Один із перших випускників університету

22 березня 2015 року

      Одним із перших випускників сільськогосподарського відділення КПІ був Микола Орестович Левицький, син другого президента Академії наук України – Ореста Левицького.

     Перша серйозна виробнича практика М.Левицького проходила на станції виноградарства під м. Кутаїсі, куди його направили за власним проханням.
     З 1914 р. до 1915 р. М.О.Левицький працює під керівництвом професора Ф.І.Левченка у складі ґрунтознавчої експедиції по вивченню ґрунтів України для складання відповідної карти Росії.

     Молодий ґрунтознавець вважав, що на периферії він буде більш корисним ніж у великому місті Києві, де жив разом з батьками, тому у 1917 р. їде на Драбівську дослідну станцію рільництва на Черкащині. Там працює до 1928 р., стає незмінним її директором. У цей період М.О.Левицький закладає стаціонарні досліди, наслідки яких і сьогодні мають наукову цінність, особливо з системи обробітку чорноземних ґрунтів.

     Потім вченого направили на посаду директора Вінницької сільськогосподарської дослідної станції, а в 1930 р. - на Поліську – під м. Малином. У цей же час за сфабрикованою справою був ув’язнений.
     По виході із Вінницької тюрми в 1933 р. приїхав до Києва, де знаходилася його сім’я, та став працювати під керівництвом академіка О.І.Душечкіна в Українському науково-дослідному інституті соціалістичного землеробства (УНДІСОЗ).
    Після закінчення Великої Вітчизняної війни М.О.Левицький разом з сім’єю знову їде на Драбівську дослідну станцію, де працює до 1955 р. як науковий співробітник, а потім як консультант.
     Помер М.О.Левицький у 1962 р. Чимало його учнів стали докторами наук, відомими вченими.


Людмила Лановюк,
директор музею історії НУБіП України

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook