Спортсмени-орієнтувальники НУБіП України Євгеній Бриндак і Федір Карпович – чемпіони світу

15 вересня 2022 року
   Двоє студентів НУБіП України в кінці серпня, початку вересня 2022 року стали чемпіонами світу.
 
   Євгеній БРИНДАК – магістр факультету конструювання та дизайну 26-27 вересня в складі збірної команди України зайняв 1 місце на 17-му чемпіонаті світу з рогейну серед молоді до 23 років. Змагання проходили в гірських масивах міста Старе Місто Республіки Чехії. У чемпіонаті брали участь 266 спортсменів з 21 країни.
 
   Федір КАРПОВИЧ – студент 4-го курсу факультету інформаційних технологій 2 вересня зайняв 1 місце на 21-му чемпіонаті світу зі спортивної радіопеленгації у змаганнях серед чоловіків в складі збірної команди України на діапазоні 144 МГц. У чемпіонаті, який відбувся у гірських масивах м. Боровец в Болгарії брали участь 228 спортсменів з 21 країни.
 
   Обидва види спорту вимагають від спортсменів вміння орієнтуватися на місцевості та ще й за будь яких умов в спеку, дощ, туман. Чемпіонат з рогейну проходив на висоті 1200-1400 м над рівнем моря, змагання з радіоспорту (дисципліна спортивна радіопеленгація) – на висоті 1400-2080 м. Окремі контрольні пункти стояли на висоті найвищої вершини України Говерли!
 
  Рогейн – одна з дисциплін змагань зі спортивного орієнтування. Команда в складі двох-трьох спортсменів за 24 години має відшукати якнайбільшу кількість контрольних пунктів встановлених суддями на гірській місцевості. Усі команди стартують одночасно, але в кожної команди власний вибір шляху – які КП їм брати, треба розрахувати власні сили так, щоб не перевищити контрольний час змагань 24 години. Карта змагань.
 
 
   Спортивна радіопеленгація – одна з дисциплін у радіоспорті. Завдання спортсменів за допомогою саморобних приймачів (промисловість такі приймачі не виробляє) запеленгувати, пробігти і відшукати на місцевості визначену суддями певну кількість контрольних точок (КП), їх спортсмен називають «лисицями», а вид спорту «полювання на лисиць». На КП встановлені суддями радіопередавачі, які працюють в різний час, в різних дисциплінах – на різних частотах.
  Радіоспортсмени жартують над орієнтувальниками: «Орієнтування – це так просто, у вас навіть КП на карті намальовані!» А ось в радіопеленгації спортсмен на старті отримує чисту карту з позначенням тільки старту і фінішу. А ось передавачі на КП має запеленгувати і знайти самостійно, правилами змагань заборонено користуватися у лісі підказками інших спортсменів або суддів (за цим слідкують судді КП і спеціальні рефері на місцевості). На цьому чемпіонаті не всім титулованим спортсменам вдалося знайти потрібну кількість КП і вкластися в контрольний час, такі важкі буди умови змагань у середньогір’ї та ще й у дощову погоду.
 
   На кожному з чемпіонатів представники України виступали перед учасниками змагань з різних країн і висловлювали подяку за підтримку народу України у війні з Російською Федерацією.
 

 Бажаємо нашим спортсменам подальших успіхів у навчальні, спорті

 і мирного неба над усією Україною!

 
В’ячеслав Пархоменко,
відповідальний за підготовку студентів секції
спортивного орієнтування, спортивної радіопеленгації
 НУБіП України

  


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook