Туристичними стежками видатних українок: «Жінки, які плекали українську націю». Онлайн-екскурсії.

1 квітня 2024 року

Українська нація завжди визнавала великий внесок жінок у свій розвиток і формування ідентичності. Від легендарних героїнь минулих століть до сучасних лідерів і активісток, жінки завжди грали ключову роль у плеканні української національної свідомості, сприяли національному пробудженню. Жінки-борці за українську незалежність в різні часи стояли на передовій боротьби за вільну та незалежну Україну. У сучасному світі жінки також грають важливу роль у плеканні української нації через свою участь у політиці, громадському житті, освіті, науці та культурі. Вони активно долучаються до формування майбутнього країни та сприяють збереженню та розвитку української ідентичності.
Сьогодні, 1 квітня 2024 року, результати дослідницької роботи представили гуртківці студентського наукового гуртка «Історія України. Історія рідного краю. Історія родини», що функціонує на гуманітарно-педагогічному факультеті НУБіП України. І підготували онлайн-екскурсії туристичними стежками видатних українок, для яких, до того ж 2024 рік є ювілейним.
Мова йшла про Олену Пчілку (175 років від дня народження) – письменницю, публіцистку і перекладачку, маму Лесі Українки та господиню багатодітної сім’ї, яка перевела своїх дітей на домашнє навчання аби тільки не віддавати в російськомовні школи. Олена була також етнографинею, першою збирачкою та знавчинею українського орнаменту. І першою запровадила моду на вишиванки серед українських жінок, стала першою жінкою-борцем за українську мову та першою її реформаторкою. Видавала перший феміністичний альманах «Перший вінок» та понад десять років – патріотичний журнал «Рідний край». Стала першою жінкою-академіком Всеукраїнської академії наук, працювала у багатьох наукових комісіях.
Серед видатних українок і зірка українського театру Марія Заньковецька (170 років від дня народження). І художниця Софія Левицька (150 років від дня народження), чарівним світом життєвого шляху якої провела нас студентка гурківка 2 курсу спеціальності «Туризм» Юлія Волинкіна.

140 років від дня народження виповнюється і Наталії Полонській-Василенко, українській вченій, історикині, археологині, архівістці, одній з провідних представниць державницької школи в українській історіографії, авторці майже 200 наукових праць у царині історії Запоріжжя та Південної України, докторці історичних наук від 1940 р. Її археографічні студії стали одним із джерел розвитку української історичної науки. Членкиня Київського товариства старожитностей і мистецтв, Наукового товариства імені Шевченка, академкиня Української Вільної Академії наук та Міжнародної Академії наук у Парижі.
Студентка-гуртківка секції «Краєзнавець» Дар’я Демчук провела онлайн екскурсію туристичними стежками Зінаїди Серебрякової (140 років від дня народження), української та французької художниці, мисткині, яка стала настільки популярною, що її манеру письма наслідували молоді художниці, а репродукції її робіт прикрашали вітальні багатьох будинків тодішньої інтелігенції, колекціонери купували картини за нечувані кошти.

Туристичними стежками Христини Сушко (130 років від дня народження) – єдиної жінки-офіцера Армії УНР, повела нас гуртківка секції «Краєзнавець», студентка навчально-наукового інституту неперервної освіти і туризму НУБіП України спеціальності «Туризм» Йовенко Ярослава.

Про визначні місця пов’язані з життям і діяльністю Харитини Пекарчук (130 років від дня народження), хорунжої армії УНР, першої жінки, яка отримала шановану державну нагороду Армії УНР у ХХ столітті – Залізний Хрест, а згодом ще і Хрест Симона Петлюри, кримської українки у лавах Армії УНР, розповіла нам студентка-гуртківка спеціальності «Туризм» Катерина Кириченко.

Знайомились з життям і діяльністю Олени Вітер (120 років з дня народження), настоятелькою греко-католицького монастиря ордену студитів та членкинею ОУН, першою українкою, вшанованою почесним званням «Праведник народів світу» за порятунок єврейських дітей в роки Голокосту; Докії Гуменної (120 років від дня народження), української письменниці, членкині організації українських письменників «Слово», спілки «Плуг»; Марії Капніст (110 років від дня народження), української акторки, графині ГУЛАГУ; Катерини Зарицької ( 110 років від дня народження), діячки ОУН, зв’язкової Романа Шухевича, організаторки і керівниці Українського Червоного Хреста.
Студенткою-гуртківкою 2 курсу спеціальності «Туризм» Тетяною Савельєвою було проведено віртуальну екскурсію туристичними стежками Дарії Гусяк (100 років від дня народження), яка відійшла у вічність 12 серпня 2022 року на 98 році життя, останньої зв’язкової Романа Шухевича, активістки ОУН, кавалерки ордена княгині Ольги ІІІ ступеня.

Гуртківці секції «Краєзнавець» Скурідіна Аліса, Хижняк Анастасія, Черних Вікторія продовжують дослідницьку роботу та готують нові віртуальні екскурсії присвячені Леоніді Світличній (100 років від дня народження), дружині Івана Світличного, діячці українського дисидентського Ганні Черінь (100 років від дня народження), літературному критику, прозаїку, поетесі; Надії Мудрій (100 років від дня народження), учасниці національно-визвольного руху, громадській діячці, медикині.
А на сьогодні заключною була авторська віртуальна екскурсія запропонована студентом-гуртківцем 2 курсу спеціальності «Туризм» Глібом Шитим присвячена Людмилі Семикіній (100 років від дня народження), українській живописниці і майстрині декоративного мистецтва, дисидентці.

Плідної праці кожному досліднику нашого гуртка і до нових творчих зустрічей.

     

     

 

 

 

Наталія Кравченко,
доцент кафедри міжнародних відносин і суспільних наук,
керівник гуртка

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook