Розвиток кооперативного руху в Україні є питанням виживання села

24 травня 2016 року

     24 травня 2016 року розпочала свою роботу міжнародна науково-практична конференція «Розвиток кооперативного руху в Україні». Організована за підтримки уряду Канади, Спілки дорадчих служб України, Дніпропетровської сільськогосподарської консультаційної служби, вона покликана розглянути вкрай актуальний сьогодні розвиток корпоративної ідеї, яка без перебільшення є питанням виживання села.

     Вітаючи гостей та учасників, ректор університету Станіслав Ніколаєнко нагадав, що багато з фундаторів нашого вишу присвоїли своє життя саме кооперативному руху. І зараз його потрібно розвивати. Адже теперішній напрям розвитку села, коли крупні агрохолдинги сконцентрували у своїх руках землю і ресурси, не вірний. Нарощування обсягів виробництва при такому шляху ніяк не впливає на добробут українських селян. Поза сумнівом – виробництво потрібно і далі нарощувати, але не забувати при цьому про соціальний розвиток села. І одна з кращих форм тут – це створення кооперативів. Тому конференція дуже вчасна і актуальна, а висновки і результати її роботи керівництво університету обов’язково доведе до відома уряду держави і профільних комітетів Верховної Ради України.

Изображение

Изображение

     Міжнародним досвідом правової системи, що сприяє розвитку кооперативних організацій, поділився директор Інституту кооперативної освіти і наукових досліджень Шербрук (Канада) Клод Андре Гійот. Зокрема, він спинився на цілях і основних кооперативних принципах та наголосив на важливості глибокого розуміння внутрішньої динаміки кооперативу та визначення ролі держави у кооперативному русі. Це питання в деякій мірі філософські. Адже в світі є багато всього, що відповідає потребам людини, але недостатньо того, що могло б наситити її жадібність. А кооператив якраз створений як пошук людської гідності: кожен його член мусить знайти напрям самореалізації та втілити його. Тут діє гуманітарний принцип: гроші, які служать людині, а не людина, яка служить грошам. Це демократична система, у центрі якої має бути людська гідність. Це рух, що створюють люди для людей. Роль же держави – захищати існуючі підприємства та їх членів і забезпечувати дотримання демократичних засад.

     

     Директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Юрій Лупенко зазначив, що сільське господарство України повинно мати багатоукладну економіку, повноцінний аграрний ринок, розвинену сільську поселенську мережу та соціоекологічну спрямованість господарської діяльності. Серед пріоритетів – продовольча безпека країни, експорт та збільшення доданої вартості продукції, розвиток органічного виробництва. І тут дуже перспективним є саме напрямок кооперативного руху.

     

 

     Від керівництва Міністерства аграрної політики та продовольства України учасників конференції привітала Наталія Присяжнюк. Вона спинилася на проблемі обслуговуючих кооперативів. Адже діяльність виробничих кооперативів забезпечена і врегульована у правовому полі. Чого не скажеш про обслуговуючі. Наразі вони випадають з переліку неприбуткових підприємств і виникають проблеми з їх реєстрацією. За даними міністерства, таких кооперативів сьогодні в країні понад тисяча, але економічну діяльність ведуть лише 55%. Це надзвичайно мало.

      

 

     Член правління кооперативного союзу «Прогрес», управляючий аграрної служби податкового консультаційного товариства доктор Марсель Гердс розповів про характер, роль і значення кооперативів у Німеччині. Зокрема, відразу зазначив: кооперативи на сході і заході різняться - ще відчуваються пережитки постсоціалістичної Німеччини. Переважна більшість кооперативів цієї країни – банківські товариства. Вони налічують 160 тисяч співробітників і обслуговують 30 мільйонів клієнтів. Працює 2 тисячі житлових кооперативів, які управляють 10% житлових будівель Німеччини. У рамках конференції нас, безумовно, більш цікавлять сільські товарні кооперативи та кооперативи з надання послуг, зазначив доктор Гердс. Їх налічується 2316, кількість співробітників – приблизно 82 тисячі, а оборот – 66 млрд євро. Ці кооперативи діють цілком самостійно і не мають жодної державної підтримки. Це якраз той випадок, коли система краще діє без втручань.

      

     Два дні учасники розглядатимуть також питання організаційно-правового забезпечення та державної політики у сфері розвитку кооперації в Україні, управління розвитком підприємницької діяльності у сільській місцевості на кооперативних засадах, розвитку обслуговуючих кооперативів та фінансового забезпечення, бухгалтерського обліку і оподаткування діяльності кооперативів.

Ірина Білоус
 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook