ГУРТКІВЦІ ПАТОФІЗІОЛОГІЇ ТА ІМУНОЛОГІЇ ТВАРИН ВІДПРАЦЮВАЛИ МЕТОДИКУ ВИГОТОВЛЕННЯ СУСПЕНЗІЇ ЕРИТРОЦИТІВ БАРАНА ДЛЯ ІМУНОЛОГІЧНИХ РЕАКЦІЙ

17 березня 2023 року
Науковий гурток "Патофізіології та імунології тварин"

   16 березня 2023 року гуртківці кафедри хірургії і патофізіології імені академіка І. О. Поваженка студенти 1 курсу 5 групи факультету ветеринарної медицини Ремезовський Дмитро Олегович, Главіцький Іван Іванович, Марфін Тимофій Іванович вперше відпрацювали методику виготовлення суспензії еритроцитів барана.

   Під керівництвом керівника наукового гуртка "Патофізіології та імунології тварин" Бокотька Романа Романовича та доцента Савчука Тараса Любомировича заступника декана з навчально-виховної роботи провели відбирання крові з яремної вени в барана.

   Кров зі шприца, без гепарину переливали в спеціальну склянку з кульками.

   За годинниковою стрілкою крутили склянку з кульками та кров’ю 15 хв.

   Далі розливали в пробірки та центрифугувати 20 хв. за 1,5 об./хв.

   Верх сироватки відбирали, тобто сироватку відбирали повністю і додавали ізотонічний розчин (фізіологічний розчин) по 5-10 мл. (рівномірно до відібраної сироватки), замість сироватки. Це робиться для того, щоб виполоскати суспензію еритроцитів барана.
   Далі знову центрифугували з такою самою процедурою (центрифугуємо 10-20 хв. на 1,5 об./хв.) повторюючи 3-5 разів.
   Знову верх знімаємо, верхній шар, в такому випадку - це вже ізотонічний розчин, знову додаємо свіжий ізотонічний розчин і далі центрифугуємо так само, тобто на 1,5 об./хв. повторюючи 3-5 разів.

   Якщо ізотонічний розчин світлий, як на фото (після п’ятого разу полоскання еритроцитів барана, як у нашому випадку) то все готово, зазвичай, три рази достатньо, щоб замінити розчин під час трьох разів центрифугування на 1,5 об./хв. протягом 15-20 хв.

   Далі знову ізотонічний розчин відбираємо, і те, що залишилось, а це еритроцитарна суспензія, її розбавляємо 1мл./40 мл. ізотонічного розчину (NaCl), можна, ще розбавляти 19 мл. ізотонічного розчину + 1 мл. еритроцитарної суспензії і всього 20 мл., які надалі можна використовувати для імунологічних реакцій. Розбавлену еритроцитарну суспензію зберігають у холодильнику, але не в морозильній камері.
   Таким чином, гуртківці 1 курсу 5 групи Ремезовський Дмитро, Главіцький Іван, Марфін Тимофій відпрацювали методику взяття крові барана з яремної вени та виготовлення суспензії еритроцитів барана для подальшого використання на парах з предмета імунологія тварин, щоб визначати стійкість антитіл і комплемента до температури 560 та вивчення явища адсорбції антитіл (гемолізинів) на поверхні антигену (еритроцитів), (дослід Даніша).

Студентка 1 курсу 6 групи:
Муха Діана Юріївна
Старший викладач:
Бокотько Роман Романович 


Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook