Цілепокладання як складова успіху!

15 вересня 2022 року

 13 вересня 2022 року, відповідно до затвердженого графіку проведення відкритих лекцій у НУБіП України, доцентом кафедри менеджменту ім. проф. Й.С. Завадського Троян Аліною Василівною була проведена відкрита лекція на тему «Цілепокладання в системі тайм-менеджменту» для студентів 3 курсу спеціальності «Менеджмент» з дисципліни «Управління персоналом» (Блок1. «Тайм-менеджмент»).

 
 
Представивши перелік питань, що будуть розкриті в даній лекції, Аліна Василівна, використовуючи сервіс онлайнових опитувань Mentimetr, провела опитування присутніх щодо оцінки своєї успішності на даний момент і бажання бути успішним в майбутньому.
 
 
Проведене опитування ще раз підтвердило, що, в більшості випадків, людина хоче бути успішною у всьому. Успіх перш за все пов’язаний з результативністю власної діяльності, тобто залежить від індивідуальних і ділових якостей людини, але також на його досягнення впливають життєві обставин та оцінка суспільством соціальної значимості досягнутого індивідом результату.
 
 
Слід також відмітити, що індивідуальний успіх залежить від обставин і тенденцій, характерних для кожного періоду. У період стабільності успіхом вважають кар’єрне просування та професійне зростання, збільшення матеріального добробуту, придбання дорогих речей, в той час коли в кризові періоди успіхом можна вважати навіть збереження заробітної плати, робочого місця чи життя.
Обов’язковою умовою успіху є наявність чіткої цілі. Дослідження свідчать, що успішні люди завжди мають цілі і знаходять ефективні шляхи їх досягнення.
 
   
 
Постановку чи формулювання цілей називають цілепокладанням. Цілепокладання – це свідоме визначення людиною чого, коли і як вона досягнє. Це не тільки вибір мети, але і розробка покрокового плану її досягнення.
Аліна Василівна представила студентам етапи процесу цілепокладання з детальним роз’ясненням кожного етапу та зазначила, що цілепокладання – безперервний процес, тому що ще в процесі досягнення мети народжуються нові ідеї. Також були розглянуті помилки і проблеми цілепокладання.
Розкриваючи зміст третього пункту плану, Троян А.В. ознайомила здобувачів вищої освіти з популярними методиками цілепокладання. Серед них «SMART» технологія постановки цілей; методика «Дерево цілей», що характеризується зв’язками між цілями системи і засобами їх досягнення, під якими розуміють рівні цілей; колесо балансу, інтелект-карти; Піраміда Франкліна (Піраміда особистої ефективності).
 
    
 
Підсумовуючи викладений матеріал, лектор зазначила, що без здатності до цілепокладання неможливо досягти успіху в житті і окремих його сферах. Послідовне визначення цілей та їх досягнення допомагає особистості впевнено рухатися вперед, підкорювати нові вершини, підвищувати якість і рівень життя. Успішна людина завжди знає, чого вона хоче, і як цього досягти.
 
Вдале застосовування різноманітних методів і прийомів сприяло встановленню контакту зі здобувачами вищої освіти та їх позитивним відгукам. Логічний, послідовний, доступний матеріал лекції, переконливий виклад резюмувались аргументованими висновками.
На відкритій лекції були присутні: завідувач кафедри менеджменту ім. проф. Й. С. Завадського Балановська Т.І., доценти кафедри менеджменту ім. проф. Й. С. Завадського Драгнєва Н.І., Гавриш О. М., старший викладач кафедри менеджменту ім. проф. Й. С. Завадського Драмарецька К.П., а також доцент кафедри адміністративного менеджменту та зовнішньоекономічної діяльності Тюріна А. А.
Лекція була проведена на високому науковому і навчально-методичному рівні, про що засвідчили схвальні відгуки присутніх по закінченню заняття.
 
Наталя Драгнєва,
доцент кафедри менеджменту ім.проф. Й.С. Завадського
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook