Агрономічна практика, 2 курс

 Структура  і зміст програми агрономічно-ознайомчої практики з дисципліни «Селекція і насінництво польових культур»

 

1. Програма навчальної  практики 

№ п/п

Тема практичних занять

Кількість годин

1

Методи створення вихідного матеріалу. Гібридизація.

5 (очно)

2

Селекційна мережа України

5 (дистанційно)

3

Спостереження та оцінка зразків в селекційних та насінницьких посівах

5 (очно)

 

2. Практичні завдання з програми практики

 

№п/п Завдання, які потрібно виконати Методичні рекомендації до виконання Посилання на відеоматеріал
1 1.1. Ознайомитись із:- поняттям «селекція», завданнями, які вона вирішує та методами, які використовує;- поняттям «сорт» та «гібрид» як засоби с.-г. виробництва.- поняття «гібридизація», «гетерозис» та «гетерозисний гібрид» 1.1. На основі інформації з відео файлів коротко дати визначення наступним термінам: селекція, сорт, гібрид, гібридизація, гетерозис та гетерозисний гібрид. 1.2. Сформувати основні завдання та методи селекції Селекція як наука_1Селекція як наука історичний фільмМетоди селекції рослин_ч.1Методи селекції рослин_ч.2ГетерозисКоротко про селекцію і можливостіДивовижні гібриди овочів і фруктів АнглійськоюAn Introduction To Plant BreedingHigh Yielding VarietiesPlant Breeding for Disease ResistancePlant Breeding For Resistance To Insect PestsPlant Breeding for Improved Food QualityTissue Culture
1.2. Оволодіти методикою і технікою гібридизації 1.3. На основі інформації з відео файлів та методичних рекомендацій коротко описати етапи гібридизації пшениці (іншої культури). 1.4. Намалювати схему будови суцвіття обраної культури. 1.5. Провести підготовку суцвіть пшениці (іншої культури) до кастрації і виконати кастрацію квіток 2-3 суцвіть1.6. Сфотографувати процес кастрації суцвіть пшениці (іншої культури) або зробити відео. Методика і техніка гібридизації пшениці_методичні рекомендаціїМетодика і техніка гібридизації пшениці_відеоТехніка гібридизації плодових (на прикладі чорної смородини)

Методика і техніка гібридизації томатів_відео

Методика і техніка гібридизації кукурудзи_відео

2 Ознайомитись із поняттями «оригінатор сорту», «автор сорту» та установами, які займаються селекцією рослин в Україні 2.1. На основі інформації з відео файлів знайомитися з установами, які займаються селекцією в Україні. 2.2. Знайти та зберегти собі на телефон (планшет та ін.) Державний реєстр сортів рослин придатних для поширення в Україні за 2020 р. (далі – реєстр сортів). 2.3. У реєстрі сортів ознайомитися з переліком установ, що займаються селекцією рослин в Україні (наприкінці реєстру). 2.4. Виписати у звіт перелік усіх селекційних установ, які розміщені в області вашого місця проживання / народження та дати характеристику однієї з них (обов’язково вказати: місце розміщення, напрями роботи,  перелік культур, селекцією яких займаються, назви сортів створених в установі, їх короткі характеристики та вказати селекціонерів, які створюють сорти в установі) Державний реєстр сортів рослин придатних дляпоширення в Україні за 2022 р.Інформаційно-довідкова система "Реєстр сортів"
ІНФОРМАЦІЙНО-ДОВІДКОВА СИСТЕМА "СОРТ"
 Миронівський інститут пшениці ім.В М Ремесла НААН_ч.1Миронівський інститут пшениці ім.В М Ремесла НААН_ч.2Миронівський інститут пшениці ім.В М Ремесла НААН_ч.3Миронівський інститут пшениці ім.В М Ремесла НААН_ч.4ННЦ "Інститут землеробства НААН"Інституту картоплярства НААН УкраїниІнститут рису НААН УкраїниІнституту зрошуваного землеробства НААН УкраїниІнститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН_селекція пшениціІнститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН_селекція ячменюІнститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН_селекція просаІнститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН_селекція соїІнститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН_селекція кукурудзиДЕКАЛБ

Державний реєстр суб'єктів насінництва та розсадництва

3 Оволодіти методикою проведення оцінки селекційних зразків  3.1. Ознайомитися із методикою фенологічних спостережень (згідно методики проведення експертизи сортів рослин групи зернових, круп’яних та зернобобових) та визначити фенологічні фази трьох сортів або культур.3.2. У звіт прикріпити 3 своїх фото та підписати: назва культури, назва сорту (гібриду), фенологічна фаза, макро- і мікростадія за ВВСН та приблизна (бажано точна) тривалість вегетації Методика визначення фенологічних фаз розвитку сортівФенологічні фази розвитку озимої пшениціВизначення фази ВВСН на зерновихФази розвитку соняшникаКУКУРУДЗА: фази розвитку 
 3.3. Ознайомитися із методикою оцінки сортів та селекційних зразків зернових колосових культур на стійкість проти борошнистої роси, бурої іржі і септоріозу3.4. Провести оцінку ураження 3 сортів 1-м збудником хвороби або 1 сорту трьома збудниками.3.5. У звіті надати таблицю оцінок (зразок у методиці оцінки, табл. 4) та прикріпити 3 своїх фото і підписати: назва культури, назва сорту, назва наявного прояву ураження збудником хвороби, інтенсивність (ступінь) ураження та бал стійкості.  Методика оцінки сортів та селекційних зразків зернових колосових культур на стійкість проти ураження хворобами листяХвороби пшениці Септоріоз листяБура іржаРозвиток справжньої борошнистої росифото_борошниста роса_1фото_борошниста роса_2фото_борошниста роса_3фото_Бура іржа_1фото_Бура іржа_2 фото_септоріоз_1фото_септоріоз_2фото 3 хвороби

 3. Критерії оцінки навчальної практикиОцінювання студентів відбувається згідно положення «Про екзамени та заліки у НУБіП України» від 26.04.2023 р. протокол № 10 

Оцінка національна Визначення оцінки ЄКТС Рейтинг здобувача, бали
Відмінно Відмінне виконання лише з незначною кількістю помилок 90–100
Добре В загальному правильна робота з певною кількістю грубих помилок 74–89
Задовільно Непогано, але зі значною кількістю недоліків 60-73
Незадовільно Потрібно працювати перед тим як отримати залік 0–59

 4. Звітність студента за виконання  завдань практики      Звіт виконується у зошиті від руки (не друкується) на базі отриманих завдань За додатковою (незрозумілою) інформацією можна писати у Viber-групу лише в період практики. Зразок оформлення звітуЗвіт необхідно підписати: Звіт_Прізвище_курс_група (Наприклад: Звіт_Іванов_1ст_2) 5. Викладачі, які проводять ознайомчу практику

Номер групи

Дистанційний формат

Очний формат

1

05.07.2023
Спряжка Р.О.
[email protected]

16-17.06.2023
Дмитренко Ю.М.
[email protected]

2

05.07.2023
Спряжка Р.О.
[email protected]

16-17.06.2023
Дмитренко Ю.М.
[email protected]

3

05.07.2023
Спряжка Р.О.
[email protected]

16-17.06.2023
Дмитренко Ю.М.
[email protected]

4

30.06.2023
Жемойда В.Л.
[email protected]

16-17.06.2023
Жемойда В.Л.
[email protected]

5

21.06.2023
Шпакович І.В.
[email protected]

12-13.07.2023
Шпакович І.В.
[email protected]

6

21.06.2023
Шпакович І.В.
[email protected]

12-13.07.2023
Шпакович І.В.
[email protected]

7

21.06.2023
Ковалишина Г.М.
[email protected]

12-13.07.2023
Ковалишина Г.М.
[email protected]

8

21.06.2023
Ковалишина Г.М.
[email protected]

12-13.07.2023
Ковалишина Г.М.
[email protected]

 

16 червня 2023 року