Розпочинається відбір кандидатів на участь у програмі стажування у Верховній Раді України: спробуйте свої сили і ви!

25 листопада 2016 року

     Верховна Рада України та Асоціація випускників програми стажування у ВРУ та ЦОВВ– ГО «Ліга інтернів» оголошують конкурс на участь у програмі стажування у Верховній Раді України у 2017 році. Що це за пропозиція, чим вона цікава і який досвід може дати студентам – про це розмова з учасником минулорічної програми – науковим співробітником лабораторії біосенсорики Андрієм Карп’юком.

– Що особисто Вам дала участь у такому стажуванні?
– Насамперед розуміння структури роботи законодавчої та виконавчої гілок влади в країні, де ми з вами живемо. А саме – я побачив, як система працює з середини. Ще одним величезним плюсом вважаю знайомство з непересічними людьми. Адже разом зі мною проходили стажування майже сто цікавих молодих людей з усієї України. В основному це були студенти і аспіранти. Тому, на мою думку, і молоді нашого університету такий досвід був би цікавим і корисним.


– Як же студент може стати учасником цієї програми?
– До 27 листопада триває конкурс на участь. Насамперед потрібно заповнити і надіслати анкету організаторам конкурсу. Знайти її можна на сайті ГО «Ліга інтернів» interns.org.ua. Наступний етап – співбесіда з конкурсною комісією, яка відбувається у комітетах ВРУ. А далі переможців конкурсу розподіляють в один з комітетів, вказаний в їхніх анкетах як найбільш цікавий.

– Маєте якісь поради стосовно заповнення анкети?
– Найголовніше правильно виписати мотивацію. Показати, що ви дійсно зацікавлені і серйозно налаштовані на участь, прагнете особистісного успіху, готові працювати над собою та пояснити, чому саме цю можливість вважаєте для себе найкращою. А готуючись уже до співбесіди, варто вивчити базові речі, що стосуються парламенту, законотворчого процесу тощо.

    

– А у якому комітеті проходили стажування Ви?
– Я брав участь у конкурсі на стажування у парламенті, проте минулого року було презентовано пілотний проект стажування в Адміністрації Президента України, і п’ять кращих кандидатів, серед яких опинився і я, стажувалися там.

– А що особливо цікаво було під час Вашого стажування?
– Щочетверга нам читали лекції народні депутати України, лідери громадських організацій. Були дуже змістовні доповіді, порушувалися актуальні проблеми. Після чого ми мали ще можливість поспілкуватися і поставити питання, які нам цікаві.

– Студентам яких факультетів, на Вашу думку, ця програма стажування буде найбільш цікавою?
– Вважаю, майбутнім юристам було б цікаво постажуватися в комітетах ВРУ, які безпосередньо займаються законотворенням. Крім того, молодим людям, які бачать себе в органах місцевого самоврядування. Думаю, кожен з наших студентів, незважаючи на спеціальність, яку він здобуває, знайшов би щось цікаве саме для себе.

– А як можна поєднувати стажування з навчанням в університеті?
– Справа в тому, що, заповнюючи анкету, ви обираєте, за якою формою бажаєте стажуватися – повний або неповний день. У такий спосіб кожен може поєднати стажування та навчання найкращим та найоптимальнішим для себе способом. 

– І насамкінець, особисто Ви порадили б молоді взяти участь у такій програмі?
– Однозначно, так!

Розмовляла Ірина Білоус 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook