КОНФЕРЕНЦІЯ ДО 100-РІЧЧЯ ЗАСНУВАННЯ КАФЕДРИ КЛІНІЧНОЇ ДІАГНОСТИКИ ТА 100-РІЧЧЯ З ДНЯ НАРОДЖЕННЯ МИКОЛИ ОЛЕКСАНДРОВИЧА СУДАКОВА

27 вересня 2022 року
ФВМ НУБіП України

   В рамках проведення конференції «Єдине здоров’я – 2022», яка відбувалась 22-24 вересня 2022 року працювала секція «Діагностика хвороб і терапія тварин в сучасній освіті, науці і практиці»,  яка окрім 100-літнього ювілею кафедри клінічної діагностики, була присвячена не менш важливій події – 100 років з Дня народження великого вченого-терапевта Миколи Олександровича Судакова, який протягом 19-ти років був завідувачем кафедри терапії і клінічної діагностики, створив потужну наукову  школу й присвятив своє життя вивченню мікроелементозів у сільськогосподарських тварин у різних біогеохімічних зонах України.

   На конференцію були запрошені учні Миколи Олександровича (на жаль, за станом здоров’я не всі змогли прийти), провідні науковці в галузі дослідження та вивчення мікроелементозів, доктори біологічних наук Андрусишина І.М. та Дмитруха Н.М. з ДУ "Інститут медицини праці імені Ю.І.Кундієва НАМН України, колеги та науковці з Білоцерківського національного аграрного університету, Полтавського державного аграрного університету, Національного фармацевтичного університету, Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького, Державного біотехнологічного університету, Одеського державного аграрного університету, колеги із Вроцлавського природничого університету (Польща),  а також кафедр факультету ветеринарної медицини НУБіП України.

Учні М.О.Судакова (з права на ліво)- к.вет.н., доцен Січкар В.С. (перший), д.вет.н, проф. Долецький С.П.(другий),  асистент Левищенко Т.І.(третя)
Секція працювала у змішаному очно-дистанційному форматі. 
   Першою доповіддю було вшановано сторіччя з дня народження Миколи Олександровича СУДАКОВА: нариси з життя видатного вченого-терапевта. Його учень, послідовник наукової школи доктор ветеринарних  наук, професор, член-кореспондент НААН, заступник начальника відділу з питань ветеринарної медицини апарату Президії НААН Станіслав Павлович Долецький ознайомив з життєвим шляхом та науковим доробком свого вчителя.
   Історичний шлях кафедри терапії і клінічної діагностики презентувала доктор ветеринарних наук, професор, завідувач кафедри терапії і клінічної діагностики Грушанська Наталія Геннадіївна
   У продовження багатолітнього наукового напряму кафедри терапії і клінічної діагностики НУБіП України, колега, доктор біологічних наук., старший науковий співробітник ДУ "Інститут медицини праці імені Ю.І.Кундієва НАМН України" Андрусишина Ірина Миколаївна презентувала наукову доповідь на тему «Мікроелементози, екологічні ризики, підходи до профілактики порушень елементного обміну». Саме у співпраці з Андрусишиною І.М. на кафедрі терапії і клінічної діагностики було захищено 5 кандидатських та 1 докторська дисертація. 
   Ще одним із напрямів сучасної наукової діяльності кафедри є розробка нових лікувально-профілактичних препаратів, створюваних на основі біогенних сполук мікроелементів з використанням нанотехнологій. У цьому ракурсі була представлена доповідь доктора  біологічних наук, провідного  наукового співробітника ДУ "Інститут медицини праці імені Ю.І.Кундієва НАМН України" Дмитрухи Наталії  Миколаївни на тему «Наночастинки металів, сфери застосування, оцінка безпечності»
   Здобутки і перспективи вивчення множинності внутрішньої патології у високопродуктивних корів представив член-кореспондент НААН, доктор ветеринарних наук, професор Білоцерківського національного аграрного університету Сахнюк Володимир Володимирович. А доктор ветеринарних наук, професор, завідувач кафедри терапії і клінічної діагностики у 2008 році  Грищенко Вікторія Анатоліївна представила доповідь на тему «Біохімічні маркери в лабораторній діагностиці у гепатопатології».
   Важливе питання відповідності класифікації і номенклатури катарального запалення у своїй доповіді підняв кандидат  ветеринарних  наук, доцент Сердюков Ярослав  Костянтинович
   А також виступили з доповідями молоді науковці: аспірант Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького Островський О.Я., аспіранти НУБіП України Нижник Б.Ю., Заріцький Р.В., Саліженко М.І., Петрушко А. С., Заморська Т. М., Шкундя Д.Ю. Зокрема, Шкундя Д.Ю. представила секцію № 3 «Біоморфологія хребетних та патоморфологія хвороб тварин».
   З технічних причин деякі доповідачі не змогли озвучити свої доповіді, але їх надбання представлені у збірнику наукових праць, який вийшов за результатами проведеної конференції.
   У перерві Романишиною Юлією, лікарем ветеринарної медицини, дієтологом, менеджером з наукової комунікації та зв’язків Роял Канін Україна була проведена інтелектуальна гра серед учасників конференції, які були присутніми як в очному, так і дистанційному форматі, в результаті якої переможцем став доктор ветеринарних наук, професор Державного біотехнологічного університету (м. Харків) Кібкало Дмитро Вікторович. Другу сходинку отримала студентка 4 курсу факультету ветеринарної медицини Філіпець Єлизавета, третю сходинку – аспірант НУБіП України Саліженко Максим.
   Окрім того, було багато привітань, приємних подарунків, нагород  до 100-річчя з дня заснування кафедри клінічної діагностики. І незважаючи на складний час, пов’язаний з російською агресією, кафедра терапії і клінічної діагностики живе, працює, займається науковими дослідженнями, пам’ятає своїх вчителів та сподівається на світле майбутнє.
Секретар конференції Тетяна Немова
 
 
 
 
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook