Введення в спеціальність студентів спеціальності ІСТ

21 листопада 2022 року

     Велику увагу на факультеті інформаційних технологій приділяють фаховій підготовці майбутніх ІТ-шників, яку реалізують поєднанням якісного навчання студентів в аудиторіях та комп’ютерних класах НУБіП з ознайомленням з сучасними інформаційними технологіями, які впровадженні на виробництві. Для більш швидкого входження студентів в майбутню професія є регулярні зустрічі з фахівцями відомих ІТ-компаній. Перша зустріч з початку навчального року відбулись у студентів 1 курсу спеціальності Інформаційні системи і технології з Богданом Кізюном, випускником 2012 року факультету інформацій технологій спеціальності комп’ютерні науки, директором департаменту впровадження та


                    


продажів групи компаній ІТ4Medicine, яка розвиває сферу електронної системи охорони здоров’я в Україні. Основні проекти, які реалізуються в Україні, в яких приймає участь Богдан стосуються розвитку сфери електронної ситеми охорони здоров’я, розробленні та впровадженні інноваційних рішень , які сприяють підвищенні якості лікування пацієнтів, забезпеченні автоматизації надання послуг медичним закладам.
     Зараз це поважна людина, Богдан - директор компанії Dicom-Нab, яка входить до складу групи компаній IT4Medicine і є лідером в розвитку сфери електронної системи охорони здоров’я в Україні. Проекти компанії беруть активну участь у медичній реформі, яку проводить Міністерство охорони здоров’я України.
     Просто та зрозуміло Богдан розповів студентам про основні складові, які характеризують професіонала ІТ-шника, яким вимогам повинен відповідати фахівець в компанії, починаючи від програміста, системного адміністратора, розробника інформаційних систем, керівника ІТ-проекту.
Богдан відмітив, що в своїй професійній роботі йому завжди допомагали знання та навички отримані в вузі, в першу чергу з проектного аналізу, технологій проектування та адміністрування баз даних, теорії систем та системного аналізу, програмування, роботи з базами даних, технологій проектування інформаційних систем тощо. ІТ-галузь розвивається дуже швидкими темпами, що потребує постійного самовдосконалювання. В університеті ми навчились працювати в команді, виконувати різноманітні проекти, вчилися критично мислити, самостійно вирішувати поставлені завдання. Важливою складовою до отримання студентами необхідних знань були наявність електронних навчальних курсів, доступ до ресурсів визнаних в світі компаній Microsoft, ІВМ і Cisco, чудова лабораторна база, професійний педагогічний колектив.
     Щодо побажань, Богдан Федорович наголосив: не відноситися до навчання легковажно, вивчати всі дисципліни навчального плану, так як кожна з них формує у студента відповідні навички, які допоможуть Вам отримати системні знання з вибраної спеціальності, стати фахівцями в розробці, впровадженні та дослідженні інформаційних систем і технологій.
     Зустріч була корисна та цікава, студенти задавали безліч питань на які отримали змістовні відповіді, поради для свого професійного зростання. Виражаємо щиру подяку Богдану Федоровичу Кізюну.
     Цікавою для студентів була зустріч студентів з Оксаною Привар, головним виконавцем бізнес-проектів американської компанії Netcracker, яка є поставщиком продуктових рішень BSS/OSS для провайдерів зв’язку і кабельних операторів в світі.

     Штаб-квартира компанії знаходиться в пригороді Бостона, штат Массачусетс, США, а офіси є в Північній та Латинській Америці, Європі, Південній Африці, на Ближньому Сході та в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні. В своїх виробничій діяльності Netcracker використовує свою хмарну платформу, яка служить основою для всіх рішень Netcracker. Платформа побудована на основі мікросервісної архітектури, яка не залежить від хмари. Вона може бути розгорнута в любому типі хмари на базі Kubernetes, включая Amazon Web Services, Google Cloud Platform та Microsoft Azure.
Основні продукти та сервіси, які пропонує Netcracker клієнтам:
• Channel Management, Customer Journey Management, Marketing Management – взаємодія з клієнтами;
• Цифрова система підтримка бізнесу (Digital BSS);
• Цифрова система підтримка операцій (Digital OSS);
• Розширена аналітика (Advanced Analytics);
• Можливість інтегрувати сервіси Netcracker з сервісами та системами замовників в умовах ріноманітних типів даних, інтерфейсів та вимог.
     Свою трудову діяльність в компанії Оксана розпочала в 2016 році, ще будучи студенткою магістратури на факультеті телекомунікаційних технологій Київського політехнічного університету.


     Для того, щоб стати повноцінним співробітником компанії Netcracker Оксана, впродовж всього періоду навчання в університеті, наполегливо вивчала всі дисципліни, згідно навчального плану, приділяючи першочергову увагу фаховим дисциплінам, вивченню іноземних мов, використання можливостей отримання додаткових фахових знань, шляхом закінчення відповідних курсів з отриманням сертифікатів.

     В компанії вона пройшла шлях від початківця до одного з основних виконавців проекту. Просто та доступно Оксана розповіла про вимоги, які вимагають роботодавці до співробітників своєї компанії, якими фаховими та людськими якостями повинні відповідати співробітники на посадах Principal Business Analyst, Business Analyst, System Engineer. Студенти задавали багато питань на які Оксана дала вичерпні відповіді.
     З великою увагою слухали студенти лекцію вебінару, яку провів випускник факультету інформаційних технологій спеціальності комп’ютерні науки Андрій Глазунов, зараз він займає посаду DevOps в Українсько-американській компанії Agiliway.
   

   Компанія Agiliway займається розробкою програмного забезпечення та надає послуги з розробки ІТ-сервісів клієнтам. Штаб-квартира компанії знаходиться в Остіні, штат Техас США та має філіали у Львові, Чернівцях, Івано-Франківські.
      Андрій ознайомив студентів з діяльністю компанії. Agiliway надає для клієнтів повний цикл автоматизації бізнесу та рішення для розробки програм-ного забезпечення: - збір та аналіз бізнес-вимог; - рішення по архітектурному дизайну; - розробка програмного забезпечення; - планування стратегії контро-лю якості та тестування рішень; - розгортання рішень; - навчання кінцевих користувачів і підтримка міграції зі старих систем; - технічне обслуговування та підтримка користувачів після впровадження.
    В своїй діяльності компанія використовує методології: - Scrum - первинну методологію розробки, яка дозволяє постачати найбільш критичну функціональність в першу чергу в коротких ітераціях (зазвичай 1-2-тиждень) і швидко реагувати на зміни потреби клієнта; - Застосування методу Waterfall, який може бути використаний або поєднаний з Agile у випадку певних вимог до програмного забезпечення для бізнесу; - Управління розподіленими проектами.
     Посада Андрія Глазунова в компанії DevOps (DEVelopment OPeration) дуже складна та відповідальна, так як вимагає об’єднання зусиль всіх членів команди по розробки або впровадження проекту, включає набір практик для підвищення ефективності процесів розроботки (Development) та експлуатації (Operation) програмного забезпечення (ПЗ) за рахунок їх безперервної інтеграції та активної взаємодії профільних фахівців з допомогою засобів автоматизації.
     На маленькому прикладі Андрій показав елементи програмування при тестуванні програм:

     Окремо Андрій зупинився на практичній роботі програмістів, відмінностям в їх роботі при розробці програм, їх тестуванні, експлуатації програмного забезпечення.
     Час, відведений на вебінар пролетів дуже швидко, студенти дякували Андрію за змістовну та корисну інформацію про свою майбутню професійну роботу.


Доцент кафедри інформаційних систем та технологій Садко М. Г.
 

 

 

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook