Кафедра земельного кадастру

Наукова діяльність

Наукова робота кафедри спрямована на дослідження проблем ведення державного земельного кадастру, системної взаємодії галузевих кадастрів природних ресурсів із кадастрово-реєстраційною системою, удосконалення системи податкової оцінки земельної власності (нерухомості), розвитку ринку землі, ефективного використання сільськогосподарських земель та земель населених пунктів
Основні напрямки наукових досліджень:
·       Інституційні й організаційні проблеми розвитку кадастрово-реєстраційної системи та кадастрів природних ресурсів;
·       Розвиток постійно діючої системи податкової оцінки земельної власності (нерухомості);
·       Удосконалення інструментів ринкової оцінки землі (нерухомості) та прав щодо неї;
·       Методологічні та прикладні аспекти функціонування ринків землі і похідних майнових прав щодо неї.
Науковий доробок кафедри включає десятки монографій, статей та проектів нормативно-правових актів у сфері ідентифікації об’єктів земельної власності, законодавчих основ формування та розвитку реєстраційно-кадастрової системи, податкової і експертної оцінки землі, ринкових земельних відносин, економічних механізмів формування ефективних землекористувань суб’єктів господарювання.
Працівники кафедри брали безпосередню участь у розбудові системи землевпорядної служби та системи Державного земельного кадастру. Зокрема к.с-г.н. О. П. Канаш був одним з провідних ґрунтознавців нашої держави, в тому числі за її межами. Під його керівництвом та за безпосередньої участі були складені карти ґрунтів масштабу 1 : 200 000 усіх 25 областей України. Він входив до обмеженого кола авторів першої після завершення суцільних обстежень ґрунтів ґрунтової карти України. Брав активну участь у розробці «Порядку здійснення природно-сільськогосподарського, еколого-економічного, протиерозійного та інших видів районування (зонування) земель».
Важлива його роль також у створенні запатентованого наукового твору “Концепція та наукові принципи консервації деградованих  малопродуктивних угідь України”. Працював на кафедрі земельного кадастру з 1996 року по 2013 рік.
Відомий в Україні фахівець з планування сільських територій В.А Максименко працював на кафедрі з 1996 по 2014 року. Автор 5 Схем планування території адміністративних районів, 120 генпланів сільських поселень, 30 схем планування території сільрад, 25 детальних планів садиб фермерських господарств. Співавтор розробки державних будівельних норм.
Пащенко В. М. д. геогр. наук, професор працював на кафедрі з 2008 по  2014 року. Займався дослідженнями ландшафтів острова Зміїного і Нижнього Подунав’я для забезпечення природничо-географічними матеріалами діяльності Міжвідомчої робочої групи з підготовки до захисту прав та інтересів України у міжнародному Суді ООН у справі про делімітацію континентального шельфу та виключних економічних зон України і Румунії у Чорному морі.
Колектив кафедри бере активну участь у підготовці наукових і науково-педагогічних кадрів — на її базі захищено 9 робіт на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук, 1 — кандидата сільськогосподарських наук, 2 — кандидата географічних наук.
Науковий доробок кафедри включає десятки монографій, статей та проектів нормативно-правових актів у сфері ідентифікації об’єктів земельної власності, законодавчих основ формування та розвитку реєстраційно-кадастрової системи, податкової і експертної оцінки землі, ринкових земельних відносин, економічних механізмів формування ефективних землекористувань суб’єктів господарювання. Результатами наукової роботи працівників кафедри стала низка наукових публікацій, основними з яких є монографії: «Розвиток ринку сільськогосподарських земель» (Заяць В.М.), «Організаційно-правове забезпечення системи реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (Єрмоленко В.М., Ісаченко Н.В.), «Економічне стимулювання раціонального використання земель сільськогосподарського призначення» (Лоїк Г.К., Андрущенко А.В.), «Оцінка земель в Україні: сучасний стан, методологія та перспективи розвитку» (Мартин А.Г., Бавровська Н.М., Мединська Н.В.,Тихенко О.В., Боришкевич О.В.), «Формування кадастрово-реєстраційної системи в Україні» (Мартин А.Г., Тихенко О.В.), «Розвиток права власності на землю в Україні» ( Паламарчук Л.В.), «Ринок землі та нерухомості в Україні»  (Паламарчук Л.В.), «Використання рекреаційних територій в контексті ефективного управління землями» (Бавровська Н.М., Бутенко Є.В), «Еколого-економічне забезпечення раціонального використання земельних ресурсів (регіональний рівень)» (Бутенко Є.В., Бавровська Н.М.), «Екологобезпечне використання сільськогосподарських земель на регіональному рівні» (Купріянчик І.П., Мединська Н.В.), «Інституціональний аспект природокористування» (Хвесик М.А., Паламарчук Л.В., Мединська Н.В., Євсюков Т.О., Герасименко О.А), «Розвиток підприємництва і кооперації: інституціональний аспект» (Лупенко Ю.О., Малік М.Й., Заяць В.М. та ін.), «Інвентаризація земель як інструмент формування Державного земельного кадастру» (Заяць В.М., Бавровська Н.М., Мединська Н.В, Тихенко О.В.), «Планувальні та економісні проблеми розвитку землекористування сільських населених пунктів» (Палеха Ю.М., Мартин А.Г., Мединська Н.В., Бегаль І.І.), «Іпотека землі та іпотечні відносини» (Паламарчук Л.В.,), «Теоретико-методологічні засади ведення обліку якості земель в Україні» (Тихенко О.В.), «Теоретико-методологічні основи формування обмежень у використанні земель і обтяжень прав на земельні ділянки» (Дорош Й.М., Дорош О.С.), «Еколого-економічне моделювання раціонального використання земель» (Паламарчук Л.В.,Заячківська Б.Б.). «Economics of land use and land management. Part I» (Новаковська І.О., Кустовська О.В.).
Студентська наукова робота:
На кафедрі з 2012 р. постійно діє науковий гурток “Кадастрово-реєстраційна діяльність” (Науковий керівник: кандидат с.-г. наук, доцент Тихенко О.В.). За результатами наукових досліджень члени гуртка щорічно доповідають на всеукраїнських та міжнародних конференціях, а також друкують  публікації у фахових виданнях. У межах роботи гуртка студенти поглиблено вивчають методологію та організацію науково-дослідної роботи у сфері земельного кадастру, оцінки та оподаткування земельної власності (нерухомості).
Члени гуртка  «Кадастрово-реєстраційна діяльність» є постійними активними учасниками фестивалів Студентської науки. Члени гуртка є постійними представниками від факультету та переможцями на ІІ етапі Всеукраїнської студентської олімпіади з дисципліни «Земельний кадастр» для студентів спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій». Зокрема, за результатами II етапу Всеукраїнської студентської олімпіади з дисципліни «Земельний кадастр», яка проходила 15-17 травня 2019 року у Харківському національному аграрному університеті ім. В.В. Докучаєва, команда НУБіП України, яку готувала доцент Ольга Тихенко, виборола друге загальнокомандне місце, а її капітан Анастасія Городнича зайняла друге місце в індивідуальному заліку.
У квітні 2017 року магістр кафедри земельного кадастру Аліна Красножон здобула ІІІ місце на Всеукраїнському конкурсі наукових робіт в галузі "Географія" (керівники професор І.Ковальчук та доцент Н.Мединська), тема роботи: «Просторове моделювання меж міста-курорту Миргород та його санітарно-захисних зон».
 28 – 29 березня 2019 року відбувався II етап Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт, з природничих, технічних та гуманітарних наук за напрямом «Геодезія та землеустрій», який проходив у Львівському Національному аграрному університеті. Людмила Гордієнко отримала Почесну грамоту, тема роботи «Кадастрове забезпечення учасників АТО».
  

   

 Публікаційна активність студентів:

2023 рік

2022 рік

1. Романюк А. До питання ефективності використання земель в об‘єднаних територіальних громадах: Актуальні питання землекористування та туризму в контексті сталого розвитку України: матеріали Всеукр. студентської наук.-практ. конф. Дубляни, 18 травня 2022 р. – Львів : Львівський національний університет природокористування, 2022. – С. 97-99. 

2. Кострубіцька М. Кадастрове забезпечення використання радіоактивно забруднених земель: Актуальні питання землекористування та туризму в контексті сталого розвитку України: матеріали Всеукр. студентської наук.-практ. конф. Дубляни, 18 травня 2022 р. – Львів : Львівський національний університет природокористування, 2022. – С. 136-139.
3. Янець Л. Чинники формування грошової оцінки земельних ділянок як основи оподаткуванняАктуальні питання землекористування та туризму в контексті сталого розвитку України: матеріали Всеукр. студентської наук.-практ. конф. Дубляни, 18 травня 2022 р. – Львів : Львівський національний університет природокористування, 2022. – С. 153-155.

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook