Студенти факультету харчових технологій відновили кулінарний конкурс до "Дня харчовика"

25 жовтня 2023 року
НУБіП України

      День працівників харчової промисловості – свято з великою історією. В Україні це свято відзначається відповідно до Указу президента України з 1995 року, щороку у третю неділю жовтня. Святкові заходи включають вшанування праці харчовиків та яскраві застілля. У харчовій промисловості працюють висококваліфіковані майстри своєї справи – це цукровари, хлібопекарі, кондитери, виробники напоїв, кондитерських виробів, м’ясної, молочної, плодово-овочевої, хлібобулочної та іншої їстівної продукції, і багато інших фахівців, які своєю наполегливою працею забезпечують задоволення життєво необхідних потреб населення у продуктах харчування. Окрім цього, в другій декаді жовтня проводиться ще одна знакова подія політики міжнародного продовольчого забезпечення – Всесвітній день продовольства, який було засновано Генеральною асамблеєю ООН. Він проходить з широкою міжнародною підтримкою в різних країнах, акцентуючи увагу на питаннях продовольчої безпеки і продовольства, як необхідної умови для життя.

     Працівники харчової промисловості постійно покращують якість своєї продукції, розширюють доступний асортимент продуктів. Звичайно ж, умови розвитку харчової промисловості та економіки в кожній окремій країні різні, мають свою специфіку, однак досягнутий сучасний технологічний рівень виробництва харчової продукції дозволяє зберігати хороший результат навіть в екстремальних умовах.
    У середу 25 жовтня 2023 року, у білому залі Центральної їдальні Національного університету біоресурсів і природокористування України відбулося свято – студенти факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК відновили очний кулінарний конкурс до "Дня харчовика" після двох непередбачуваних років перерви. За традицією, кожна група готує страви за призначеними вимогами і представляє свій святковий стіл. Цього року, до заходу долучилися студенти 1-3 курсів, які знаходилися на очному навчанні. Від групи залучаються 2-3 студенти, які презентують дегустаційній комісії, що вони приготували. На дегустацію від кожної групи було представлено декілька страв у певному кольорі. У цьому році жеребкуванням було встановлено наступні:
  • 1 курс 1 група-Жовтий
  • 1 курс 2 група-Білий
  • 1 курс 3 група-Зелений
  • 2 курс 1 група-Коричневий
  • 2 курс 2 група-Білий
  • 2 курс 3 група-Червоний
  • 3 курс по бажанню будь який колір.
    Дегустаційна комісія, яка оцінювала страви студентів була представлена наступними членами комісії: доцент кафедри стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції Тетяна Розбицька; доцент кафедри громадського здоров'я Микола Ніколаєнко; доцент кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів Олександр Савченко; доцент кафедри стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції Артем Антоненко та голова студентської організації Володимир Типило.

    На першому етапі оцінювали подачу та зовнішній вигляд страв. На другому- студенти презентували короткою історією свої страви та пригощали дегустаційну комісію. 

     У результаті підведення підсумків голосування, дегустаційна комісія присудила номінацію Гран-прі кулінарного конкурсу команді студентів 3 курсу 2 групи: Емілії Бойко, Крістіні Піскун та Дарині Тимофієвій. Вони приготували крем-суп і сирну запіканку з додаванням гарбуза, лимонад з додаванням апельсину та узвар із сухофруктів. Також прикрасили стіл декоративним гарбузом, горіхами.
     А щодо оцінки журі, вони чітко визначили плюси і недоліки кожної страви. Наприклад: “Крем-суп з гарбуза - справжнє втілення осіннього вишуканого смаку. Його ніжний гарбузовий аромат відразу підкорює серця та гомонить про тепло сімейного свята”, “Гарбузовий Чизкейк - це справжня вишуканість! Його м’яке та ароматне сироподібне тісто з гарбузовими нотками надзвичайно співгармонує з долею солодкого сиру та легкою кислинкою.”
   
 Перше місце отримали студенти 1 курсу 3 групи: Наталія Личманюк, Каріна Пулик, Ольга Матвійчук, Вадим Пайцун. Вони пригощали комісію зеленими варениками, закусками з кабачків, фаршированими яйцями, та смачним салатом, багатим на клітковину. А також презентували тематичний торт присвячений здобутому 3-му місцю командою факультету на турнірі Кубок Ректора з футболу 2023.
  
 
 
     Друге місце здобула команда студентів 1 курсу 1 групи. Вони гостинно частували ніжним чизкейком із ананасовим желе, який прикрашав виноград та банан. Крім цього, подали сирний суп з грибами і макаронами.
 
     
Третє місце отримали студенти 1 курсу 2 групи за смачні вареники та оригінальну подачу маршмелоу.
 
   
 Решта команд учасниць розділили між собою почесне 4-те місце.
 
     
        Переможці та учасники конкурсу були нагороджені солодкими подарунками.
 
 
  А по завершенню конкурсу, усі присутні мали змогу відчути себе дегустаторами, та у дружній команді насолодитися стравами конкурсантів. В затишній атмосфері журі ділились зі студентами порадами та досвідом.
 
 
 
Дякуємо викладачам та студентській організації за організацію даного заходу. Також дякуємо студентам за старання та участь у конкурсі.
 
учасниця конкурсу, студентка 2 групи 3 курсу
Крістіна Піскун
староста 2 групи 3 курсу
Марія Батіг
доцент кафедри процесів і
обладнання переробки продукції АПК,
наставник 2 групи 3 курсу
Максим Гудзенко

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook