Асистент кафедри ветеринарної гігієни ім. проф. А.К.Скороходька Валерія Юстинюк представила результати проекту "Інтеграція засад та політики Єдиного Здоров’я в Україні" на міжнародній конференції в Алясці

9 березня 2023, 19:42
ФВМ НУБіП України

   Міжнародна конференція "Єдине здоров’я, єдине майбутнє" проходила з 28 лютого по 3 березня 2023 року на базі Центру досліджень питань Єдиного Здоров'я Університету Аляски у місті Фербенкс. Захід об’єднав більше 300 учасників із понад 20 країн світу для вирішення актуальних викликів сьогодення у сфері інтеграції здоров’я людей, тварин і навколишнього середовища шляхом налагодження співпраці та переймання колективного досвіду дослідників з Університету Аляски Фербенкс та партнерів з урядових та неурядових організацій, представників громадськості та дослідників з різних куточків світу.

 

   Центр досліджень питань Єдиного Здоров’я є досить новим в Університеті Аляски у Фербенксі, хоча багато викладачів десятиліттями вивчають здоров’я тварин, людей і навколишнього середовища. Новостворений центр має на меті отримати цілісне уявлення про здоров’я та благополуччя як для окремих осіб, так і для громад, щоб вирішити деякі з найбільш нагальних проблем суспільства.

 

   На конференції діяли чотири секції: Цілісне здоров'я (Holistic Health), Продовольча система, безпека та суверенітет, Глобальні впливи, координація та співпраця, а також Комунікація та освіта. В рамках останньої Валерія Юстинюк представила результати першого року впровадження проекту “Інтеграція засад та політики Єдиного Здоров’я в Україні”, координатором якого є доцент кафедри ветеринарної гігієни імені професора А.К.Скороходька Марія Галабурда. Так, впродовж року команда проекту, яка складається з фахівців різних напрямків (безпечність харчових продуктів, паразитологія, інфекційні хвороби тварин та зоонози, цифрова освіта) працювала над впровадженням завдань проекту, а саме розробка та впровадження навчальних матеріалів в галузі Єдиного здоров’я, що забезпечує стійку основу для української освітньої інтеграції через переймання Європейського досвіду, та налагодження співпраці між фахівцями з різних українських та світових наукових спільнот у галузі зоонозів харчового походження, антибіотикорезистентності та інших викликів для обміну науковими знаннями та практичним досвідом із запобігання та контролю біологічних небезпек для здоров’я людини.

   В рамках проекту був розроблений курс з Єдиного здоров’я для аспірантів напрямку ветеринарна медицина, проведено дослідження з обізнаності щодо питань антибіотикорезистентності серед студентів ветеринарних та медичних навчальних закладів, а також проведено міжнародну конференцію за участі представників Продовольчої та сільськогосподарської організації Організації Об’єднаних Націй (ФАО), Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) та Всесвітньої організації охорони здоров'я тварин (WOAH). Підсумовуючи досягнення проекту, можна зробити висновок, що навіть в складних умовах сьогодення команда проекту - Марія Галабурда, Валерія Юстинюк, Олена Кузьмінська, Марина Галат та Пікка Йокелайнен - впоралася із поставленими завданнями і готова до нових звершень і виконання нових задач, а результати першого року проекту були достойно представлені на конференції в Фербенксі.

   В рамках конференції учасники мали змогу відвідати Дослідну станцію великих тварин та ознайомитися з умовами утримання та напрямками дослідження, які проводять співробітники станції. Так, на станції утримуються бізони, карібу, північні олені та мускусні бики.

 

 

   Для кращого розуміння культури регіону, була організована екскурсія в Музей Півночі. Завдяки колекції з 2,5 мільйонів артефактів та експонатів, музей представляє мільйони років історії.

 

   Таким чином, нові контакти та співпраця, налагоджені впродовж конференції, створюють довгострокові дослідницькі партнерства та призводять до нових освітніх та інформаційних програм навколо Єдиного Здоров'я, оскільки саме вони є ключем до міждисциплінарних ініціатив, досліджень і рішень, яких потребує наш світ.

Марія Галабурда, доцент кафедри ветеринарної гігієни імені професора А.К.Скороходька
 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook