«Червоному півневі» до лісу – зась!

16 липня 2022 року
ЕКО-iнформ

Зазвичай, найбільш небезпечним для лісівників є весняно-літній період. Тепла погода «викурює» людей зі спекотних квартир, будинків, особливо у вихідні та святкові дні… «Подихати лісом» не бажає хіба останній ледар. А це нерідко призводить до виникнення непідконтрольних осередків вогню.

Ще на початку року Львівське ОУЛМГ видало наказ «Про стан охорони лісів від пожеж та своєчасну підготовку лісогосподарських підприємств до пожежонебезпечного періоду 2022 року». Розроблені та затверджені в органах місцевого самоврядування мобілізаційно-оперативні плани ліквідації лісових пожеж.

За ініціативи управління підготовлено розпорядження Львівської ОВА «Про підготовку до пожежонебезпечного періоду 2022 року», яким передбачено заборону населенню в період високої пожежної небезпеки (IV–V класи) відві­дування лісів і в’їзд до лісових масивів області (крім доріг загального користування) усіх видів транспортних засобів, за винятком тих, що використовуються для лісогосподарських потреб.

З початку року підвідомчі підприємства Львівського ОУЛМГ вжили цілий ряд інженерно-технічних заходів. Зокрема провели догляд за 1144-ма кілометрами мінералізованих смуг, створили 324 кілометри нових.

Перекриті непланові заїзди в лісові масиви – їх виявилося 314.

Виставлено понад 200 стендів наочної агітації.

В арсеналі лісівників – 78 виступів на радіо, у пресі, 250 лекцій та бесід на протипожежну тематику.

Лісові охоронці технічно оснащені. Лише в минулому році лісгоспи області придбали 14 автомобілів підвищеної прохідності, в гірській місцевості на озброєнні є сім мотоциклів. Останнім часом ефективно себе зарекомендували квадрокоптери. Їх також у минулому році стало на п’ять більше!

Головний спеціаліст відділу охорони, захисту лісу та мисливського господарства ОУЛМГ Роман Музика у розмові з кореспондентом відзначив протипожежні зусилля дрогобицьких лісівників. Так, ДП «Дрогобицький лісгосп» доукомплектувало пункт зосередження протипожежного інвентарю 17-ма ранцевими бензоповітродувками, двома мотопомпами, 30-ма сучасними дихальними системами. Для автомобілів високої прохідності типу пікап за власні кошти підприємство придбало два універсальних протипожежних модулі. Автомобілі використовуються з метою контролю дотримання правил поведінки в лісі та ліквідації загорань, при необхідності надають допомогу відвідувачам лісових масивів. Також машини оснащені необхідною технікою для фото- та відеореєстрації випадків правопорушень. Аби знизити ризик виникнення і поширення лісових пожеж, у всіх лісництвах ДП «Дрогобицький лісгосп» створені мінералізовані смуги. Загальна їх протяжність – 54 кілометри.

І, звісно, що кожного року лісівники вчаться, шліфують ази протипожежної безпеки. Навчання в лісгоспах – звична річ. Енергійну активність тут проявляють Броди, Золочів, Самбір, Дрогобич, Рава-Руська…

Так, у травні працівники державної лісової охорони ДП «Дрогобицький лісгосп» спільно з пожежно-рятувальним відділенням 6-ї державної пожежно-рятувальної частини Борислава та аварійно-рятувальним відділенням 5-ї державної пожежно-рятувальної частини Дрогобича на території Нагуєвицького лісництва провели пожежно-тактичні навчання з гасіння лісової пожежі.

Навчання, каже директор лісгоспу Олег Левчук, дали дрогобицьким лісівникам змогу практично потренуватися у злагодженості дій з особовим складом підрозділів ДСНС України під час ліквідації умовної лісової пожежі, а також у виявленні вибухонебезпечних предметів на територіях державного лісового фонду.

У червні тактичні протипожежні навчання провело ДП «Рава-Руське лісогосподарство». До них залучили лісову охорону підприємства на чолі з директором Антоном Косовським та головним лісничим Тарасом Чіхраком. У заході взяли участь начальник Львівського РУ ГУ ДСНС України Олег Горохівський, керівники кількох пожежно-рятувальних підрозділів.

Підбиваючи підсумки спільного навчання, директор підприємства Антон Косовський зазначив, що учасники заходу вдало відпрацювали основні етапи гасіння лісової пожежі, а також показали готовність злагоджено діяти з пожежниками та впорались із поставленим завданням на «відмінно».

 

Джерело: ЕКО-iнформ. https://ekoinform.com.ua/?p=15895

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook