Участь викладачів факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК у ECO-Expo 2025: «Новітні тенденції в екологічному виробництві та здоровому способі життя»

8 березня 2025 року

27 лютого по 1 березня 2025 року в Міжнародному виставковому центрі (МВЦ) у Києві відбулася ХХІІІ Міжнародна спеціалізована виставка екотоварів для всієї родини — ECO-Expo 2025. Виставку відвідали доценти кафедри технології м’ясних, рибних та морепродуктів Любов Ткаченко та Олена Очколяс, з метою ознайомлення з новими напрямками у сфері виробництва харчових продуктів з натуральної сировини та оцінки актуальних тенденцій у галузі.

Ця подія стала важливою платформою для зустрічі виробників, постачальників та споживачів екологічно чистих і натуральних продуктів, сприяючи популяризації здорового способу життя та екологічної свідомості. 

Основні тематичні розділи виставки:

  • Екологічно чисті продукти харчування: фермерська продукція, органічні продукти, натуральні напої та суперфуди.Товари для здоров'я та краси: натуральна косметика, засоби особистої гігієни, біомедичні препарати.
  • Продукція для дітей: екологічно чисті товари для дітей, натуральні іграшки, органічний дитячий одяг.
  • Товари для дому: екотовари для господарства, натуральні засоби для прибирання, екологічний текстиль.

На виставці були представлені як промислові, так і крафтові виробники харчової продукції, які  пропонували продегустувати свою продукцію   відвідувачам та охоче ділилися технологічними інноваціями, що використовували і процесі виробництва.   Це надало можливість відвідувачам не лише ознайомитися з новинками ринку, але й безпосередньо придбати вподобані товари.

Особливості ECO-Expo 2025:

  • Фермерська зона: спеціально відведена територія, де фермерські господарства презентували продукцію, вирощену в екологічно чистих умовах.
  • Дегустації та майстер-класи: відвідувачі мали змогу брати участь у дегустаціях органічних продуктів та відвідувати майстер-класи з приготування здорової їжі.
  • Еко-лекторії: серія лекцій та семінарів на тему екології, здорового способу життя та сталого розвитку.

Особливо викликала зацікавлення продукція ТМ «СосіджХаб» – майстерні ковбаси, яка представила широкий асортимент ковбасок для грилю. Унікальний смак цієї продукції досягається завдяки використанню високоякісного українського м’яса, поєднанню національних та місцевих інгредієнтів, а також застосуванню німецьких технологій у поєднанні з традиційною ручною роботою.

Цікаву і корисну продукцію з амаранту представив виробник   «Амарант БІО ФГ»: крупу амарантову для швидкого приготування каші; біодобавку з амаранту для дітей та дорослих; олію амарантову сиродавлену; витяжку амарантову за давнім рецептом збагачену вітамінами В1, В2, В3,   В5, В6, В9;  два види чаїв  з амаранту та смачні десерти.

На виставці була широко  представлена продукція крафтових сироварень: «АмалФея ФД»  сімейне фермерське господарство, яке  виготовляє  сири з молока власних тварин під гаслом «Наша еко продукція від родини - до родини, від дитини, для дитини».

Майстерня крафтового сиру «Сирна Птаха»  вже 5 років виробляє  сири    з унікальними смаками  за власними рецептами виключно з натуральних складників, сироварня Зарянівська  виробляє сири  з коров'ячого та козиного молока за власними новітніми  рецептурами та мають унікальний смак та відмінну якість. 

Також привернули увагу відвідувачів  виробники крафтових напоїв. Дистилерія Craftsad (засновники подружжя Леся та Олександр Слободьян) – це справжній приклад української незламності. Незважаючи на те, що російські війська знищили будинок разом із виробництвом, подружжя відновили понівечене виробництво та продовжують працювати й виробляти нові напої. Виробництво CraftSAD спирається на два постулати: локальна сировина: українське зерно, ягоди та фрукти, щоб створити унікальні смаки. Якість превалює над кількістю: кожна партія продукту має  зберегти аромат і смак вихідної сировини  та  мати  гарні  органолептичні властивості.

Pink Elephant – це органічний преміальний чай, створений українкою під час війни на Шрі-Ланці, у самому серці чайних плантацій, з добірних екзотичних інгредієнтів. Його унікальність полягає у використанні найкращих сортів чаю, що складаються виключно з відбірного чайного листя з екологічно чистих плантацій. Чай купажується зі спеціями, фруктами та травами, без додавання штучних ароматизаторів і домішок.

Викладачі ознайомилися з представленою продукцією, сучасними тенденціями у сфері виробництва харчових продуктів з натуральної сировини та інноваційними технологіями у галузі. Їхня участь у заході сприяла розширенню професійних знань та встановленню контактів з виробниками екологічно чистої продукції, що може бути корисним для подальшої наукової та освітньої діяльності.

Олена Очколяс,
доцент кафедри технології м’ясних,
рибних та морепродуктів

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook