Кафедра ботаніки, дендрології та лісової селекції

Історія та сучасність

         Кафедра бере свій початок з 1816 року, коли була створена Варшавська лісова школа садівництва із викладанням дисциплін ботанічного і дендрологічного змісту. Перші лекції з лісової ботаніки та дендрології в цій школі започатковані з 1818 року. Першими лекторами були професори Шуберт і Ф. Гейн. Після реорганізації в 1840 році в Інститут сільського і лісового господарства, вивчення профільних предметів зосередилось у відділенні лісового господарства інституту. В цей період вважається початком структуризації навчального процесу і об’єднання викладачів за профільними дисциплінами, що дозволяє вважати офіційним початком існування кафедри. Значну роль у формуванні лекційного процесу з цих дисциплін відіграв професор Фелікс Бердау. Лісову ботаніку в інституті викладав професор, академік Володимир Іванович Палладін.
          Надалі сучасна об’єднана кафедра ботаніки, дендрології та лісової селекції існувала паралельно як кафедра дендрології в складі Ново-Олександрійського інституту, та як кафедри ботаніки в складі цього ж інституту, а також кафедри ботаніки в Київському політехнічному інституті.

        Кафедра дендрології продовжувала своє існування в структурі Ново-Олександрійського інституту, де з 1889 до 1892 рр. курс дендрології читав Вiнцент Хмелевський, а з 1903 до 1914 рр. професор С.3. Курдiанi. В ці ж часи викладав ботаніку професор В.М. Арнольді.
         У харківський період (1914–1930 рр.) науково-дослідну роботу кафедри очолював професор Г.М. Висоцький, науковими дослідженнями з дендрології керував професор В.М. Андрєєв. У 1930 р. В.М. Андрєєв разом з лісовим факультетом переїхав до Києва i тут у лісотехнічному інституті очолив кафедру дендрології. Із 1936 до 1945 рр. кафедрою завідував професор Н.О. Коновалов.

        У повоєнні роки (1945–1962 рр.) кафедрою керував член кореспондент АН України професор В.О. Поварнiцин. Кілька разів кафедра змінювала свою назву. Із 1968 до 1976 р. завідувачем кафедри був доцент М.І. Шендриков, а з 1976 до 1980 р. – доцент Б.М. Махмет.
            У 1981 р. кафедру перейменували i дали їй назву дендрології i охорони природи. З того часу i до 1991 р. завідував кафедрою професор В.К. М’якушко, з кінця 1991 до 2003 рр. – професор О.А. Калiнiченко; з вересня 2003–2005р. – професор С.Ю. Попович; з 2006 до 2018 року кафедру очолював доцент Ю.М. Марчук. Він же став і завідувачем об’єднаної кафедри в 2018 році.


         Офіційною датою створення кафедри ботаніки є 1892 рік, коли її в Ново-Олександрійському інституті очолив професор В. Хмілевський
Кафедра ботаніки була в часи польського періоду і залишилась в часи українського періоду однією з найбільш потужних у викладацькому і науковому сенсі, маючи серед своїх викладачів науковців європейського і світового масштабу. Із знаних вчених, що залишили слід в ботанічній науці, слід згадати викладачів кафедри професорів Є. Вотчала, В. Залеського, Я. Ролла, Є. Лавренка, академіка О. Фоміна.
        В кінці ХІХ століття – першій половині ХХ століття існувало декілька кафедр ботаніки в Харкові (Харківський сільськогосподарський інститут), а також окремі кафедри в Києві – в складі Київського сільськогосподарського інституту КПІ, Київського лісогосподарського інституту та Київського лісотехнічного інституту. Після об’єднання в 1954 році та створення Української академії сільськогосподарських наук автоматично були об’єднані в одну структуру і відповідні кафедри.
        Завідувачами кафедри ботаніки були професор П.Ф Оксіюк (1938-1960), доцент М.Д. Рижутін (1960-1964), професор Є.М. Кондратюк (1964-1970), професор І.М. Григора (1970-1981 і 1988-1998), доцент Г.О. Сологубова (1981-1988), професор О.І. Пидюра (1998-2000), професор Б.Є. Якубенко (з 2000 і до об’єднання в 2018 році).
         До переліку видатних вчених, що викладали дисципліни на кафедрі ботаніки та внесли значний вклад в науку, слід згадати також професорів В. Кащенка, О. Янату, С. Навашина, І. Толмачова, П. Оксіюка. В другій половині ХХ століття на кафедрі плідно працювали та викладали дисципліни ботанічного напряму професори Б.Є. Якубенко, А.М. Гродзінський, П.М. Царенко, П.М. Устименко, О.І. Пидюра, доценти В.І. Лушпа, С.І. Шабарова, І.М. Алейніков, Л.М. Дядюша, Р.В. Іванніков, О.М. Царенко, С.П. Машковська, І.М. Верхогляд.
      Історії створення та основним здобуткам кафедри присвячена монографія С.М. Ніколаєнка, Б.Є. Якубенка, І.П. Григорюка та П.І. Лакиди «Історія кафедри ботаніки Національного університету біоресурсів і природокористування України (1898-2018 рр.)».


        Після об’єднання в спільну кафедру ботаніки, дендрології та лісової селекції викладацький склад та всі співробітники продовжують славну історію своїх попередників.
      Провідними напрямами наукових досліджень кафедри є: інтродукція деревних видів рослин; дослідження біоекологічних особливостей деревних та тав’янистих рослин; екологія та селекція деревних видів рослин, дендропроектуванням для рекультивації порушених земель, вирішенням природоохоронних проблем, підбором видів для створення лісів, парків і скверів.

      На кафедрі функціонує аспірантура та магістратура. Кафедра забезпечує навчальний процес зі спеціальностей «Лісове господарство», «Садово-паркове господарство», «Агрономія», «Садівництво та виноградарство», «Екологія», «Захист і карантин рослин», «Геодезія та землеустрій».
          При кафедрі діють чотири навчальні лабораторії та функціонує навчально-науково виробнича лабораторія дендрології, інтродукції та селекції деревних рослин. У роботі лабораторій використовуються стандартизовані та модифіковані методики та інші нормативні документи на проведення досліджень.
       Студенти активно залучаються до виконання наукових досліджень з профілю кафедри, пишуть статті, доповіді, виступають на семінарах і конференціях.


       Навчальною базою кафедри є арборетум Ботанічного саду НУБіП України. За ініціативи кафедри інтенсивно ведуться роботи по упорядкуванню та облагородженню його території. Створено рекреаційні зони, скульптурні композиції, встановлено альтанки, поповнена колекція деревних рослин.
     Колектив кафедри постійно розширює наукову співпрацю з науковцями і співробітниками провідних науково-дослідних установ і навчальних закладів України та Європи, та державними лісогосподарськими підприємствами України.




 

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook