В університеті відзначили День науки

15 травня 2015 року

 15 травня в університеті пройшло урочисте засідання з нагоди Дня науки.

Вітаючи науковців з їх професійним святом, ректор університету Станіслав Ніколаєнко зазначив: в країні йде болісний процес – визначення пріоритетів. І в ньому багато наукових шкіл, наукових установ і просто вчених не можуть сьогодні знайти своє місце. До того ж, дехто з урядовців вважає українську науку вторинною, забуваючи при цьому, що за своїм потенціалом вона - четверта в Європі! Тож зараз точиться дискусія – чи потрібна взагалі Україні наука, чи, можливо, її варто замінити чимось на кшталт менеджменту. І тут показовим є приклад Грузії, яка свого часу відмовилася підтримувати свою науку, замінивши її готовими зарубіжними технологіями. І сьогодні це призвело до того, що в цій країні не можуть провести аналіз своїх грунту, води, продуктів харчування тощо. В кінцевому результаті це програшна позиція.

 
Наша українська наука дає велику віддачу. Це і виведені нові види, сорти, ліки тощо. Вчені долучаються до найпередовіших досліджень і винаходів. Той же андронний колайдер був би неможливий без участі українських фізиків, в т.ч. і нашого університету. Звісно, сьогодні науку недофінансовують. І я, як радник Верховної Ради з науки і освіти, вважаю, що так тривати не може, зазначив Станіслав Ніколаєнко. Та додав, що він неодноразово говорив про це в парламенті і відстоюватиме таку позицію й надалі. Свого часу науковцям встановили гідні пенсії. Сьогодні їх відмінили, і що з цим робити далі – невідомо. У розквіті сил – 60 років - людей з величезним досвідом фактично витурюють з роботи, замість того, щоб дати їм можливість створювати наукові школи, готувати молодь.
 
 
Але, попри всі ці труднощі, університет активно працює. Його вчені тільки за минулий рік розробили 80 нових технологій, 123 види устаткування та конструкцій машин, 24 речовини, створені хімічним шляхом, 4 препарати ветеринарного призначення та для захисту рослин, отримали 237 патентів на винаходи, опублікували 161 монографію, 680 статей, які входять до наукометричних баз.
 
 
Чи може сьогодні країна розвиватися без всього цього? Звісно, ні! Тож, попри все, приростаємо і будемо приростати наукою. Але найвища наша цінність – люди. Університет багатий чудовими науковими кадрами, з гордістю відзначив ректор. Чудово працює професор Микола Стародуб, під керівництвом якого колектив науково-дослідної лабораторії біосенсорики виграв багаторічний міжнародний грант з бюджетом у 145 тис. євро. Очолюваний професором Валерієм Кашпаровим НДІ сільськогосподарської радіобіології співпрацює з Університетом Фукусіми і японська сторона неодноразово зверталася до українських науковців за допомогою. Книга професора Юрія Посудіна вийшла друком в США. Президентськими стипендіатами є професори Борис Драганов, Андрій Опальчук, Віктор Поліщук, Станіслав Рудик. Не відстає від наставників і молоде покоління науковців. Два колективи відзначені премією Президента України для молодих вчених. Це доктор наук Роман Василишин, кандидати наук Андрій Білоус, Іван Лакида, Олексій Піддубний, Юлія Краснова, Тамара Новак, Марина Дейнего. Премію Верховної Ради України для найталановитіших молодих вчених присуджено кандидату наук Світлані Сторожук.
 
 
 
Потенціал університету величезний, відзначив Станіслав Миколайович. Незважаючи на всі труднощі, вдалося втримати певний рівень фінансування. Величезний резерв – співпраця з бізнесом, виробничниками. Вже сьогодні наші вчені надають консультативні послуги на сотні тисяч гривень. Тож потенціал не просто великий – він невичерпний!
 
 
Перший проректор Ігор Ібатуллін відзначив, що наука, безумовно, рухає прогрес. Наукоємність валового внутрішнього продукту стрімко росте. Світовий ринок такої продукції щорічно збільшується в 2-2,5 рази порівняно з темпами розвитку світової економіки.
 
На превеликий жаль, за останнє десятиріччя в Україні показник вітчизняного навчально-наукового потенціалу знизився до критичного рівня. Це стало загрозою національній безпеці. Причини такої ситуації відомі – брак фінансування, соціальні проблеми тощо.
 
Та вчені – то невиправні оптимісти, а часто і фанати своєї справи, тож завдяки їм українська наука зберегла свій потенціал. Україна входить до першої трійки держав з виробництва зернових культур, соняшнику, меду, олії. А ще - у вісімку країн, які можуть забезпечувати повний цикл виробництва космічної техніки, у п’ятірку тих, хто можуть забезпечувати повний цикл броньованої техніки і десятку найкрупніших виробників молока.
 
Стратегічною ж ціллю сьогодні повинна стати активізація розвитку науково-технічного потенціалу для пришвидшення технологічного розвитку економіки, підвищення її конкурентоздатності та інноваційності. Це національні інтереси, котрі вимагають швидких дій і науковців, і керівництва держави. А плани реформування науки, насамперед законодавчого її забезпечення, – масштабні. В парламенті активно обговорюються і розробляються цілий ряд змін і нових редакцій до існуючих законів. І наш колектив не повинен триматися осторонь, відзначив Ігор Ібатуллін. Плани у нашої країни великі, і щоб їх реалізувати, ми всі маємо працювати злагоджено, ефективно і на результат.
 
А потім настав час вручення нагород.
 
Дипломами за вагомий внесок у розвиток науки та інновацій нагороджені Микола Кирик, Віктор Терещенко, Петро Шеренговий, Дмитро Войтюк, Володимир Бусол; лідера із залучення коштів на виконання наукових досліджень  – колективи кафедр селекції і генетики,  гідробіології та іхтіології, лісового менеджменту,  фінансів і кредиту, землеробства та гербології. За високі результати у підготовці наукових кадрів відзначені Петро Лакида, Іван Григорюк, Сергій Кваша, Андрій Мартин, високі досягнення у винахідницькій діяльності - Володимир Копілевич, Віктор Максін, Юрій Сухенко, Вячеслав Ловейкін, Віталій Жемойда, популяризацію української науки на світовому рівні - Валерій Кашпаров, Микола Стародуб, Юрій Посудін, Володимир Бойко. Дипломами лідера з інноваційної діяльності відзначені Українська  лабораторія якості і безпеки продукції АПК, Український НДІ сільськогосподарської радіології, НДІ рослинництва, ґрунтознавства, біотехнологій та сталого природокористування, за наукові досягнення студентів -  Сергія Пилипаку, Євгенія Калюгу, Ігоря Антіпова, Володимира Науменка, Любов Худолій.  За активну участь в організації науково-технічних заходів нагороджено Олександра Броварця і Ірину Майданюк. Фаворитами успіху молодіжної науки названі Катерина Шаванова, Михайло Сичов, Роман Василишин, Тарас Євсюков. Дипломи за організацію науково-дослідної діяльності вручені Тетяні Синельник, Наталії Шевченко, Вікторії Самсоновій, за активну публікаційну діяльність - Анатолію Шостаку, Станіславу Рудику, Сидору Кіралю, Степану Міськевичу, за вагомий особистий внесок у розвиток Спілки молодих вчених НУБіП України – Андрію Білоусу, Марині Галат, Ользі Сухановій, Галині Македон, за вагомий особистий внесок у розвиток Ради аспірантів НУБіП України -  Анні Сальніковій, Олександрі Лещенко, Олександру Колодяжному, Олексію Мельнику, Юрію Позняковському, Людмилі Тітовій, Олександру Прохорчуку, Дмитру Кирилюку. Подяками за організацію науково-інноваційної діяльності нагороджені  Іван Чумаченко, Дмитро Засєкін, Микола Талавиря, Володимир Козирський, Надія Олексійченко, Віктор Ладиченко, Наталія Макаренко, Геннадій Голуб,  Іван Ковальчук, Наталія Слободянюк, Марія Кулаєць, Валерій Коваль.
 
Дипломами І ступеня Фестивалю студентської науки  відзначені студентські наукові гуртки – маркетингу факультету аграрного менеджменту, «Соціальний практик» гуманітарно-педагогічного факультету і  «Природа та мистецтво» ННІ лісового і садово-паркового господарства; ІІ ступеня - паразитології та «Імунологія тварин»  факультету ветеринарної медицини,  «Технології виробництва яєць і м’яса птиці» факультету тваринництва та водних біоресурсів, ІІІ ступеня - з вірусології факультету захисту рослин, біотехнологій та екології, «Селекціонер-генетик» агробіологічного факультету та «Клуб фінансового аналітика» економічного факультету.
 
Дипломи за участь у ІV Фестивалі студентської науки – 2015 отримали Ніжинський агротехнічний інститут, Ірпінський економічний коледж, ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження, ННІ післядипломної освіти, факультет землевпорядкування, факультет інформаційних технологій, факультет конструювання та дизайну, механіко-технологічний факультет, юридичний факультет, факультет харчових технологій та управління якістю продукції АПК.
 
А своєрідним обрамленням святкування став виступ народного ансамблю «Колос» імені Станіслава Семеновського, аматори якого і відкривали, і закривали дійство.
 
Ірина Білоус
 
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook