Учасники "Дискусійного клубу «De Jure!» обговорили юридичны права та обов'язки

12 жовтня 2022 року

11 жовтня 2022 року члени Дискусійний клуб «De Jure!» зібралися на засідання. Темою обговорення були «Юридичні права та обов’язки».  Під час засідання керівниця гуртка Людмила Протосавіцька розповіла, що уперше права людини були записані в законах під час американської та французької революцій, тобто повстань на захист свобод – Декларації незалежності США (1776) та Декларації прав людини і громадянина (1789). Ці декларації проголосили свободу совісті, слова, об’єднань, зібрань. Навіть – право на повстання. Протягом ХІХ століття низка європейських країн записала у своїх законах соціальні права: на працю, освіту, охорону здоров’я, пенсії, відпочинок.

Під час засідання члени гуртка виступили з цікавими доповідями, і розповіли про результати своїх наукових пошуків. Що являє собою загалом суб’єктивне право. Потім дискусія плавно перейшла до обговорення юридичних обов’язків. Було вирішено що питанню основних прав та свобод варто буде приділити увагу на одному з наступних засідань, оскільки їх перелік не є вичерпним і потребує окремого огляду збоку членів гуртка.

Тож ведучи мову про основні обов’язки було їх охарактеризовано з точки зору закріплення цих обов’язків в Основному Закон держави – Конституції України.

Члени гуртка детально охарактеризували і прокоментували основні обов’язки, а саме :

-         Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів є обов'язком громадян України (Ст. 65 КУ);

-         Кожен зобов'язаний не заподіювати шкоду природі, культурній спадщині, відшкодовувати завдані ним збитки (Ст. 66 КУ);

-         Кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом (Ст.67 КУ);

-         Кожен зобов'язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей (Ст.68 КУ).

В ході засідання члени гуртка обговорили чим обов’язки відрізняються від зобов’язань, також висвітлили питання, що стосувалися виконання зобов’язань і чим це відрізняється від виконання обов’язків.

 

Окремо гуртківці обговорили вираз «Незнання закону не звільняє від відповідальності».

Наприкінці засідання було підбито підсумки і домовилися що наступного разу темою обговорення стане питання яке стосується патронатного виховання.

 

Людмила Протосавіцька

Керівниця студентського наукового гуртка

«Дискусійний клуб «De Jure!»

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook