Підвищення якості освіти, удосконалення практичної підготовки та посилення зв’язків із роботодавцями – пріоритетні завдання розвитку відокремлених підрозділів у 2018 році

19 січня 2018 року

     18 січня продовжилася зустріч керівництва Університету зі структурними підрозділами. Сьогодні звітували керівники відокремлених підрозділів – навчальних закладів. У вступному слові ректор Університету Станіслав Ніколаєнко нагадав вимогу законодавства щодо проведення щорічних заслуховувань керівників навчальних закладів про основні досягнення та плани на майбутнє перед трудовими колективами та вищими організаціями. Саме в межах цих вимог і проводяться традиційні зустрічі, на яких діляться здобутками, обговорюються шляхи подолання невдач і узгоджуються плани на найближчий рік. Станіслав Миколайович закликав керівників двох інститутів і дев’яти коледжів бути лаконічними, конкретними та відвертими.

     Першими заслуховувалися адміністрації Бережанського та Ніжинського агротехнічних інститутів. Минулого року обидва заклади повністю преведено у відповідність до вимог законодавства. Якщо Бережанський інститут вже втретє набирав вступників на підготовку за магістерськими програмами (до речі, усі три роки – на 100% ліцензованих місць, не дивлячись на те, що 2017 року їх обсяз зріс більше, ніж у двічі), то Ніжинський інститут уперше набрав вступників до магістратури. Саме навколо підготовки магістрів акцентувалася більша частина запитань і порад присутніх на співбесіді проректорів: Ігоря Ібатулліна, Сергія Кваші, Вадима Ткачука та Валерія Іщенка. Також проректорами загострювалися питання профорієнтаційної роботи, збільшення контингенту студентів, навчальної і наукової діяльності та багато інших.

     Також Мирон Жибак і Василь Лукач із колегами поділилися основними досягненнями, серед яких значне збільшення кількості науково-педагогічних працівників із науковими ступенями, оснащення нових лабораторій, низка заходів із енергозбереження (2017 року в НАТІ замінено близько 170 вікон на металопластикові), удосконалення структури закладів (БАТІ вдалося ззавдяки цьому заощадити кілька сотен гривень) тощо. Також обговорено плани на 2018 рік у частині наукової, навчальної, міжнародної і господарської діяльності. Директор Ніжинського інституту Василь Лукач поставив на цей рік перед колективом високу планку – заробити за рахунок освітніх послуг і господарської діяльності 1,30 на кожну бюджетну гривню.

     У важкому стані на початку цього року опинилися коледжі. До законодавчої невизнеченності ролі цих навчальних закладів у освітній системі країни додалася невизначеність у питаннях фінансування. Для пришвидшення вирішення означених проблем керівники коледжів із колективами звертатимуться до народних депутатів.

    Не дивлячись на «підвишений» стан коледжі – відокремлені підрозділи мають численні здобутки, досягнуті в 2017 році. Більшість із закладів минулого року успішно ліцензували підготовку за першим (бакалаврським) рівнем вищої освіти: Рівненський коледж (Корсун Я.П.) – за трьома спеціальностями, Мукачівський аграрний коледж (Садварі Ю.Ю.) – за двома, Бережанський (Пилипишин С.І.), Ніжинський (Литовченко О.В.) агротехнічні – за однією спеціальністю кожен. Немішаївський агротехнічний (Альохін В.І.) вже кілька років успішно здійснює підготовку бакалаврів, а Боярський коледж екології і природних ресурсів (Кропивко С.В.) та Ірпінський економічний (Михайлов С.І.) коледжі мають ліцензію на підготовку бакалаврів із 2016 року. Готовність ліцензуватися на підготовку бакалаврів – агрономів цього року виявив Заліщицький агарний коледж імені Є. Храпливого (Глова В.С.), а Бобровицький коледж економіки та менеджменту імені О. Майнової (Гордієнко О.В.) планує розширити підготовку студентів за робітничими спеціальностями.

     Сергій Кваша, до функціональних обов’язків якого належить координація діяльності відокремлених підрозділів, значну увагу приділив аналізу динаміки контингенту студентів інститутів і коледжів. Адже саме це, на переконання Сергія Миколайовича, є інтегрованим показником діяльності закладу. За підсумками року лише трьом закладам: Бережанському агротехнічному, Мукачівському аграрному та Рівненському коледжам вдалося збільшити контингент. У зоні найбільшого ризику виявився Ірпінський економічний коледж. Присутні дали адміністраціям закладів ряд конкретних пропозицій щодо удосокналення ситуації.

     Загалом, атмосфера співбесід залишалася дружньою та діловою, що відзначали не лише керівники відокремлених підрозділів, а й їх куратори – директори інститутів і декани факультетів НУБіП України: Володимир Козирський, Зиновій Ружило, Анатолій Остапчук, Микола Доля, Віктор Забалуєв, Анатолій Діброва, Олена Яра, Микола Цвіляховський, Тарас Євсюков і учений секретар Університету Оксана Барановська.

     Підсумовуючи звіти та представлені плани усіх відокремлених підрозділів, ректор Станіслав Ніколаєнко закликав акцентувати увагу в 2018 році на трьох основних завданнях: 1) підвищувати якість освіти, без чого існування навчального закладу на сьогодні є невиправданим, 2) удосконалювати практичну підготовку студентів, що робитиме їх конкурентоспроможними на сучасному ринку праці; 3) активніше залучати до вирішення проблем закладу, розширення баз практик, узгодження навчальних планів і програм роботодавців, які стають повноправними учасниками сучасного навчального процесу у вишах. А головне, це – не зупинятися на досягнутому рівні, яким би високим він не казався сьогодні. Меж досконалості не існує, підкреслив Станіслав Миколайович.

Олег Єресько

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook