь ректор триєдиним завданням для усього університету. А це – подальший ріст його авторитету, посилення профорієнтаційної роботи, підвищення якості підготовки випускників, перебудова процесу відбору і підготовки науково-педагогічних кадрів, широке міжнародне співробітництво та переорієнтація науково-дослідної роботи на міжнародну співпрацю, підвищення відповідальності за результати роботи кожного підрозділу та кожного члена колективу.

     Окреме завдання – на високому рівні провести заходи з відзначення 120-ї річниці НУБіП.

    Участь в обговоренні звіту взяли декан економічного факультету Анатолій Діброва, голова Спілки молодих учених університету Марина Галат, директор ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження Володимир Козирський, голова профбюро гуманітарно-педагогічного факультету Інна Савицька, студент економічного факультету Михайло Маршалок, завідувач кафедри військової підготовки Анатолій Есаулов, професор Семен Танчик. У своїх виступах вони порушували питання і ділилися досвідом щодо практичної підготовки студентів та їх працевлаштування, організації дієвого студсамоврядування, набору студентів, входження НУБіП до числа кращих університетів Європи, а також дякували за підтримку молодіжних наукових і студентських ініціатив.

 

 

     За результатами обговорення делегати одноголосно затвердили звіт ректора.

     Також конференція схвалила звіт голови профкому університету Ростислава Тарасенка про виконання колективного договору між адміністрацією НУБіП України і працівниками університету у 2017 році, а також затвердила зміни до Статуту НУБіП України та до Положення про оплату праці працівників НУБіП України.

 

     Повнотекстові звіти ректора та голови профкому, Статут та положення будуть опубліковані на офіційному сайті НУБіП незабаром.

Ольга Наконечна

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook