Переймаємо кращий досвід підготовки землевпорядників та геодезистів у польських колег

7 березня 2023, 10:00
факультет землевпорядкування
  Переймання польського досвіду підготовки інженерів-землевпорядників та інженерів-геодезистів є важливим для України, адже Польща вже пройшла процес адаптації своїх освітніх програм до вимог ринку праці ЄС та бере активну участь у європейських освітніх та наукових проектах. Переймаючи найкращий досвід Польщі, українські університети можуть забезпечити відповідність своєї системи освіти міжнародним стандартам і практикам, а також, вдосконалюючи освітні програми, надати своїм випускникам доступ до ширших можливостей працевлаштування в Європі. Крім того, співпраця між українськими та польськими університетами закладає основу для спільних дослідницьких проєктів та академічного партнерства, що приносить користь обом країнам.
 
  У грудні 2022 року – лютому 2023 року за наказом ректора Станіслава Ніколаєнка старша викладачка кафедри землевпорядного проектування, к.е.н. Ірина Колганова успішно пройшла міжнародне стажування за Стипендіальною програмою професора Станіслава Толпи (Stypendium im. Profesora Stanisława Tołpy) у Вроцлавському природничому університеті. Програма стажування, що спрямована на підвищення професійної компетенції і кваліфікації молодих викладачів, реалізовувалась під керівництвом доктора Ольгерда Кемпи з Інституту просторового менеджменту.
  Розробляючи програму стажування намагалися досягнути двох пов’язаних цілей: по-перше, «з середини» ознайомитися з роботою кафедр та інститутів Університету, опрацювати із польськими колегами структуру їх освітніх програм підготовки землевпорядників та геодезистів; по-друге, вивчити польський досвід розвитку земельних відносин як країни-члена ЄС, розібратися із практикою охорони і раціонального використання сільськогосподарських земель, оцінити перспективи використання цього досвіду в Україні.
  Надзвичайно цікавим виявилося знайомство з Вроцлавським природничим університетом, який є одним університетів наук про життя Польщі із більш ніж 60-річною історією. Цей державний виш відомий своїми природничими та технічними освітніми програмами, а також науковими дослідженнями у сферах ветеринарії, сільського господарства, управління ландшафтами та якості харчування.
  Університет розпочав свою роботу в 1951 році, але його коріння сягає ще 1856 року, коли на Львівщині була заснована Сільськогосподарська школа. Згодом ця школа та Академія ветеринарної медицини, теж заснована у Львові в 1881 році, були перетворені в повноцінний університет, але вже у Вроцлаві.
  Стажування Ірини Колганової проходило на базі факультету інженерної екології та геодезії (Wydział Inżynierii Kształtowania Środowiska i Geodezji) в склад якого входять: Інститут геодезії та геоінформатики (Instytut Geodezji i Geoinformatyki), Інститут просторового менеджменту (Instytut Gospodarki Przestrzennej), Інститут інженерії навколишнього середовища (Instytut Inżynierii Środowiska), кафедра ландшафтної архітектури (Katedra Architektury Krajobrazu), кафедра будівництва (Katedra Budownictwa), кафедра розвитку та охорони навколишнього середовища (Katedra Kształtowania i Ochrony Środowiska), кафедра прикладної математики (Katedra Zastosowań Matematyki) та бібліотека.
 
  Ольгерд Кемпа детально розповів про роботу кафедр та навчання студентів. Інститут геодезії та геоінформатики дає можливість студентам отримати знання у сфері вимірювань та визначення місця розташування топографічних об'єктів, представлення їх на картах, геодезичних послуг для інженерних та промислових інвестицій, кадастрових робіт та управління нерухомістю. Основними навчальними дисциплінами кафедри є: землеустрій та управління нерухомістю, інженерна геодезія, геодезія та геоінформатика, супутникова зйомка, оцінка майна.
  Інститут просторового менеджменту навчає студентів у сфері просторового планування, землеустрою, планування розвитку технічної та соціальної інфраструктури, просторового планування міст і регіонів, управління містами, співробітництва між місцевою владою та державними органами.
  Оскільки Ірина Колганова зацікавилась проведенням контрольних заходів, керівник стажування надав можливість безпосередньо взяти участь у проведенні екзаменаційної сесії. Студенти-землевпорядники Вроцлавським природничим університетом складають іспити у багатьох формах – усній, письмовій, контрольній, практичній або комбінованій. Екзаменаційна сесія триває приблизно 2 тижні. Студентам надається можливість скласти іспити в перший день або повторно скласти на другий день. У разі негативної оцінки у другому семестрі додаткова усна перевірка знань учня є обов’язковою. Університет пропонує можливість електронного навчання – навчання та здача предметів онлайн з дому на спеціальній платформі.
  Залежно від галузі навчання, студенти можуть самостійно обирати спеціалізовані професійні програми, які вони бажають опанувати. Наприклад майбутні землевпорядними можуть вивчати AutoCAD, ArcGIS і багато інших місцевих програмних рішень, які адаптовані до польських правил і стандартів землевпорядних і геодезичних вишукувань.
  Міжнародна діяльність факультету та кафедр тісно пов’язана з Латвійським університетом сільського господарства в Єлгаві (Латвія), Чаншанським науково-дослідним інститутом гірничої справи та металургії (Китай), Словацьким університетом сільського господарства в Нітрі (Словаччина), Технологічним університетом Брно (Чехія), Університет Мінцу (Китай), Університетом Флориди (США), Технічним університетом у Цюріху, (Швейцарія). Університетом Гумбольдта в Берліні (Німеччина), Дрезденський технологічний університет (Німеччина) та інші. Польські колеги також дуже цінують багаторічне співробітництво із Національним університетом біоресурсів і природокористування України. Більшість іноземних студентів прибувають з Китаю, Греції, Іспанії, Туреччини, України та Італії.
  Основними результатами стажування Ірини Колганової, окрім підвищення професійної компетентності та здобуття досвіду міжнародного наукового співробітництва, стала апробація власних методичних та наукових напрацювань із польськими колегами. Крім того, дуже важливо було зрозуміти – чим саме відрізняються українські освітні програми підготовки землевпорядників від польських? Висновок доволі цікавий – наші програми значно інтенсивніші, адже ми, інколи, за семестр можемо дати нашим студентам таку кількість навчального матеріалу та тем, яку в Польщі отримують за рік. Крім того, польський університет зазвичай фокусується на фахових дисциплінах, тоді як наші освітні програми містять значно ширший спектр освітніх компонентів.
  Дається взнаки і стабільність нормативно-методичної бази землеустрою у Польщі – якщо український підручних із землеустрою або кадастру морально і технічно застаріває вже за 4-5 років, польським студентам нерідко рекомендується навчальна література двадцятирічної давнини, адже фундаментальних змін за цей час могло відбутися небагато.
  Проте, якими б не були відмінності, кожне фахове міжнародне стажування збагачує нас новими знанням і практичним досвідом, завдяки яким ми поліпшуємо наші освітні програми, вчимося використовувати нові підходи та методи викладання, допомагаємо нашим студентам краще зрозуміти та засвоювати матеріал та ставати професіоналами своєї справи.
 
Людмила Гунько,

доцент кафедри землевпорядного проектування 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook