Унікальний ботанічний сад НУБіП запрошує відвідати його затишні місця

28 липня 2017 року

 26 липня. Ботанічний сад нашого університету чи не щодня набуває все нового і привабливого вигляду. Наразі ж завершився другий етап його кардинальної реконструкції. З разючими змінами, що відбулися, цікавими місцями, а їх тут, як виявилося, тепер чимало та ще й таких, що аж дух перехоплює, інформаційну службу ознайомив заступник директора Олександр Середюк. Отож пропонуємо вашій увазі невеличку екскурсією окрасою університету, що невдовзі стане справжнісінькою перлиною Києва. 

Йдемо через центральний вхід двохсотметровою алеєю, обабіч якої зліва для бажаючих перепочити чи відволіктися облаштовані зручні лави, а справа – вирізьблені з дерева фігури так би мовити лісових жителів – тут і лисиці, рись, ведмеді і не один, бобер, дикий кабан, сова та ін.  І на сторожі цього всього – берегиня лісу.  

Вже вкінці алеї видніється розарій, в якому налічується більше 20 сортів, а кольорова гама квітів вражає різноманіттям. Навпроти – працівники ботсаду облаштували виставкову ділянку для реалізації рослин із закритою кореневою системою (перевага в тому, що їх можна висаджувати впродовж року). Поки що тут дерева і кущі, і вже по ходу додаються квіткові багаторічники і кімнатні рослини. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
За буквально кілька метрів – ще одна цікавинка: для любителів і поціновувачів арома-лікарських рослин окрема ділянка з 18 їх видів. Чебрець, шавлія, валеріана, м’ята, материнка, меліса, лаванда, шавлія, звіробій – словом на будь-який смак. І якщо відвідувачу саду захотілося запашного чаю, будь ласка, бери три-чотири листочки тієї ж м’яти і насолоджуйся, говорить Олександр Середюк. Аромати тут і справді такі, що голова йде обертом. 
 
Вертаємося назад і прямуємо до оранжереї. Для тих, хто бажає побачити тропічні і субтропічні рослини, а тут їх ціла колекція, - це саме те, що треба! Справа обабіч адміністративної будівлі нас зустрічає мініатюра – сухий струмок, декоративне каміння, орел і альтанка. До речі, затишні альтанки тут всюди. Тільки ми побували принаймні у чотирьох із них. Далі – композиційна ділянка з різноманітних форм хвойних, вічнозелених дерев. 
 
 

24 види та ще 12 різновидів – такою є колекція кактусів у ботсаду. Кожне найменування та деталі представлені на стенді, які тут для зручності і кращого ознайомлення розміщені на всіх ділянках. 

Насолодитися шумом карпатського струмка та порелаксувати під звуки природи – у нашому ботсаду можливим є й це. На окремій галявині розташувався мисливський будиночок з фонтанами і лавами, оздобленими фігурами птахів: совою як символом мудрості та Жар-Птицею, що символізує щастя. 

Справді не хочеться залишати це дивовижне місце. Але маємо оглянути все. Тож прямуємо далі. Перед нами – еко-клас. Чи чули про таке? Тут є все, що потрібно для навчання: дерев’яні лави і парти, кафедра для викладача, навчальні стенди – і все це під відкритим небом посеред саду, в оточенні рідкісних таксонів та міфілогічних скульптур. 

Є у ботсаду і ряд навчальних лабораторій. Так, згодом до них додасться ще одна: наразі облаштовується навчальна ділянка таксації лісу. Також закладається й невеличкий парк з цінних листяних поруч зі штучною водоймою. А ще до 1 вересня через ботсад протікатиме невелика річка, на яку вже чекає встановлений місток бажань. 

Отож, сховатися від спеки у перервах між вступними випробуваннями чи просто відпочити та вдихнути свіжого повітря – ботанічний сад НУБіП запрошує всіх охочих у його затишні місця. 
 
Ольга Наконечна,
фото Геннадія Кушанова та Тараса Малаховського
 
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook