Жнива тривають. Урожайність зросла удвічі

22 липня 2015 року

 22 липня. В університеті напружена пора – на піку вступна кампанія і збирання ранніх зернових в навчально-дослідних господарствах і відокремлених підрозділах у регіонах. Тож робочий день ректора починається в полі, а завершується в приймальній комісії. Аби переконатися в злагодженості роботи хліборобів Станіслав Ніколаєнко відвідав Велику Снітинку, де продовжують збір озимої пшениці, та Агрономічну дослідну станцію, де вчора жнива тільки-но розпочалися.

 
Загалом, під ранні зернові виділено майже 1900 га. На сьогодні вже зібрано хліба на площі 700 га, намолочено майже 2700 тонн зерна з урожайністю 38 ц/га. Порівняно з 2013 роком вона зросла удвічі! Тенденція до зростання урожайності помітна.
 
 
 
 
Зокрема, озимої пшениці зібрано на 501 га, намолочено – 2300 тонн з урожайністю 46 ц/га; озиме жито – 111 га, намолочено 200 тонн з урожайністю 18 ц/га; тритікале – 40 га, намолочено – 79 тонн з урожайністю 20 ц/га, ячмінь ярий – 10 га, намолочено понад 33 тонни з урожайністю 33 ц/га, овес – 34 га, намолочено 44 тонни з урожайністю 12,8 ц/га. Останню культуру тільки-но розпочали збирати, так що маємо отримати значно більші показники.
 
 
 
 
Серед великоснітинських комбайнерів можна і слід відзначити Миколу Лозка і Олександра Перунова, які відповідно намолотили 1012 і 841 тонну зерна. А серед кращих водіїв Павло Стецький, який перевіз 729 тонн зерна, та Ігор Кошара, на рахунку якого 519 тонн.
 
Найактивніше жнива проходять у навчально-дослідному господарстві «Ворзель», де зібрана площа до посіяної (вона невелика) становить 92 %, та у НДГ «Великоснітинське» ім. О.Музиченка. Тут на площі 418 га, що становить 47% до посіяної площі, вже намолочено 2130 тонн. 
 
 
 
Маємо надію на врожайність кукурудзи на зерно з площі 811 га. У дану культуру вкладено великі кошти, відповідно, планували отримати більше 20 млн гривень прибутку. На жаль, кліматичні умови вносять свої корективи. Тож очікуємо на дощ. 
 
Також під час візиту до навчально-дослідних господарств були оглянуті посіви пивовареного ячменю, кукурудзи, сої, соняшнику та часнику.
 
 
Паралельно з жнивами йде тюкування соломи і підготовка до оранки на зяб під посіви нового врожаю.
 
Василь Туринський,
начальник відділу інноваційної діяльності та трансферу технологій
 
Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook