Рівненський фаховий коледж: Підсумки тижня циклової комісії юридично-соціальних дисциплін

14 жовтня 2024 року
З 07 по 12 жовтня в Рівненському фаховому коледжі тривав Тиждень юридично-соціальних дисциплін, який традиційно розпочався виставкою творчих робіт студентів-юристів «Україна понад усе!».
Проте цьогоріч наші студенти зображали не лише Феміду та шаржі на тему юриспруденції. Звичайно ж війна внесла свої корективи і у творчість, і сьогодні наші діти зобразили те, що відчували і відчувають з 24 лютого: лють та нещадність до ворога і велику любов та гордість за свою державу та її хоробрих воїнів і, звичайно ж, єдине бажання кожного «Україна переможе!».
Вже стало доброю традицією, що початок проведення тижня юридичних дисциплін на земельно-правовому відділенні розпочинається змаганням на першість відділення зі спортивного підтягування на перекладені.
У спортивних змаганнях взяли представники чотирьох груп, де навчаються фахові молодші бакалавр з права.
Згідно протоколу змагань чемпіоном став здобувач освіти 21-Ю групи Ілля БОЛОТНІКОВ, ІІ місце виборов здобувач освіти 23-Ю групи Тимофій КОЛОМІЄЦЬ, ІІІ місце посів здобувач освіти 31-Ю групи Олег ФЕДОРУК.
У командному заліку на І місце зайняла 23-Ю група (куратор Осадчук О.С.), ІІ місце-21-Ю група (куратор Матковська І.Д.), ІІІ-місце 31-Ю група (куратор Басюк О.П.).
У світі, де інформація поширюється зі швидкістю світла, медіаграмотність стала наріжним каменем для кожної людини, особливо для підлітків. Саме тому в рамках тижня юридично-соціальних дисциплін здобувачі освіти II курсу спеціальності 081 «Право» прийняли участь в ігровій програмі «Медіаграмотність для підлітків», яка проводилась в межах ініціативи Meet and Code в офісі ГО Спілка жінок Рівненщини.
 
 Meet and Code – ініціатива, спрямована на просування цифрової грамотності серед молоді. Вона об'єднує партнерів, навчальні заклади та місцеві спільноти для організації безкоштовних заходів із навчання програмування, технологічної грамотності та STEM-освіти. Iніціатива Meet and Code фінансується Amazon і реалізується Haus des Stiftens gGmbH та TechSoup Europe спільно з партнером в Україні Ресурсним центром ГУРТ.
Мета заходу – показати, як працюють фейки та дезінформація на основі справжніх кейсів, навчитися визначати ворожі впливи та їхні цілі, розвивати критичне мислення – цікаво, весело та корисно, якщо це робити через гру. Спікером даного заходу була Ольга КРЕТ, ігропрактикиня з медіаграмотності.
Висловлюємо подяку організаторам заходу за можливість здійснити тренування навичок безпеки під час роботи в Інтернеті.
Джерело: https://www.meet-and-code.org/ua/uk/event-show/12091.
08 жовтня було проведено відкрите засідання історичного гуртка «Істас» (Історія та сучасність). Засідання проведене на тему «Впровадження Магдебурзького права на Волинських землях у XV-XVI ст.».
Кращими науково-дослідницькими роботами признані:
  1. Впровадження Магдебурського права в селещі Шпанів (студентки 23-Ю групи Владислава ГОНЧАРУК та Дарина СКРИПНЮК).
  2. Впровадження Магдебурського права в селещі Тайкури (студентка 22-Ю групи Ірина ПАСЬ).
  3. Впровадження Магдебурського права в місті Остріг (студентки 21-Ю групи Вікторія БІКУС та Ярослава ВОРОБЙОВА).
Всього було заслухано і представлено 14 тем.
Студенти дуже зацікавилися даною темою, яка допоможе їм успішно здати модуль №2 з дисципліни «Історія держави і права України».
В рамках проведення тижня викладач економічної теорії Тетяна КУПЧИШИНА провела відкрите заняття-екскурсію на базі Головного управління Державної податкової служби у Рівненській області для студентів 22-Ю групи. Тема заняття «Податки як інструмент державного регулювання національної економіки».
Начальник відділу інформаційної взаємодії Тетяна ВАКОЛЬЧУК та головний державний інспектор відділу інформаційної взаємодії Інна ЯРЕМЧУК ознайомили студентів з основними положеннями Податкового кодексу України та принципами податкової системи.
Перед тим, як розповісти більш детально про Податковий кодекс, податківці зробили екскурс в історію податків, відзначивши, що про обов'язок сплачувати податки говорить ще Біблія, та нагадали епізод, коли запитали Христа, чи треба сплачувати кесарю, то Ісус відповів: «Віддайте Боже – Богові, а кесарю – кесареві», тобто схвалив сплату податків. Цей афоризм живе і до наших днів. Податківці ознайомили студентів із порядком сплати податків, правами та обов’язками платників податків, особливостями оподаткування у воєнний час.
Цікавою була екскурсія для здобувачів освіти в Центрі обслуговування платників податків. Начальник ДПІ Віктор ЛЕВЧЕНКО серед іншого, розповів здобувачам освіти про сервісне обслуговування та надання адміністративних послуг платникам податків, акцентувавши увагу на можливості дистанційної взаємодії з податківцями. Він звернув увагу на процес подання звітності в електронному вигляді через Електронний кабінет платника та використання мобільного застосунку «Моя податкова».
Заняття-екскурсія дало можливість здобувачам освіти не лише отримати теоретичні знання з теми «Податки як інструмент державного регулювання економіки», а і зануритись у світ роботи податкової служби, дізнатись чимало корисної інформації про сучасний електронний формат взаємодії платників податків з податківцями, побачити на власні очі, як відбувається процес надання адмінпослуг, як працюють сучасні сервіси Електронний кабінет платника та мобільний застосунок «Моя податкова».
Студенти продемонстрували неабияку зацікавленість податковою тематикою, отримали відповіді на запитання щодо оподаткування та висловили вдячність за проведений захід. На завершення заняття-екскурсії податківці побажали студентам бути свідомими громадянами та сумлінними платниками податків.
Здобувачі освіти земельно-правового відділення та відділення загальноосвітньої підготовки взяли участь у Всеукраїнському конкурсі «Захисники та захисниці України», який проходив на інтернет-платформі освітнього проекту «На Урок».
Конкурс присвячений захисникам і захисницям України – це вдячність мільйонам наших героїв, які захищали та продовжують захищати рідну землю від ворожих атак. 
Конкурс став пізнавальним кожному здобувачу освіти, хто цікавиться історією України, й хоче доповнити свої знання про звитягу захисників доби Київської держави та українських козаків, подвиги українців і українок в часи Другої світової війни та ключові події російсько-української війни.
Активну участь у конкурсі взяли здобувачі освіти 12-Ю, 21-Ю, 22-Ю, 23-Ю, 21-О, 21-Ф групи, яких підготували викладачі циклової комісії юридично-соціальних Навозняк Л.М., Купчишина Т.В., Лук’янчук С.В., Ляхович О.В., Захарчук В.М.
За участь у конкурсі здобувачі освіти отримали дипломи І, ІІ, ІІІ ступеня та іменні сертифікати учасника. Найбільшу кількість балів набрали: Данилюк Іванна (12-Ю), Мокроуз Вікторія (12-Ю), Ковалевич Яна (12-Ю), Бікус Вікторія(21-Ю), Воробйова Ярослава (21-Ю), Хомич Віталіна (22-Ю), Назарук Олена (22-Ю), Дейнека Артур (23-Ю), Крук Влад (23-Ю), Систук Богдан (23-Ю), Поліщук Анна (21-Ф), Мелейко Софія (21-Ф), Зіньков Єлизавета (21-Ф), Базилюк Анастасія (21-Ф).
 
09 жовтня було проведено гостьову лекцію викладачами Галиною БУСЛЕНКО та Оксаною ЛЯХОВИЧ з предмета «Технології»на тему «Використання штучного інтелекту в проєктній діяльності» для здобувачів освіти 21-Ю та 23-ЮЗ груп земельно-правового відділення.
На заняття був запрошений викладач землевпорядних дисциплін Олег КАЧАНОВСЬКИЙ, який детально розповів про використання штучного інтелекту в проєктній та юридичній діяльності. З його виступу здобувачі освіти дізналися: що таке ШІ і як він працює? Для чого ШІ? Хто створив ШІ? Що може зробити ШІ? Яку користь він приносить? Які ризики пов’язані з використанням ШІ? Були наведені приклади створення презентацій, генерування текстів, створення креслень, моделей, перекладів з однієї мови на іншу. Також здобувачі освіти дізналися про можливості пошуку правової інформації з використанням ШІ.
Студенти брали активну участь в обговорені теми заняття, дізналися багато нової та цікавої інформації, яку вони зможуть використовувати як в повсякденному житті, так і в майбутній професійній діяльності.
10 жовтня під керівництвом Вадима ІЛЬЇНА та Олексія ОСАДЧУКА відбулося відкрите практичне заняття з теми «Захист в кримінальному процесі» у формі ділової гри.
Участь у відкритому практичному занятті взяли здобувачі освіти третього і четвертого курсу юридичного відділення та викладачі юридичних дисциплін. В ході практичного заняття студенти відобразили судове засідання в кримінальному процесі та закріпили навички з дисциплін Кримінальне право, Кримінальний процес та Цивільний процес.
Оксана БАСЮК провела відкриту лекцію для студентів 21-Ю групи з дисципліни «Теорія держави і права» на тему «Структура правової норми».
На занятті були використані різні форми і методи роботи зі студентами: пояснення, демонстрація презентації, робота з нормативно-правовими актами.
В заключній частині заняття здобувачі освіти виконали практичне завдання де навчились визначати елементи правової норми та способи викладу норми права у статтях нормативно-правових актів.
До Всесвітнього Дня ментального здоров’я в рамках проведення тижня юридично-соціальних дисциплін для здобувачів освіти земельно-правового відділення було проведено зустріч з юристом Благодійного фонду «Ротада» Юлією КАРПОВЕЦЬ. Тематичний захід «Зупини насильство – обери щасливе майбутнє!» відбувся в правопросвітницькому клубі «Феміда» Рівненської обласної бібліотеки.
На зустрічі здобувачі освіти отримали інформацію про Махатма Ганді, лідера руху за незалежність Індії, який присвятив життя боротьбі з насильством в будь-яких його формах і був убитий руками «класичних» насильників. Обговорювали питання про ненасильство в державній і політичній сфері, а також про ненасильство в сім’ї; розбирали кейс-ситуацію з різних аспектів правового та морального поля; провели невеличкий флешмоб «Я проти насильства». На заході здобувачі освіти отримали корисну інформацію від юриста щодо протистояння насильству у воєнний час тощо.
На заході було представлено добірку книг з даної тематики.
В рамках тижня студенти та викладачі земельно-правового відділення відвідали вечірню екскурсію «Загублені пам’ятки Рівного. Слідами Князів Любомирських». Ця подія стала справжнім відкриттям для всіх, хто цікавиться історією рідного краю.
Проєкт, започаткований понад рік тому, вже встиг завоювати популярність серед історичних ентузіастів. Екскурсія проходить в органному залі, який колись був костелом святого Антонія, що додає особливої атмосфери кожному заходу.
Авторка, краєзнавиця Світлана КАЛЬКО, поділилася, що цьогоріч екскурсія була оновлена та доповнена новими фактами і елементами, що дозволяють заглибитися в історію.
Особливістю цього формату є поєднання пізнавальної, творчої та культурної частин, а також інтерактивні елементи квесту. Це робить екскурсію захопливою та динамічною, зацікавлюючи учасників і спонукаючи до активної участі, що дозволяє не лише слухати, а й долучатися до процесу, занурюючись у світ історії Рівного та князів Любомирських.
Завдяки таким заходам, як «Загублені пам’ятки Рівного», відбувається не лише збереження культурної спадщини, а й популяризація історії серед молоді.
Студенти з викладачами мали змогу не лише дізнатися про важливі події минулого, але й поринути в атмосферу стародавнього міста, відкриваючи для себе нові горизонти.
11 жовтня для здобувачів освіти земельно-правового відділення була проведена зустріч з молодшим лейтенантом поліції, інспектором відділу кадрового забезпечення Управління поліції охорони в Рівненській області Іваном ЩИГЛЕВСЬКИМ, під час якої він детально розповів про роботу Національної поліції України.
Інспектор розповів про різноманіття підрозділів поліції, таких як патрульна поліція, слідчі підрозділи, кримінальна поліція, та поліція охорони. Сьогодні здобувачі освіти дізнались детальніше дізнались про поліцію охорони, її завдання та особливості роботи в ній. Основними завданнями поліції охорони інспектор виділив: захист майна громадян, фізична охорона осіб та об’єктів, охорона та супровід вантажів та цінностей, воєнізована охорона, монтаж систем безпеки (таких як сигналізації, відеоспостереження, протипожежну безпеку, тривожні кнопки, тощо) та GPS моніторинг.
Після інформаційної частини здобувачі освіти мали можливість поставити інспектору запитання, які їх зацікавили. Представник поліції з радістю відповідав на всі запитання, роз’яснюючи незрозумілі деталі.
Зустріч з представником поліції викликала великий інтерес у здобувачів освіти. Вони дізнались багато нового та отримали відповіді на всі свої запитання.
 
11 жовтня викладачами Ольгою ЧОРНОБРИВОЮ та Іриною МАТКОВСЬКОЮ було проведено відкрите бінарне заняття на тему «Особливості врегулювання трудових відносин в умовах воєнного стану» для здобувачів освіти III курсу спеціальності 081 «Право».
Заняття розпочалось із виступу викладачів, які акцентували увагу здобувачів освіти на те, як воєнний стан вплинув на ринок праці України, як змінилась нормативно-правова база а також які виклики постали перед роботодавцями та працівниками.
Здобувачі освіти в свою чергу виступили з підготовленими доповідями, які були доповнені змістовними презентаціями. Було здійснено порівняння положення Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» з Кодексом законів про працю України, виокремивши основні відмінності та особливості правового регулювання трудових відносин у нових умовах. Обговорення, що виникло після презентацій, дозволило здобувачам освіти глибше зрозуміти теоретичні основи змін у трудовому праві та кадровому діловодстві та їхнє значення для правової практики.
В рамках проведення тижня для здобувачів освіти земельно-правового відділення 11 жовтня було проведено спільне засідання гуртків «Економіст», «Рівненщина. Історія рідного краю», «Економіст» на тему «Творці історії» в Рівненському обласному краєзнавчому музеї.
Здобувачі освіти на експозиції занурилися в більш як десятилітню хронологію подій від Майдану до сьогоднішнього дня. Сама тематика торкалася участі рівнян та уродженців краю у подіях Революції Гідності, АТО та ООС. Звучали імена героїв Небесної Сотні, Кіборгів, Учасників АТО, Учасників бойових дій. У здобувачів освіти була можливість ознайомитися з їх особистими речами, фотографіями, документами, зброєю, залишками боєприпасів, військовою формою та ін.
Дана експозиція надає можливість відтворювати події, формувати національну свідомість, патріотизм, пам’ятати про героїв, які творять нашу історію.
12 жовтня циклова комісія юридично-соціальних дисциплін відвідала музей-заповідник «Козацькі могили» та музей історії школи та села Митниця.
Музей-заповідник «Козацькі Могили» – це важливий історико-культурний об’єкт в Україні, присвячений пам'яті героїв битви під Берестечком 1651 року, однієї з найбільших битв Національно-визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького. Заповідник був створений для вшанування пам'яті тисяч козаків, які загинули в битві під Берестечком. Ця битва стала важливою подією в історії боротьби за незалежність українського народу.
Екскурсовод музею «Поле Берестецької битви» чітко та доступно ознайомила з історією цього святого місця. Музей має багату колекцію артефактів, пов’язаних із козацькою добою, зокрема зброю, одяг, побутові предмети, а також реконструкції боїв і військових укріплень, проводить наукові дослідження, організовує культурні заходи, присвячені козацькій історії, а також бере участь у реконструкціях історичних подій.
Музей-заповідник «Козацькі Могили» є важливим місцем для збереження національної пам'яті та популяризації української історії, зокрема боротьби за незалежність.
Вшанувавши пам'ять загиблим козакам, викладачі циклової комісії помандрували в село Митниця, відвідали Митницьку гімназію та музей історії школи та села Митниця. Зацікавила всіх історія села, яке з 1795 по 1914 р. знаходилося на російсько-австрійському кордоні і де понад 100 років існував митний пост. Звідси і пішла назва села. Багато цікавих артефактів зібрано в музеї, які розказують про історію села. В експозиції музею також дізналися про випускників гімназії, які сьогодні боронять та захищають країну від російських окупантів, ознайомилися з їх особистими речами, фотографіями, залишками боєприпасів, військовою формою. А під час відвідин школи всі були вражені колекцією вишитих учнями і вчителями картин Божої Матері.
Чудовий настрій, позитивні емоції і незабутні враження залишилися у всіх від екскурсії.
«Найкраще в житті – це люди, яких ми любимо, місця, де ми були, і спогади, які залишаються на цьому шляху».
 
 
Ольга ЧОРНОБРИВА,

голова циклової комісії
юридично-соціальних дисциплін
 


Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook