"Врятує лише дощ”. На Донеччині від російських обстрілів згоріли тисячі гектарів лісів, дим йде до Краматорська

30 червня 2022 року
Наше рідне

 Від обстрілів російських військових горять Лиманські ліси, вже втрачена їхня п’ята частина. Подекуди задимлення сягає Краматорська та Слов’янська. Гасити полум’я під обстрілами майже неможливо. Лісники сподіваються лише на дощі.

Про це Вільному радіо розповідає начальник Донецького обласного управління лісового та мисливського господарства Віктор Стороженко.

“Ліси горять, і їх ніхто не гасить, тому що йдуть активні бої. На сьогодні пожежі пройшли близько 3 700 га лісу — це велика площа, це близько 20% від площі Лиманського лісгоспу. Це Ямпіль, Лиман, Дробишеве, Святогірськ — де йдуть бойові дії, там ліси й горять. Задимлення сильне, дим йде до Краматорська та Слов’янська”, — розповідає посадовець.

За словами посадовця, поширенню пожеж зараз сприяє погода. Допомогти загасити лісові пожежі можуть тільки зливи.

“Обстріли йдуть і фосфорними снарядами, які підпалюють усе навколо. А гасити неможливо. Коли були дощі, воно не горіло. А з тиждень-півтора тому підсохло, і лісові пожежі почались. Дай бог дощ піде — тільки тоді буде спасіння. Слава богу, сильних вітрів нема, але горить ліс”, — каже Стороженко.

Національному природному парку “Святі Гори” виповнюється 25.

За словами заступника директора Національного природного парку “Святі Гори” Дмитра Климовича, у Нацпарку намагаються приборкати вогонь, коли обстріли трохи вщухають.

“Локалізуємо лісові пожежі на території Національного природного парку, коли є можливість. У нашому Святогірському лісництві точаться бої. Звідти вивели пожежні машини, їх залучають до гасіння пожеж, але тільки коли немає обстрілів. Люди не можуть ризикувати життям, аби загасити загоряння вчасно. Виїжджають пізніше, вітер, сухість… Кілька днів тому там був дощ, трохи загасив — природа допомогла”, — розповідає Вільному радіо представник Нацпарку.

Він перелічує населені пункти, навколо яких ширяться лісові пожежі: це Лиман, Соснова, Студенок, Ярова, Олександрівка — там, за його словами, були сильні обстріли.

Ольгинська громада: проблеми найбільшого рукотворного лісу Європи

Дмитро Климович резюмує: лісові пожежі — це додаткова небезпека для місцевих мешканців.

“Від будь-яких неконтрольованих пожеж загроза людям у будь-якому випадку буде, якщо пожежа підходить до населених пунктів”, — каже працівник НПП.

Напередодні, 7 травня, російські загарбники обстріляли 19 населених пунктів Донецької області. Через щільні обстріли 4 мирних мешканці загинули, ще 10 — поранені. Під ударом опинились Краматорськ, Бахмут, Дружківка, Костянтинівка, Дробишеве та багато інших населених пунктів як вздовж лінії фронту, так і в тилу.

Масовані обстріли та авіаракетні удари тривають вже тижнями по підконтрольній уряду території Луганщини. 7 травня російські окупанти поцілили у школу у Білогорівці, яка завалилася й зайнялася. Під завалами ймовірно загинули близько 60 місцевих мешканців, ще 30 людей вдалося врятувати з-під уламків будівлі.

 

Джерело: Наше рідне. https://nashe-ridne.com.ua/6413/%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D1%96%D1%8F/%D0%B2%D1%80%D1%8F%D1%82%D1%83%D1%94-%D0%BB%D0%B8%D1%88%D0%B5-%D0%B4%D0%BE%D1%89-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D1%87%D1%87%D0%B8%D0%BD%D1%96-%D0%B2%D1%96%D0%B4-%D1%80%D0%BE-2/

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook