Вшановуючи предтеч: на Алеї слави відкрили погруддя Миколі Чирвинському, Павлу Пшеничному, Євгену Алексєєву та Петру Василенку

27 травня 2016 року

     Святкування 118-ї річниці університету 27 травня ознаменувалося подією, яка увійде в історію вишу – відкриття перших чотирьох пам’ятників на Алеї слави фундаторам вишу. Їй передувало рішення червневої ради минулого року про створення, яке вже за два місяці втілилося в життя: саме 1 вересня 2015 року у День знань символічним перерізанням стрічки алею було відкрито. А вже сьогодні на ній постали перші погруддя, якими увіковічнено пам’ять засновників нашої alma mater та знаних науковців, що творили сільськогосподарську науку в стінах нашого славетного університету.

Изображение

     Звертаючись до викладачів, студентів, їхніх батьків, роботодавців та гостей, ректор Станіслав Ніколаєнко підкреслив, що всі ми зібралися задля благородної справи – вшанувати наших предтеч. І відповідь на запитання, навіщо це робимо, у свій час дав Олександр Довженко, який писав: «Народ, що не знає свого минулого, є незрячим». А геніальний поет Йоган Гете говорив: «Хто не знає свого минулого, той не вартий майбутнього». «Хіба ж скажеш краще?», – задав риторичне питання ректор.

    Колективи факультетів та навчально-наукових інститутів, продовжив Станіслав Миколайович, рекомендували вченій раді десять видатних учених, керівників, лідерів наукових шкіл, талановитих педагогів і організаторів. Це – Володимир Колкунов, Євген Вотчал, Антон Скороходько, Петро Власюк, Іван Мартиненко, Петро Сльозкін, Микола Чирвинський, Євген Алєксєєв, Петро Василенко, Павло Пшеничний.

     Тож нехай це святе місце буде нагадуванням кожному з нас, як треба працювати і любити свій університет, свою Україну, з якою наполегливістю і силою волі долати перешкоди на шляху до визнання, наголосив ректор. Адже лише в напруженій праці, творчому науковому пошуку відродимо Україну, виведемо її в число передових країн світу.

   Звертаючись до студентів, Станіслав Ніколаєнко наголосив, що на них сьогодні покладають особливі надії, адже за молоддю – майбутнє як нашого університету, так і країни в цілому. Він процитував слова одного із великих полководців, який сказав, що світом правлять дві сили: сила шаблі і сила розуму, але в кінцевому рахунку перша поступається останній. Тож ректор закликав жити за законами розуму і по совісті, як це робили наші попередники – герої університетської Алеї слави.

     А після загал завмер в очікуванні урочистої миті. Обабіч алеї вишикувалися студенти, навколо постаментів – магістри агробіологічного факультету, які цього святкового дня отримали путівку в життя – диплом НУБіП України. І ось під гучні овації та військовий оркестр 101-ї окремої бригади охорони Генерального штабу ЗСУ керівники Спілки молодих вчених – Марина Галат і Студентської організації – Дар’я Кендус відкрили пам’ятник першому деканові сільськогосподарського відділення Київської політехніки, від якого й пішов наш славетний університет, Чирвинському Миколі Петровичу. Його по праву вважають основоположником зоотехнічної науки. Серед численних здобутків видатного вченого – вперше розроблене керівництво для курсу загального тваринництва, яке витримало чотири видання і понад три десятиліття було настільною книгою для студентів вишів Росії та Європи.

     Другий пам’ятник споруджений на честь першого ректора об’єднаної Української сільськогосподарської академії – доктора сільськогосподарських наук, професора, академіка, відомого вченого в галузі годівлі сільськогосподарських тварин і технології кормів Пшеничного Павла Дмитровича. До речі, він був організатором і першим завідувачем кафедри годівлі тварин та технології кормів, яка нині носить його ім’я. Символічно, що право виконати почесну місію з відкриття отримали учень Павла Дмитровича Ігор Ібатуллін та професор Василь Костенко

    Сьогодні вшанували ще одну непересічну особистість – вченого-лісовода, засновника спочатку лісового відділення, згодом лісоінженерного факультету Київського сільськогосподарського інституту та першого декана лісогосподарського факультету Алексєєва Євгена Венедиктовича. Пам’ятник на його честь відкрили директор ННІ лісового і садово-паркового господарства Петро Лакида і колишній декан факультету Олександр Бабич

 

     Увіковічнили пам’ять спорудженням бюсту видатного вченого у галузі машинобудування та сільськогосподарської механіки, доктора технічних наук, професора, академіка ВАСГНіЛ Петра Мефодійовича Василенка. Майже 70 років він працював в університеті, очолював кафедру сільськогосподарських машин. Відкрили постамент вихованець ученого професор Дмитро Войтюк та декан механіко-технологічного факультету Ярослав Михайлович.

 

Під звучання маршу військового оркестру академічна колона рушила на головну арену свята – стадіон НУБіП.

Ольга Наконечна 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook