Економіка рибного господарства та антикорупційне законодавство обговорювалися на тематичному семінарі у Чернігові

14 січня 2016 року

     Напередодні новорічних свят у рамках курсів підвищення кваліфікації «Економіка рибного господарства та антикорупційне законодавство», які проходять в Чернігівському національному технічному університеті, відбувся галузевий тематичний семінар за участю представників Держрибагентства України, Методично-технологічного центру з аквакультури та Національного університету біоресурсів і природокористування України.

     З вітальним словом до учасників звернулися перший проректор Олег Новомлинець, директор Навчально-наукового інституту управління та адміністрування Микола Стрілець та заступник начальника Управління аквакультури, використання та відтворення водних біоресурсів – начальник відділу використання водних біоресурсів та ліцензування Державного агентства рибного господарства України Василь Плічко.

     Бурхливе обговорення викликав виступ директора МТЦ з аквакультури Юрія Шарила, в якому він відмітив, що в умовах євроінтеграційних процесів рибне господарство України зіштовхнулось із проблемою корупції. Та звернув увагу, що головним інструментом протидії корупції нині в Україні є Антикорупційна стратегія на 2014 - 2017 роки. Доповідач озвучив основні принципи економічного розвитку рибного господарства та аквакультури з урахуванням основних положень стратегії, яка ухвалена Верховною Радою України та викладена в Законі України «Про засади державної антикорупційної політики в Україні.

     Серед найбільш проблемних з точки зору корупціогенних факторів учасниками була названа діяльність органів рибоохорони. Підняті питання передбачають не лише реорганізацію органів рибоохорони та створення рибної патрульної служби, а й запровадження нових підходів з охорони, збереження та відтворення національних рибних запасів шляхом заміни контролюючого органу на сервісну службу.

     Участь у семінарі взяла і група магістрів спеціальності «Прикладна економіка» та членів гуртка «Глобалізація та європейська інтеграція». Вони взяли активну учать у засіданні секції «Заходи державної підтримки та регулювання аграрного сектору України в умовах глобалізації», яку координував головний бухгалтер Григорій Вершняк.

    Вечір робочого дня для учасників галузевого тематичного семінару завершився візитом до ПрАТ «Чернігіврибгосп». Підприємство розташоване у живописному місці – на штучній водоймі ТЕС в с. Жавинка. Це повносистемний суб’єкт аквакультури, який складається з двох дільниць - Чернігівського риборозплідника і Мньовського рибцеху, має статус племінного репродуктора. «Чернігіврибгосп» займається інкубацією, вирощуванням рибопосадкового матеріалу, товарної риби, селекційною роботою, відновленням стада аборигенних видів риб даного регіону, зарибненням водоймищ, надає послуги щодо рибалки на своїх водоймах.

     Голова правління товариства Вiктор Бабенко детально розповів про структуру підприємства, кадровий потенціал та матеріально-технічну базу, стратегію розвитку. Фахівці рибгоспу мають великий досвід вирощування риби на 2- на 3- річному обороті, формування і використання ставків з великою віддачею і продуктивністю. Він також представив сучасний потужний інкубаційний цех, цех з вирощування личинки, малька, у т.ч. і однолітки, вирощування риби до товарних розмірів у басейнах і саджалках, а також ставках 1-го і 2-го порядків. Та презентував селекційно-племінну дільницю площею 50 га. На ній ведуться роботи з коропом, дзеркальним і лускатим, рослиноїдними рибами – цьоголітками товстолобика білого і строкатого, зарибком білого амура, а також сомом канальним і європейським. Підприємство створює ремонтно-маточне поголів’я щуки, осетрових, чорного амура і багатьох інших видів риб.

     Учасники семінару були приємно вражені побаченим і щиро вдячні представникам ПрАТ «Чернігіврибгосп» за гостинність та наглядний приклад, як професіонали можуть створити успішне і унікальне рибницьке підприємство.


Наталія Вдовенко,
завідувач кафедри глобальної економіки

 

 


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook