Завідувач кафедри комп’ютерних систем і мереж Дмитро Касаткін: «Саме молодь зараз є рушійною силою в комп’ютерній галузі і треба її підтримати, щоб ІТ-технології у НУБіП розвивалися за експонентою»

23 січня 2018 року

     Ми продовжуємо наше спілкуватися із завідувачами кафедр напередодні всеуніверситетської наради, аби дізнатися чим живуть колективи, які вони очолюють, яким був для них рік 2017-й і плани на 2018-й. Сьогоднішня наша розмова із завідувачем кафедри комп’ютерних систем і мереж Дмитром Касаткіним.

 — Дмитро Юрійович, то яким же був 2017 рік для вашого колективу? Чим запам'ятався?
     — Минулий рік був важким, але продуктивним. Кафедра нарешті перестала бути «переселенкою» та знайшла своє стале приміщення у 15-му корпусі, ремонт якого згуртував колектив та допоміг почуватися в університеті як у рідній оселі. Але найголовніше – в минулому році завдяки оперативній профорієнтаційній роботі набрали повну групу студентів спеціальності «Комп’ютерна інженерія» на ОС «Бакалавр», заповнивши бюджетні та майже всі контрактні місця за ліцензією. Вдало ліцензували на ОС «Магістр» нову спеціальність «Комп’ютерна інженерія». Все це завдяки рівнонапруженій роботі всього колективу у різних видах робіт: видання 8 підручників та посібників з дисциплін, які вперше викладалися на кафедрі, науковій роботі, видано 2 монографії та опубліковано 14 статей у міжнародних видання (з них 3 – у Scopus-виданнях), надання науково-технічних послуг фермерам за госпдоговірною тематикою на загальну суму 50 тис. грн, проведення навчально-консультаційних курсів на суму майже 43 тис. грн, робота зі студентами у науковому гуртку «Інтернет-речей» тощо. Створили та обладнали три навчальні лабораторії.

 — А чого очікуєте від 2018 року?
     — Як я вже говорив, минулий рік був напруженим і важким не тільки для нашого колективу, а й України та світу. Тому від прийдешнього 2018 року чекаємо миру та стабільності, покращення політичної та економічної ситуації, здоров’я та наснаги, гідно підготуватися до святкування 120-річного ювілею університету та 50-ї річниці кафедри.

— Які найближчі плани і найбільш перспективні напрями розвитку?
    — У найближчому майбутньому у нас цілком прагматичні плани на розвиток кафедри: підготовка до акредитації спеціальності «Комп’ютерна інженерія» ОС «Бакалавр», підвищення якості навчання шляхом оновлення матеріально-технічної бази в лабораторіях, друк підручників з дисциплін, що будуть викладатися магістрам, які вперше вступатимуть в цьому році на спеціальність «Комп’ютерна інженерія». Для підтвердження статусу національного викладачам нашого університету потрібно докласти більше зусиль у написанні статей та публікації їх у Scopus-виданнях, розширювати міжнародні рамки у співпраці із закордонними закладами освіти, подавати проекти на конкурси «Горизонт 2020» тощо.

— Як завідувач чого саме очікуєте від всеуніверситетської наради? Можливо, маєте якісь пропозиції чи побажання?
     — Зрозуміло, що наша спеціальність не гуманітарна та вимагає особливого приладдя та мікроелектронних засобів, на яких готується майбутній фахівець з такої перспективної спеціальності. Ринок праці програмістів зараз наповнюється дуже швидко, а ось інженерів-«комп’ютерників» наразі не вистачає, тому ця спеціальність має високу перспективу у поєднанні з природничими науками. Хочу підкреслити, що кожен у нашому колективі всіляко намагається тримати високу планку звання «Викладач ВНЗ», власними силами і коштами відновлюємо та поновлюємо матеріально-технічну базу. Тому основне прохання до ректорату «проінвестувати» оновлення цієї бази, якщо буде на те можливість. Ще одне прохання: приділити більше уваги вирішенню житлового питання молоді за доступними тарифами, адже саме вона зараз є рушійною силою в комп’ютерній галузі і треба її підтримати, щоб розвиток ІТ-технологій у НУБіП України розвивався за експонентою.

Розмовляла Ірина Білоус

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook