28 липня – День української державності та День хрещення Русі-України

28 липня 2023 року

 

  У 2023 р. Україна вдруге відзначатиме День Української Державності, встановлений Указом Президента України від 24 серпня 2021 р. Ця памʼятна дата покликана нагадувати, що українське державотворення має понад тисячолітню традицію, а його витоки – у Руській середньовічній державі, центром якої був Київ.
  28 липня 2023 р. 520-й день війни в Україні.
  Із розпадом СРСР і утворенням незалежних держав, зокрема Української, перед національними історіографією і юриспруденцією постало актуальне питання формування Української державності. За часів існування СРСР це просто було неможливо, адже радянська історіографія заперечувала самобутнє існування українського народу і його державності, розглядаючи їх як невід’ємну частину Росії. І тільки з проголошенням незалежності України перед українцями постала проблема етнічнополітичної самоідентифікації.
  Мусимо констатувати, що попри надзвичайну популярність у сучасній українській науці та публіцистиці питання державності цей термін вживається як суто літературна метафора, без означення чіткого змісту. Відповідно, така ситуація сприяє виникненню безлічі спекуляцій довкола поняття державності. У кращому разі державність пов’язують із категорією «держава», вживаючи ці слова як синоніми.
  Натомість ще у 1949 р. український письменник, державний та політичний діяч Володимир Винниченко визначав: «державність як комплекс тих інститутів економіки, політики, культури, які діють на території, населеній національним колективом, які зв’язують його в компактну цілість та забезпечують його розвиток у сучасному і майбутньому».
  Державність – це устрій усього матеріального і духовного буття цілого народу.
  Зміст державності є значно ширшим порівняно з поняттям «держава». Державність є своєрідним фундаментом, корінням держави, а остання, у свою чергу, є однією зі складових – своєрідним вінцем державності.
 

Ознаки державності:

 
1) втілення права нації на незалежність, що є першим кроком на шляху до власної державності;
2) наявність органів публічної влади, яка виступає у двох формах:
  • державна влада, до якої належать: глава держави; органи законодавчої, виконавчої та судової влади; силові органи (поліція, органи держбезпеки, прокуратури, збройні сили тощо);
  • муніципальна влада, до якої належать представницькі та виконавчі органи місцевого самоврядування.
3) державний суверенітет, який передбачає верховенство держави на своїй території і незалежність у міжнародних відносинах;
4) система правових норм (закони та підзаконні акти), які регулюють відповідні суспільні відносини;
5) міжнародне визнання держави та, як наслідок, її міжнародна правова ідентифікація.
 
  Історія України — це фактично історія національно-визвольної боротьби українського народу за свою державу. Ця боротьба була спрямована на визволення українського народу з-під іноземного панування та здобуття національної державної незалежності. У періодизації історії Української держави можна виділити такі періоди її становлення і розвитку: перший – Київська Русь, Галицько-Волинська держава. Другий – Запорозька Січ та Українська козацька держава (Гетьманщина). Третій – УНР за Центральної Ради, Українська держава за П. Скоропадського, УНР за Директорії та ЗУНР. Четвертий – сучасна Українська держава. На жаль, були періоди, коли державність України була перервана і її територія перебувала у складі іноземних держав. Політика, яку проводили поневолювачі українських земель, переважно негативно позначалася на етнічній свідомості українців. Проте українці, як і інші європейські народи, формувалися волелюбними і завжди прагнули мати свою державу, а в часи її відсутності піднімалися на боротьбу за її відродження – golos.com.ua.
 
  День Державності відзначається того ж дня, коли українські християнські церкви вшановують пам’ять Київського князя Володимира Великого та День Хрещення Руси–України.
  Князь Володимир Великий – уособлення розбудови Русі. Прийняття ним у 988 р. християнства як державної релігії стало для України цивілізаційним вибором. Русь підтримувала політичні, економічні та культурні зв’язки з більшістю європейських держав того часу.
  Спадком Русі є герб (тризуб), грошова одиниця, а головне – Київ як політичний і культурний центр України.
  У 2023 р. День Державності відзначається 28 липня. Але вже наступного року відзначатиметься 15 липня з огляду на перехід Православної церкви України та Української греко-католицької церкви на Новоюліанський стиль календаря. За відповідний законопроєкт, внесений Президентом, Верховна Рада проголосувала  14 липня.
 
 
  В основі концепції державних заходів до цієї дати – тяглість і спадкоємність державотворчих традицій України від Русі до сьогодення.
  «Знання історії нашого державотворення в усій тяглості є потужною силою проти маніпуляцій історичними фактами в умовах інформаційної війни рф проти України. Реальна історія спростовує фейки російської пропаганди, буцімто українці та росіяни – єдиний народ чи Україна – штучна нежиттєздатна держава», – наголошують в Українському інституті національної памʼяті – uinp.gov.ua.
  «Історія українського народу справді була історією без державності. Але це була історія боротьби, бо впродовж багатьох століть українці боролися за утвердження своєї державності і борються досі», – підкреслює історик Володимир Тиліщак – life.pravda.com.ua.
 
 
 
 
Марія Поливач,

директор музею історії НУБіП України

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook