28 червня 2023 року
Першокурсники факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК продовжують подорожувати виробництвами, що знаходяться в місті Києві.
19 червня 2023 року студенти відвідали українську торговельну мережу продовольчих супермаркетів «Сільпо». Звичайно знайомство почалося з однієї із особливих зон у цьому супермаркеті — це власна пекарня з незмінним гречаним багетом та свіжоспеченим хлібом. Завітавши у магазин, практиканти одразу ж відчули аромат свіжої випічки та кондитерських виробів, які щоденно готує відділ «Крафтяр» для гостей. У відділі завжди можна придбати хліб із хрусткою скоринкою та запашну випічку, то ж саме з асортименту представленої продукції почалося знайомство із роботою крафтярів. Далі студентам розповіли про етапи виробництва хлібобулочних виробів, а саме зберігання і підготовка сировини до виробництва, приготування тіста, розробка тіста, випікання тістових заготовок, охолодження і зберігання хліба. Практиканти мали змогу спробувати сформувати пиріжки з різними начинками та багети перед випіканням. І звичайно ж найсмачніший момент — це дегустація свіжоприготованої випічки. З впевненістю можна сказати, випічка в магазинах «Сільпо» найсмачніша.
20 червня 2023 року відбулася очна лекція для першокурсників на тему: «Домедична допомога у разі нещасних випадків на виробництві», які провели доценти кафедри охорони праці та біотехнічних систем у тваринництві Тамара Білько та Євгенія Марчишина.
Перша медична допомога – комплекс екстрених медичних заходів, проведених раптово захворілому або постраждалому на місці події й у період транспортування його в медичну установу.
У повсякденному житті екстрені ситуації виникають несподівано – забої, розтяги, переломи, відмороження, кровотечі, теплові удари, ураження електричним струмом, утоплення. Особливе значення в реаліях сьогодення має вміння надати першої першу медичну (долікарську) допомогу при дорожньо-транспортних пригодах, пораненим під час збройних протистоянь та транспортувати пораненого в сектор укриття.
Основне завдання при наданні першої медичної допомоги полягає в тому, щоб шляхом проведення необхідних найпростіших медичних заходів врятувати життя потерпілому, зменшити його страждання і попередити розвиток можливих ускладнень.
Саме тому було вирішено, що першокурсникам факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК необхідно проводити постійні практичні навчання для формування навичок та популяризації знань із надання першої медичної допомоги. Отже, засвоєння знань щодо надання першої долікарської допомоги хворим та постраждалим у надзвичайних ситуаціях є одним з найважливіших обов’язків кожної людини.
21 червня 2023 року згідно програми навчальної практики студенти відвідали Київський пивоварний завод. Для ближчого знайомства із виробництвом практикантам розповіли родзинки компанії. Ось декілька з них. Carlsberg Ukraine є частиною Carlsberg Group, однієї з провідних пивоварних Груп у світі з великим портфелем брендів пива та інших напоїв. Бренд Carlsberg є одним із найвідоміших пивних брендів у світі, а такі бренди як Somersby і Tuborg входять до числа найбільш популярних пивних брендів у Європі. З моменту заснування в 1847 році, Група стабільно працює і здійснює позитивний внесок в розвиток суспільства на всіх своїх ринках. Carlsberg Group – один із найбільших данських інвесторів на території України. До складу Carlsberg Ukraine входять заводи в Запоріжжі, Києві та Львові. При цьому, Львівська пивоварня – перша промислова пивоварня країни. В портфель Carlsberg в Україні входять пиво, алкогольні та безалкогольні напої таких торговельних марок, як «Львівське», Robert Doms, Carlsberg, Tuborg, Kronenbourg 1664, «Арсенал», «Квас Тарас», Somersby, Guinness, Seth&Riley's Garage, Warsteiner, Grimbergen. Далі харчовики повністю поринули у процес приготування пива.
Перше, що вразило на заводі — це абсолютна чистота. Склалося таке враження, що ми потрапили в якийсь виставковий центр де все навкруги блищить і сяє чистотою. Виробництво повністю автоматизовано, то б то є тільки оператори, що слідкують за процесом лише з моніторів у кабінетах. Під час ознайомлення студентам також розповіли про інноваційні технології виробництва пива, про контроль якості продукції, створення нових сортів, перспективи розвитку галузі.
Завод Carlsberg Ukraine вразив своїм технічним розвитком, високим рівнем автоматизації технологічних процесів, великою потужністю та відкритістю. Дякуємо за те, що студенти мали змогу побачити технологічний процес виробництва пива, почути історію створення організації, поставити запитання й отримати на них вичерпні відповіді. Покидаючи завод, студенти вже почали будувати плани на подальше працевлаштування, а також на таку недалеку переддипломну практику.
Екскурсія вийшла пізнавальною та цікавою. В кінці екскурсії відвідувачів чекали приємні подарунки від компанії, завдяки яким кожен став шанувальником безалкогольної продукцію.
22 червня 2023 року студенти відвідали Міжнародний форум харчової промисловості та упаковки.
Міжнародний форум харчової промисловості та упаковки (International Forum Food Industry and Packaging, IFFIP) – головна подія пакувальної та харчової промисловості України, є зв`язуючою ланкою між постачальниками, виробниками обладнання та упаковки, переробними і виробничими компаніями.
IFFIP 2023 об’єднає 4 галузеві вставки та представить близько 100 провідних компаній пакувальної, харчової, кондитерської та переробної галузей. Серед виставок:
- «ПАК ЕКСПО» – Міжнародна виставка технологій та обладнання для виробництва пакувальних матеріалів, тари та упаковки, дозування, фасування, закупорювання та інших операцій. На виставці були представлені тара і упаковка, пакувальні матеріали, поліграфічна продукція, етикетки, матеріали та обладнання для їх виробництва.
- «Хлібопекарська та кондитерська промисловість» – Міжнародна виставка виробників та постачальників обладнання та інгредієнтів для хлібопекарської та кондитерської промисловості.
- «ПродЕкспо» – Міжнародна виставка продуктів харчування та напоїв.
- «ПродТехМаш» – Міжнародна виставка обладнання і технологій для харчової промисловості.
Завдяки виставці, що відбулася не зважаючи на тяжкий стан в державі, першокурсники мали змогу поспілкуватися із кваліфікованими працівниками про готові продукти харчування та напої українського та іноземного виробництва, обладнання для виробництва продуктів харчування та напоїв, їх фасовки, розливу та пакування, різноманітні рішення для якісного функціонування підприємств різних галузей харчової промисловості: автоматизація виробництва, логістика, гігієна, різноманітні види упаковки для харчових та непродовольчих товарів, обладнання та технології для виробництва упаковки, сировина для виробництва упаковки.
23 червня 2023 року наші студенти знову завітали в найкращу українську торговельну мережу продовольчих супермаркетів «Сільпо», де вивчали технології сирів та пива.
«Сільпо» має власну сироварню, де на італійському обладнанні компетентні працівники виготовляють авторський сир, а ми можемо відкрито спостерігати за цим захопливим процесом.
«Лавка Традицій» — це не лише місцеві продукти, але і людські історії. Саме цей проект об’єднує різних майстрів харчової промисловості, а мережа «Сільпо» відбирає якісні товари і робить їх доступними широкій аудиторії, знайомить весь світ із людьми, які створюють ці продукти. Саме так і з’явилася «Чізарня» в яку ми сьогодні потрапили і познайомилися із авторськими традиціями створення найсмачніших крафтових сирів.
Також саме сьогодні першокурсники мали унікальну можливість відвідати також в «Сільпо» броварню Beermaster Brewery. Пивоварня була відкрита 18 лютого, проте через початок повномасштабної війни встигла опрацювати менше тижня. В даний час Beermaster Brewery варить п’ять сортів пива: індійський світлий ель “TOP HOPS”, баварське пшеничне пиво “POLONEZ”, сесійний пілз “Enjoy 10″, темний молочний стаут ”BOG SPIRIT” та нову пивну класику HAZY DI. У броварні варитимуть пиво найрізноманітніших сортів – від класичних до експериментальних із додаванням спецій, соків, фруктів та овочів. За процес відповідає один із найкращих пивоварів України Віктор Ващук, володар численних титулів і нагород, рекордсмен із варіння найміцнішого пива України.
Відвідавши і прослухавши керуючих броварні Beermaster Brewery було одразу зрозуміло, що максимальну увагу приділено технологіям варіння, найякіснішій сировині — хмелю, вітчизняному та іноземному солоду, а також зібрано команду натхненних пивоварів, які постійно експериментують із новими смаками.
На закінчення другого тижня навчальної практики усі студенти залишились задоволеними результатами та відзначили, що отримані знання та навички будуть корисними в майбутній професійній діяльності.
Дякуємо за можливість розвиватись!
Тримаймо освітній фронт України!
СЛАВА УКРАЇНІ!
СЛАВА ГЕРОЯМ УКРАЇНИ!
Тетяна Розбицька, доцент,
керівник навчальної практики