Агрономічна практика, 2 курс
Структура і зміст програми агрономічно-ознайомчої практики з дисципліни «Селекція і насінництво польових культур»
1. Програма навчальної практики
№ п/п |
Тема практичних занять |
Кількість годин |
1 |
Методи створення вихідного матеріалу. Гібридизація. |
5 (очно) |
2 |
Селекційна мережа України |
5 (дистанційно) |
3 |
Спостереження та оцінка зразків в селекційних та насінницьких посівах |
5 (очно) |
2. Практичні завдання з програми практики
№
п/п
|
Завдання, які потрібно виконати
|
Методичні рекомендації до виконання
|
Посилання на відеоматеріал
|
1
|
1.1. Ознайомитись із: - поняттям «селекція», завданнями, які вона вирішує та методами, які використовує; - поняттям «сорт» та «гібрид» як засоби с.-г. виробництва. - поняття «гібридизація», «гетерозис» та «гетерозисний гібрид» | 1.1. На основі інформації з відео файлів коротко дати визначення наступним термінам: селекція, сорт, гібрид, гібридизація, гетерозис та гетерозисний гібрид. 1.2. Сформувати основні завдання та методи селекції | Селекція як наука_1 Селекція як наука історичний фільм Методи селекції рослин_ч.1 Методи селекції рослин_ч.2 Гетерозис Коротко про селекцію і можливості Дивовижні гібриди овочів і фруктів Англійською An Introduction To Plant Breeding High Yielding Varieties Plant Breeding for Disease Resistance Plant Breeding For Resistance To Insect Pests Plant Breeding for Improved Food Quality Tissue Culture |
1.2. Оволодіти методикою і технікою гібридизації |
1.3. На основі інформації з відео файлів та методичних рекомендацій коротко описати етапи гібридизації пшениці (іншої культури).
1.4. Намалювати схему будови суцвіття обраної культури.
1.5. Провести підготовку суцвіть пшениці (іншої культури) до кастрації і виконати кастрацію квіток 2-3 суцвіть
1.6. Сфотографувати процес кастрації суцвіть пшениці (іншої культури) або зробити відео.
|
Методика і техніка гібридизації пшениці_методичні рекомендації Методика і техніка гібридизації пшениці_відео Техніка гібридизації плодових (на прикладі чорної смородини) | |
2 | Ознайомитись із поняттями «оригінатор сорту», «автор сорту» та установами, які займаються селекцією рослин в Україні | 2.1. На основі інформації з відео файлів знайомитися з установами, які займаються селекцією в Україні. 2.2. Знайти та зберегти собі на телефон (планшет та ін.) Державний реєстр сортів рослин придатних для поширення в Україні за 2020 р. (далі – реєстр сортів). 2.3. У реєстрі сортів ознайомитися з переліком установ, що займаються селекцією рослин в Україні (наприкінці реєстру). 2.4. Виписати у звіт перелік усіх селекційних установ, які розміщені в області вашого місця проживання / народження та дати характеристику однієї з них (обов’язково вказати: місце розміщення, напрями роботи, перелік культур, селекцією яких займаються, назви сортів створених в установі, їх короткі характеристики та вказати селекціонерів, які створюють сорти в установі) |
Державний реєстр сортів рослин придатних для
поширення в Україні за 2022 р.
Інформаційно-довідкова система "Реєстр сортів"
ІНФОРМАЦІЙНО-ДОВІДКОВА СИСТЕМА "СОРТ"
Миронівський інститут пшениці ім.В М Ремесла НААН_ч.1
Миронівський інститут пшениці ім.В М Ремесла НААН_ч.2
Миронівський інститут пшениці ім.В М Ремесла НААН_ч.3
Миронівський інститут пшениці ім.В М Ремесла НААН_ч.4
ННЦ "Інститут землеробства НААН"
Інституту картоплярства НААН України
Інститут рису НААН України
Інституту зрошуваного землеробства НААН України
Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН_селекція пшениці
Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН_селекція ячменю
Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН_селекція проса
Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН_селекція сої
Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН_селекція кукурудзи
ДЕКАЛБ
|
3 | Оволодіти методикою проведення оцінки селекційних зразків | 3.1. Ознайомитися із методикою фенологічних спостережень (згідно методики проведення експертизи сортів рослин групи зернових, круп’яних та зернобобових) та визначити фенологічні фази трьох сортів або культур. 3.2. У звіт прикріпити 3 своїх фото та підписати: назва культури, назва сорту (гібриду), фенологічна фаза, макро- і мікростадія за ВВСН та приблизна (бажано точна) тривалість вегетації | Фенологічні фази розвитку озимої пшениці |
3.3. Ознайомитися із методикою оцінки сортів та селекційних зразків зернових колосових культур на стійкість проти борошнистої роси, бурої іржі і септоріозу 3.4. Провести оцінку ураження 3 сортів 1-м збудником хвороби або 1 сорту трьома збудниками. 3.5. У звіті надати таблицю оцінок (зразок у методиці оцінки, табл. 4) та прикріпити 3 своїх фото і підписати: назва культури, назва сорту, назва наявного прояву ураження збудником хвороби, інтенсивність (ступінь) ураження та бал стійкості. | Методика оцінки сортів та селекційних зразків зернових колосових культур на стійкість проти ураження хворобами листя Септоріоз листя Бура іржа Розвиток справжньої борошнистої роси фото_борошниста роса_1 фото_борошниста роса_2 фото_борошниста роса_3 фото_Бура іржа_1 фото_Бура іржа_2 фото_септоріоз_1 фото_септоріоз_2 фото 3 хвороби |
Оцінка національна
|
Визначення оцінки ЄКТС
|
Рейтинг здобувача, бали
|
Відмінно
|
Відмінне виконання лише з незначною кількістю помилок
|
90–100
|
Добре
|
В загальному правильна робота з певною кількістю грубих помилок
|
74–89
|
Задовільно
|
Непогано, але зі значною кількістю недоліків
|
60-73
|
Незадовільно
|
Потрібно працювати перед тим як отримати залік
|
0–59
|
Номер групи |
Дистанційний формат |
Очний формат |
1 |
05.07.2023 |
16-17.06.2023 |
2 |
05.07.2023 |
16-17.06.2023 |
3 |
05.07.2023 |
16-17.06.2023 |
4 |
30.06.2023 |
16-17.06.2023 |
5 |
21.06.2023 |
12-13.07.2023 |
6 |
21.06.2023 |
12-13.07.2023 |
7 |
21.06.2023 |
12-13.07.2023 |
8 |
21.06.2023 |
12-13.07.2023 |