«Голосіївська палітра»: нова перемога у Румунії

31 січня 2023 року
     Студійці «Голосіївської палітри» беруть участь у найрізноманітніших конкурсах образотворчого мистецтва,  та конкурс у селі Голешти, що в Румунії, став особливим, адже його організував музей виноградарства та садівництва, а в нашому університеті є відповідна спеціальність. Крім того, тематика конкурсу нам дуже близька, адже пов’язана з етнічною культурою, а на кафедрі культурології викладається дисципліна «етнокультурологія».
 
 
 
     Щороку організатори в рамках етнокультурної спрямованості визначають нову тему конкурсу. Тема вже 12-того за рахунком конкурсу - «Скарби моєї Батьківщини».
     Студентки ІІ курсу факультету тваринництва та водних біоресурсів Соломія та Софія Волощук -  учасниці художньої студії «Голосіївська палітра» - зацікавилися і презентували своє бачення українських надбань.
 
 
 
     Софія зазначила, що «намалювала на цьому малюнку найважливіші скарби України. Кожна деталь щось для мене означає. Наприклад, керамічний півень з Бородянки є символом сили і непереборності моєї країни. Соняшник – символ краси і культури, тоді як бджоли є символом праці. І,  звісно, персонажем багатьох українських народних казок є курка з курчатами»
 
 
 
     За словами Соломії, вона «цю картину намалювала з метою показати, яка прекрасна та різна Україна. У моїй роботі поєднано всю культуру та багатства України. Наші традиційні квіти – барвінок, мальви, маки, соняшники, чорнобривці, які, до речі, є символами нашої свободи та краси. Промені світла – це сила і непереборність, мужність і відвага. Писанки – це символи духу й життя народу. А писанкові візерунки різних етнічних регіонів України наче пазли складають узагальнений образ української культури. Синє небо і пшениця – символ нашого прапора».
     Традиційно підсумки конкурсу організатори оголошують на початку нового року - і от днями на сайті музею опублікували результати.  У журі було нелегке завдання – визначити найкращі роботи з- поміж 822, які надійшли до музею з 23 країн світу. З цієї величезної кількості журі відібрало 94 картини, беручи до уваги майстерність виконання та етнографічний зміст. З цих робіт, які вийшли до фіналу, було відібрано найкращі і відзначено призовими місцями. І приємно, що у своїй віковій категорії 16-19 років наші студентки серед переможців - Софія і Соломія Волощук нагороджені відзнаками за ІІІ місце.
     Також важливо, що конкурсні роботи не тільки експонуються на виставках, а й відправляться до дитячих лікарень, прийомних будинків, шкіл, ліцеїв, де вони принесуть радість румунським дітям. За словами організаторів, конкурсні малюнки також використовуються в тематичних музейних зустрічах для з румунських дітей, щоб представити та навчити їх традицій і звичаїв різних країн. І дуже добре, що завдяки нашим художницям буде представлена Україна.
Вітаємо Софію та Соломію Волощук з перемогою та бажаємо нових творчих здобутків!
 

Ярина Пузиренко,    доцент кафедри культурології 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook