Зустріч студентів-міжнародників з Першим секретарем посольства України в Бельгії Катериною Білотіл

11 березня 2023 року
  9 березня кафедра міжнародних відносин і суспільних наук провела зустріч для студентів 3 та 4 курсів спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні науки та регіональні студії» з Першим секретарем посольства України в Бельгії Катериною Білотіл. На цій зустрічі було висвітлено питання щодо співпраці України з Бельгією, план допомоги відбудови України після її перемоги та про перспективи роботи в Посольстві Бельгії.
  Традиційно зустріч розпочалася з привітання завідувача кафедри, доктора політичних наук, професора Шевчука Олександра Володимировича усіх присутніх студентів, викладачів та запрошеної гості.
  Після чого пані Катерина розпочала свою розповідь про те як вона потрапила на роботу в Посольство та які критерії при цьому були важливі; в чому заключається її робота та як працює Посольство коли в рідній країні війна і що вони для цього роблять. Більш того, було наголошено про допомогу Бельгією Україні та про майбутні перспективи співпраці між країнами. І в доповнення мотивувала студентів навчатися та досягати своїх цілей.
 
  Без уваги також не залишились і питання студентів. Рябушкіна Олеся, студентка 3 курсу, поцікавилась минулим навчанням пані Катерини та її ставленні до сьогоднішньої підготовки майбутніх фахівців у галузі Міжнародних відносин. Пані секретар загадувала цей період теплими словами, та поділилась своїми спогадами та думками зі студентами. Студентка 3 курсу Основенко Марія поцікавилась чому пані Катерина обрала саме шлях Міжнародних відносин, та чи пускає наразі Бельгія до себе громадян Росії? «Я пам’ятаю себе першокурсницею, я зустріла знайому і мені одразу сподобалось як вона себе поводить, її статус, її навички та матеріальна складова (вона працювала у МЗС) і я зрозуміла, що також хочу бути корисною своїй державі та відстоювати її значення у світі, мати статус та великий багаж знань». «Щодо громадян росії, так, впускають, але дуже обмежено» - згадує Катерина Білотіл. Студентка 3 курсу, Гаврилюк Юлія, запитала наскільки складно бачити поблизу російських співробітників після повномасштабного вторгнення до України? Які перспективи відносин між країнами? Пані Катерина: «Це важко…Ми ходимо з ними у один магазин та живемо у одному районі, це дуже боляче бачити та це розриває серце». «Щодо відносин, бельгійці та уряд не втомлюються від допомоги Україні, тому споглядаємо дружні відносини». Студентка 4 курсу Богдана Орос поцікавилась, чи приймає українська сторона участь у заходах пов’язаних з допомогою від Бельгії? « Ми працюємо над цим, ми дуже лімітовані у фінансах, але ми робимо подібні заходи настільки, наскільки це можливо». Не осторонь залишилось і питання Щуки Лесі з приводу як дипломатичні працівники підтримують запал бельгійців з приводу допомоги Україні? З усмішкою пані секретар доповіла: «Ми не втомились. Народ не втомився, усі ми робимо усе можливе, щоб про цю трагедію знало більше людей, та щоб більшість залучилась до допомоги». Також, не менш цікавим питанням стало питання володіння мовою від Прохорової Луізи, студентки 4 курсу. «Мова це мастхев для вас, до цього треба ставитись як до додаткової можливості» - каже пані Катерина.
  Доктор історичних наук, професор кафедри міжнародних відносин і суспільних наук Білан Сергій Олексійович також поцікавився, як реагує уряд Бельгії на погрози російського уряду, які постійно йдуть у сторону центрів прийняття рішень? «Наскільки я розуміюсь у цьому питанні, то уряд реагує, але, на жаль, не так швидко як хотілось би Україні». Завідувач кафедри міжнародних відносин і суспільних наук Шевчук Олександр Володимирович поцікавився, як у Бельгійських ЗМІ висвічують війну в Україні, після чого, пані Катерина розповіла: «Досить позитивно, вся Європейська сім’я, висловлює все у правдивому форматі. Пропаганда нажаль є… але тому причина наші російські сусіди».
  У підсумку зустрічі студенти-міжнародники зрозуміли всю важливість навчання за обраною спеціальністю та яка перспектива їх може очікувати. Наприкінці всі подякували пані Катерині та запрошували завітати до університету в очному форматі.
  Дякуємо НПП кафедри, за можливість долучатися до заходів із поважними людьми, які спонукають замислитися над майбутнім!
 
  
Юля Гаврилюк, Олеся Рябушкіна,
студентки 3 курсу спеціальності «Міжнародні відносини,

суспільні комунікації та регіональні студії» 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook