На факультеті захисту рослин, біотехнологій та екології заслухали теми та методики дисертаційних досліджень аспірантів

7 лютого 2023 року

  7 лютого пройшло заслуховування тем та методики дисертаційного дослідження аспірантів 1 року навчання спеціальностей 101 «Екологія», 202 «Захист і карантин рослин», 091 «Біологія».

  На заслуховуванні були присутні декан факультету Юлія Коломієць, гаранти Микола Доля, Алла Клепко, Світлана Прилуцька, Лілія Калачнюк, вчені факультету Мирослав Піковський, Оксана Сикало, Валерія Бондарь, Олена Наумовська, Оксана Кляченко, аспіранти 1 року навчання та їх наукові керівники.

  Заслуховування почалося зі вступного слова наукового керівника щодо обраної теми наукової роботи, далі розпочався виступ аспіранта з презентацією. Презентація аспіранта містила наступні пункти:
1. Загальний аналіз актуальності теми з посиланням на назви попередньо захищених кандидатських (дисертацій кандидатів на докторів філософії) й докторських робіт.
2. Орієнтовний зміст майбутнього дисертаційного дослідження.
3. Загальний аналіз кількості наукових робіт, захищених на кафедрі та факультеті на спеціалізованій вченій раді НУБіП України за даною науковою проблемою.
4. Найбільш поширені методики, за якими проводяться дослідження за даною науковою проблемою.
5. Передбачення можливих результатів для науки та практики внаслідок підготовки роботи та її захисту. 

  Ваталій Кадук виступив з презентацією на тему «Домінуючі паразитичні нематоди соняшнику та обґрунтування заходів їх фітосаніторного контролю в Правобережному Лісостепу України», науковий керівник доцент біологічних наук Анатолій Бабич. Віталій підкреслив актуальність теми й наголосив, що у всіх країнах світу значну увагу приділяють захисту врожаю сільськогосподарських культур, і навіть 50%. Він пояснив, нині науково доказано, що фітопаразитичні нематоди можуть економічно збитково впливати на урожайність соняшнику. Тому, шкідливі організми, в тому числі й нематоди, залишаються важливим питанням щодо розробки захисних заходів.
 Дмитро Халонєн презентував тему «Радіаційна безпека застосування органічних добрив місцевого походження на забруднених радіонуклідами територіях», науковий керівник доктор біологічних наук, старший науковий співробітник Алла Клепко. Дмитро підкреслив, що останнім часом на території Полісся України все частіше реєструються випадки використання для обігріву особистих будівель паливної деревини із значними рівнями радіонуклідного забруднення. Тема актуальна, адже наслідком використання такої деревини є ризик отримання додаткової дози зовнішнього опромінення та утворення зольного залишку (попелу) з високою питомою активністю радіонуклідів. В той час, як використання радіоактивно забрудненого попелу в якості добрива на присадибних ділянках може призвести до збільшення радіонуклідного забруднення ділянки та додаткового внутрішнього опромінення людини, тварини внаслідок споживання продукції, отриманої з даних ділянок.

  Олеся Жмур з темою «Особливості формування симбіозу рослин Rubus idaeus L. з мікоризоутворюючими грибами», керівник роботи доктор сільськогосподарських наук, доцент Ярослав Чабанюк. Олеся наголосила, що в світі безперечно актуальною проблемою є екологічно безпечне виробництво сільськогосподарської продукції, особливо тієї, яка вживається у свіжому вигляді. Саме завдяки дослідженню особливостей формування та функціонування рослинно-мікробних систем можна максимально реалізувати природній потенціал вирощуваних рослин та отримати більш безпечну продукцію.
  Комісія за підсумками роботи одноголосно прийняла рішення погодитися з поданим формулюванням теми дисертації та методики дисертаційного дослідження аспірантів 1 року навчання.

  Щиро бажаємо успіхів аспірантам факультету захисту рослин, біотехнологій та екології в подальшій науковій роботі!

Наталія Батрак

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook