Вчені врятували 300-річний дуб у Ботанічному саду

16 квітня 2015 року

     Територія університету знаходиться в умовах пересіченого рельєфу і під час зливових дощів на незарегульваних ділянках активізуються процеси водної ерозії, що призводить до утворення водориїв, які зазвичай переростають у яри. Сильно розвинута яружно-балкова система дислокована в нижній частині гідрографічного фонду Ботанічного саду – територія біля пасіки, кафедри конярства і бджільництва, розсадника лісових і декоративних рослин тощо.
     Біля навчального корпусу № 11 у зв’язку із трансформуванням стоку з великої частини водозбору лише через єдиний лоток (!) утворилася велика промоїна глибиною до 1 м і протяжністю біля 300 м, яка проходить через територію Ботанічного саду і загрожує багатовіковому історичному дереву – дубу звичайному.
     Для зупинення яроутворення співробітники кафедри лісової меліорації і оптимізації лісоаграрних ландшафтів – доценти Малюга В.М. і Соваков О.В., працівники ботанічного саду і студенти провели роботи з влаштування дерев’яних запруд по дну водотоку і локалізації дії потоку води на кореневу систему 300-літнього дуба.

     

Загальний вигляд ритвини біля корпусу № 11

     
Влаштування дерев’яних фашинних запруд


Запруда у верхів’ї водотоку

     
Локалізація багатовікового дуба від розмиву з одночасним влаштуванням запруди

     Всього було встановлено три фашинних запруди по дну водорию і огорожувальну запруду біля дуба. Протиерозійні заходи мають уповільнити потік води, розпилити стік на дрібні частки, залужити водотік і вирівняти дно ритвини з послідуючою природною фітомеліорацією. Водночас зі студентами механіко-технологічного факультету проведено екологічну акцію з прибирання сміття на території Ботанічного саду біля корпусу № 11.  

Василь Юрійович Юхновський,
завідувач кафедри лісової меліорації і
оптимізації лісоаграрних ландшафтів

 


Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook