Медіація: про що це?

17 травня 2023 року
     11 травня 2023 р. викладачами кафедри економіки було запрошено медіатора, маркетолога, комерсанта Олега Тюріна для проведення гостьової лекції на тему: «МЕДІАЦІЯ: ПРО ЩО ЦЕ?». У лекції взяли участь студенти 1 курсу спеціальностей: «Облік і оподаткування» та «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність», даний захід дозволить підвищити професійну підготовку даних здобувачів освіти. 
   Лекція проводилася в рамках вивчення здобувачами освіти навчальної дисципліни «Лідерство та управління кар’єрою». Лектор, Олег Тюрін  є заступником комерційного директора ТОВ ТД «Агро-Ензим» та входить до Ради роботодавців НУБіП України. 
 
     Медіація – це структурований та водночас гнучкий процес, в якому нейтральна не упереджена сторона (медіатор)  допомагає конфліктуючим сторонам якнайкраще провести процес переговорів та знайти те рішення, яке задовольнятиме інтереси кожної з цих сторін. При цьому сам медіатор не має повноважень приймати будь-які рішення, його завдання – якісне та професійне вибудовування процесу переговорів між партнерами по конфлікту з метою пошуку нових рішень. 
 
   Нажаль, конфлікти є невід’ємною складовою людського життя. А тому вже багато сторіч медіація розвивається у світі як спосіб мирного вирішення та врегулювання конфліктів між людьми та спільнотами, різними соціальними групами. 
 
    Важливою складовою процесу є те, що медіатор є нейтральною стороною, яка не має власної компетенції приймати рішення або генерувати варіанти різних рішень, медіатор, як посередник, не висловлює своїх уподобань, не є арбітром та суддею, а тому під час процесу він не виказує будь-яких оцінювальних суджень щодо жодної зі сторін та їх позицій, його завдання – рухатись між сторонами, бути перекладачем, передавачем та каталізатором, що сприяє ефективному пошуку найкращих рішень, враховуючи та виявляючи справжні інтереси кожної зі сторін, а також це сприяє виправленню уявленню учасників по “тупіковість” та безальтернативність спору. 
 
 
 
    Отже, в нашому гнучкому та швидкоплинному світі, коли ми витрачаємо багато часу на побудову та налагодження будь-яких стосунків та цінуємо свій спокій, в світі, який і без нашої участі наповнений конфліктами, суперечками та протистояннями, а суди, які виконують захисту функцію “справедливого” рефері здебільшого вже не встигають за змінами та потребами суспільства, швидкість прийняття ними рішень та розгляду справ є вкрай низькою через завантаженість судової системи, яку ми хибно сприймаємо як єдиний можливий спосіб довести свою правоту та захистити порушене право, настає ера альтернативних засобів захисту своїх інтересів, яка, серед інших переваг, має найважливіші: економія часу, гнучкість процесу, захист та збереження репутації, іміджу та взаємовідносин (особистих, бізнесових, тощо), конфіденційність, економічна доцільність.
 
Віталій НАГОРНИЙ, Ольга РУБАН,
викладачі кафедри економіки

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook