Виїзні практичні заняття на виробництві та майстер-клас фахівців ПП «ЕТК - Електротехнічна компанія»

15 березня 2024 року

1Успіхи навчання здобувачів вищої освіти, зокрема набуття практичних компетентностей значною мірою залежать від уміння науково-педагогічних працівників спрямувати свій досвід та організувати роботу на інтенсивне впровадження в практику нових прогресивних педагогічних ідей, технологій освіти, а також досягнень сучасної науки та техніки.

13 березня 2024 року в рамках співпраці факультету енергетики та електротехніки з електротехнічною компанією «ЕТК» м. Тернопіль, викладачами кафедри енергетики і автоматики Василем Буньком та Петром Дарморісом організовано та проведено за участі фахівців компанії практичні заняття на виробництві з навчальних дисциплін «Монтаж енергообладнання та систем керування», «Основи електропостачання», «Основи релейного захисту та автоматизації енергосистем», які є обов’язковими компонентами при підготовці фахівців ОПП «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка» ОС «Бакалавр».

23Як розповів генеральний директор компанії Петро Чорний, приватне підприємство «ЕТК» https://www.etk.ua/ засноване у 2008 році і спеціалізується на виготовленні комплектних трансформаторних підстанцій 10(6)/0,4 кВ, розподільчих пристроїв та комірок 10 кВ (камери збірні одностороннього обслуговування КЗО 316) стандартних низьковольтних комплектних пристроїв (панелі розподільчих щитів ЩО16, щитове обладнання ВРП, АВР, ЩП і т.п.) та за схемою замовника. Металоконструкції для ЛЕП 0,4 – 10 кВ, виготовляються відповідно до типових проектів: високовольтні траверси ТМ, низьковольтні траверси ТН, кронштейни, надставки ТС, відтяжки, оголовки, заземлюючі провідники ЗП, хомути та інші металоконструкції для лінії електропередачі.

4567Підприємство володіє власними виробничими потужостями, має значний досвід роботи в галузі, а також відповідний кваліфікований персонал. Вся продукція виготовляється згідно технічних умов і комплектується якісними комплектуючими відомих виробників. Крім виробів власного виробництва підприємство пропонує широкий асортимент електротехнічних продукції (понад 2000 позицій): кабельно-провідникова, електролампи, світильники, вироби та матеріали для електромонтажу, монтажна продукція, кабельна арматура і інше, провідних виробників та відомих торгових марок.

89На підприємстві використовуються роботизовані комплекси, верстати з числовим програмним управлінням (ЧПУ) для обробки та зварювання металу та інші технологічні лінії виробництва комплектуючих.

1011Особливої уваги заслуговують електромонтажні роботи щодо комплектування трансформаторних підстанцій 10(6)/0,4 кВ, розподільчих пристроїв та комірок 10 кВ, низьковольтних комплектних пристроїв, елементів релейного захисту та автоматики, що є важливим етапом набуття практичного досвіду для подальшої реалізації під час освітнього процесу при підготовці фахівців за спеціальністю 141 «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка».

1213Студенти мали можливість ознайомились із структурою компанії та організацією виробництва електротехнічної продукції для енергетичної інфраструктури, промислових, будівельних, сільськогосподарських підприємств, котеджних містечок, приватних будинків тощо. Також було підняте питання проходження виробничих практик здобувачами вищої освіти на даному підприємстві і майбутнього працевлаштування після завершення навчання.   

Під час виконання практичних завдань на реальних електроустановках, здобувачам вищої освіти продемонстровано ряд монтажних операцій, а також показано усі елементи трансформаторних підстанцій, розподільних пристроїв, систем релейного захисту з можливістю проведення перемикань, налаштувань та дослідження режимів роботи електроустаткування та керування ними. Варто зазначити, що студенти також мали можливість самостійно проводити такі перемикання і налаштування електрообладнання ТП, вимикачів навантаження, роз’єднувачів, автоматичних вимикачів, конденсаторних установок, різноманітного електрообладнання розподільних пристроїв тощо.  

1415На завершення практичних занять, декан факультету енергетики та електротехніки Василь Бунько та старший викладач Петро Дарморіс висловили вдячність директору компанії Петру Чорному та його колективу за цікаву та професійну зустріч, яка дала можливість отримати доволі потужний практичний досвід та підкреслили важливість такої співпраці щодо поєднання навчання та виробництва задля якісної та ефективної підготовки фахівців ОПП «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка» і майбутнього працевлаштування.

Василь Бунько,

декан факультету енергетики та електротехніки

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook