Розширення співпраці з бізнесом та науковий супровід подолання наслідків військових дій – лейтмотив співбесід з керівниками наукових підрозділів університету

11 січня 2024 року
  11 січня 2024 року співбесіду з ректором Станіславом Ніколаєнком пройшли керівники наукових підрозділів університету.

  Директор Науково-дослідного та проектного інституту стандартизації і технологій екобезпечної та органічної продукції Людмила Філіпова закцентувала на актуальності та винятковій важливості проведених досліджень в 2023 році, результатах госпрозрахункової діяльності, публікаційній активності співробітників інституту. Цього року інститут не виконуватиме державних наукових тем, тому бюджет 2024 матиме надходження за спеціальним фондом. Колектив шукає можливості залучення коштів з акцентом на співпрацю з бізнесом. Резервом може стати розвиток міжнародної співпраці, участь в грантах, співпраця з факультетом харчових технологій та управління якості продукції АПК, Українською лабораторією якості і безпеки продукції АПК. Також сформована заявка на базове фінансування діяльності інституту, ректорат сприятиме в його наданні. Окрім того проректору з навчально-науково-господарської роботи та адміністративно-господарської діяльності Валерію Іщенку дано доручення проаналізувати стан будівлі інституту та надати пропозиції з проведення необхідних ремонтів.

 

  Діяльність Українського науково-дослідного інституту сільськогосподарської радіології та плани на майбутнє представив директор Валерій Кашпаров. Колектив виконував шість наукових проектів – три за державним фінансуванням та три за міжнародними грантами. Протягом року опубліковано 12 статей у виданнях, що входять до міжнародної наукометричної бази Scopus. Дослідження торкалися питання моніторингу стану сільськогосподарських угідь, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, застосування харчових добавок до корму риб аби зменшити накопичення радіонуклідів в м’язах риб. Інститут на сьогодні потребує висококваліфікованих вузькоспеціалізованих фахівців – навчається два аспіранта, поглиблену практику проходили п’ять магістрів. У 2024 році планується списати тимчасовий дерев’яний аварійний корпус на території інституту. Заплановане виконання семи тем, чотири з яких за кошти державного бюджету.

 

  Директор Української лабораторії якості та безпеки продукції АПК Валентина Корнієнко доповіла про діяльність колективу в 2023 році та перспективи розвитку в 2024-му. Лабораторія поліпшила співпрацю з бізнесом, залучила додаткові кошти від госпрозрахункової діяльності. Триває плідна співпраця з факультетами університету – студенти за графіком перебувають на практиці, опановують високотехнологічне дослідницьке обладнання. Спільну діяльність розвинули з ННІ неперервної освіти та туризму. Колектив лабораторії залучений до наукового супроводу розслідування екологічних воєнних злочинів росії на території Україні. Серед проблем, які плануються до вирішення в поточному році: оновлення матеріально-технічної бази, вчасне проведення закупівлі реактивів та матеріалів, обслуговування та калібрування обладнання, утеплення корпусів та використання наявних геліоколекторних панелей. Планується виконання наукових проєктів як за державним фінансуванням, так і за міжнародними грантами, розширення напрямів досліджень, продовжити співпрацю з офісом генерального прокурора з розслідування злочинів російського агресора, розширення акредитації та відповідно переліку послуг. Проректор з наукової роботи та інноваційної діяльності Вадим Кондратюк закцентував на необхідності відображення результатів досліджень в наукових публікаціях у виданнях, що входять до міжнародних наукометричних баз. Проректору Валерію Іщенку дано доручення надати допомогу лабораторії з облаштування даху господарського приміщення та внести пропозиції з вирішення інших питань.

 

  Спільним завданням для колективів всіх наукових підрозділів університету, які озвучив ректор Станіслав Ніколаєнко, є нарощування співпраці з бізнесом, розширення переліку платних послуг, запровадження консультування, курсів підвищення кваліфікації та, головне, здійснювати науковий супровід супротиву російському агресору, подоланню наслідків військових дій та повоєнної відбудови України.

Пресслужба
 


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook